דנקנר: "המלצות הריכוזיות יביאו אבטלה ולא יורידו את יוקר המחייה"
נוחי דנקנר תוקף בנחרצות את מסקנות הוועדה להגברת התחרותיות במשק ומאמין שאלה יגררו את המשק למיתון: "הריכוזיות המשקית אינה מטופלת באף מדינה בעולם ואין בהמלצות ועדת הביניים כדי לגרום להעלאת התחרותיות במשק".
נוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי, מסר היום מכתב המתייחס להמלצות הביניים של הועדה להגברת התחרותיות במשק.
בשורה התחתונה אומר דנקנר כי "המלצות הביניים של הועדה להגברת התחרותיות במשק יביאיו אבטלה ולא יורידו את יוקר המחייה".
לצפייה במכתב המלא של נוחי
דנקנר פותח את המכתב שלו לועדת התחרותיות ואומר: "דווקא היום, כאשר אנחנו חווים משבר כלכלי עמוק ומאתגר, האם יש בנושאים שבהם דנה הוועדה כדי לחזק את יכולת העמידה של המשק הישראלי - ספק רב בליבי. אם יאומצו המלצות הביניים, כפי שהן, יהיה בכך לדעתי כדי לפגוע בפעילות העסקית של המשק הישראלי, לפגוע בדינמיות של המשק ובצמיחתו, וכפועל יוצא מאלה - לפגוע בכלכלה, בתעסוקה וברווחת תושבי הארץ".
בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי מסביר לפחות כי יש לדחות את יישום המלצות ועדת הריכוזיות מאחר והמציאות הכלכלית כיום, שונה בתכלית מזו שהייתה בעת בה התחילה הוועדה את פעילותה. "המציאות הגלובאלית השתנתה והעולם חזר להתמודד עם מיתון כלכלי עמוק. האיום הרציני המרחף כיום על כלכלת ישראל הוא פגיעה ברמת התעסוקה, לה השלכות קשות גם על התשתית החברתית".
רק היום הודיעה אי.די.בי פיתוח על רכישה עצמית של אג"ח בהיקף של 150 מיליון שקל, ומעט מאוחר יותר הודיעה כלל תעשיות על רכישה עצמית של אג"ח בתמורה ל-150 מיליון שקל. בסה"כ מסתכמת תוכנית רכישת האג"ח העצמית של קבוצת אי.די.בי ב-920 מיליון שקל, זאת לאור חוסר האמון שמעניק השוק לגבי יכולת החזר החובות של הקבוצה.
"מנהיגי המשק מצוויים כיום יותר מתמיד, לפעול לייצוב הכלכלה והמגזר העסקי וצמצם את איום האבטלה. יישום מסקנות הביניים של הוועדה יפעל בכיוון ההפוך. ברור לכל כי מדובר בזעזוע משמעותי, אשר יכווץ את המשק וידרדר אותו לאבטלה".
דנקנר מבקש מהוועדה להגברת התחרותיות במשק לבחון מחדש את מסקנות הביניים ולשנות אותן כדי שיתמכו בפיתוח המשק ויצירת תחרות.
"פרסומים ומחקרים מעידים על כך שהמשק הישראלי הוא תחרותי ומבוזר ורמת הריכוזיות המשקית (רוחבית) בו הינה ממוצעת בהשוואה עולמית, בוודאי בהתייחס לגודלו, ואף נמצאת בתהליך של ירידה", מסביר עוד דנקנר.
דנקנר רכש את השליטה בקבוצת אי.די.בי מידי משפחת רקאנטי בשנת 2003, לאחר שנה ושלושה חודשים של משא ומתן רצוף מכשולים. דנקנר רכש את השליטה באחת מנקודות השפל הקשות ביותר בכלכלה הישראלית, טרם משבר החובות באירופה נחשבה רכישת השליטה באי.די.בי לאחד המהלכים המבריקים ידע המשק מאז ומעולם. כעת מצויה קבוצת אי.די.בי תחת לחץ כפול: מחד - משבר החובות באירופה שהביא את תשואות האג"ח שלה עד ל-18% בשיא, ומאידך - מסקנות הוועדה להגברת התחרותיות במשק שעלולות ללחוץ אותה למכור נכסים.
"המבנה הארגוני הפירמידיאלי של קבוצת אי.די.בי לא נוצר על ידינו. הקבוצה הוקמה לפני 42 שנים, ב-1969 והייתה במשך שנים אחת משלוש הזרועות הדומנינטיות במשק הישראלי, לצד הממשלה וחברת העובדים. במאי 2003 (כשרכשנו את השליטה באי.די.בי) מצאנו תאגיד עסקי מורכב , ללא חזון וללא אסטרטגיה עסקית ברורה ובעל הטייה גדולה במיוחד לשוק המקומי", הסביר דנקנר בנוגע לטענות שהופנו כלפי המבנה הפיראמידאלי הריכוזי של קבוצת אי.די.בי.
"ב-2003 רק חלק זניח, בשיעור של 7% פעילותנו היה בחו"ל, בעוד שהיום כ-45% מהפעילות של החברה היא מעבר לים", מסביר דנקנר.
המכתב של דנקנר לוועדת הריכוזיות הגיע כצעד חירום מבחינתו. אם תאושר המלצת ועדת הריכוזיות לפירוק המבנה הפירמידיאלי, פניה של אי.די.בי ישתנו ללא הכר. מדובר בסעיף מהפכני שמטרתו להגדיל את כוחם של בעלי מניות המיעוט ולמנוע נטילת סיכונים ממונפת מצד בעלי השליטה. דנקנר מחזיק באמצעות אי.די.בי ביותר מ־20 חברות שאותן הגדירה ועדת הריכוזיות כ"חברות פער". הכוונה לחברות שבהן האחזקה המשורשרת של בעל השליטה נמוכה מ־50%, אך הוא נהנה מכוח גדול יותר בקבלת ההחלטות.
דנקנר מסביר כי בשנים האחרונות ביצעה החברה מהלכים בדמות מכירה של חברות ישראליות בתמורה ל-19 מיליארד שקל, זאת במטרה להקטין את משקל הקבוצה במשק הישראלי. קבוצת אי.די.בי מכרה במהלך תשע השנים האחרונות את בנק דיסקונט, אזורים, אלביט מערכות, פרטנר, אורמת, פולגת, קו מנחה, סאיטקס, ECI ועוד חברות רבות.
"כל זאת נעשה כדי לפשט את המבנה הארגוני של קבוצת אי.די.בי ולהקטין את המשקל של הקבוצה במשק הישראלי", הסביר עוד.
באמצע החודש שעבר חשף "כלכליסט" את מסמך העמדה של אי.די.בי בדבר מסקנות הביניים של הוועדה. לשם ניסוח המסמך שכרה הקבוצה את שירותיהם של עו"ד רם כספי ושל עו"ד דוד חודק, מי שעמד בראש ועדת חודק להסדרת שוק האשראי החוץ־בנקאי. מסמך העמדה נפתח במילים הבאות: "להמלצות אין אח ורע בעולם, ואין להן קשר כלשהו להגברת התחרותיות במשק".