$
המלחמה על דמי הניהול

עיני: "20% מהפנסיה הולכים על דמי ניהול - זה שוק אפור"

יו"ר ההסתדרות בוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט": "בישראל שכחו כי אין שוק חופשי בכל מחיר". עיני הבטיח כי ההסתדרות תטפל בנושא דמי הניהול שמשלמים מבוטחי הפנסיה, "לאחר שנסיים את מאבק עובדי הקבלן"

מיקי פלד 10:3317.11.11

יו"ר ההסתדרות עופר עיני אומר כי "בקיץ 2011 העם דרש צדק חברתי, המחאה קצת התמוססה, ורה"מ מינה את ועדת טרכטנברג ועכשיו עלינו למזער נזקים. שכחו כי אין שוק חופשי בכל מחיר. המדינה צריכה לשמור על אזרחיה. עיני אמר את הדברים בוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני 2011 של "כלכליסט".

 

"השורה התחתונה של ועדת טרכטנברג אינה התשובה למחאה החברתית. אין צדק חברתי בלי לטפל באוכלוסייה שעושקים אותה - עובדי הקבלן. מוכרחים להתמודד בכל העוצמה עם התופעה הזו. מדינה לא יודעת כמה עובדי קבלן נמצאים אצלה בחצר. אנו ממפים בשבועות האחרונים את עובדי הקבלן. ישראל הופכת מדינה שעושקת את עובדיה", אמר עיני.

 


 

"מדינת ישראל צריכה לדאוג לפרנסת אזרחיה. ויטה פרי גליל היא רק סנונית ראשונה. ישבתי עם לא מעט בעלי מפעלים והעובדים שלהם וכבר היום, לפני הורדת המכסים, עלות יצור המוצר בארץ גבוהה יותר מעלות הייבוא של אותו מוצר. אם נלך לפי ההיגיון הזה, אין זכות לייצר דברים בישראל. 1,000 עובדים של מכון התקנים בסכנת פיטורים ואולי 600 עובדים באגד ומטרכטנברג השארתם לנו עבודה לבלום את כל המסקנות שלו. צר לי שכל מה שהיה לכם במגרות אגף התקציבים הפכו להיות מסקנות טרכטנברג.

 

"לטעמי, אין צדק חברתי ללא טיפול באתה אוכלוסייה שהיא קשת יום ועושקים אתה וזו בעיית עובדי הקבלן בישראל. אם אנחנו רוצים לעשות צדק חברתי אנחנו חייבים להתמודד במלוא העוצמה אם התופעה הזו. שמעתי את שר האוצר שמשווה אותנו לשבדיה, אבל לוקחים סעיפון אחד מההשוואה הזו ללא שאר הסעיפים.

 

"הממשלה באמת לא יודעת מה קורה אצלו בחצר"

 

"במו"מ בנושא עובדי הקבלן מול האוצר רואים בפעם הראשונה מעסיק, הממשלה, שבאמת לא יודע מה קורה אצלו בחצר. מרוב שהתופעה הפכה להיות כזו רחבה מעסיק לא יודע כמה עובדי קבלן וכמה עובדים בצורות ככאלו ואחרות נמצאים אצמה בחצר. שלושה שבועות אנחנו ממפים מקום עבודה אחרי מקום עבודה וגם עתה לא מצאנו את כל מה שיש במגרש. מדינת ישראל הפכה להיות מדינה שעושקת את עובדיה.

 

"עשו קמפיין גמישות ניהולית. שאלתי את שר האוצר אם אני אסכים שתהיה גמישות ניהולית תקלוט את כל עובדי הקבלן פנימה, ולא קיבלתי תשובה. סיסמאות לחוד ות'כלס לחוד. ככל שמתקדם המו"מ ברור לנו ששם המשחק הוא מילה אחת - כסף! אם חלילה לתפיסתם של אנשי האוצר עובדת הניקיון היתה הופכת להיות עובדת מדינה, ברמה הנמוכה ביותר, עלות השכר שלה היתה 8,500 שקל. היום, עלות השכר שלה היא בערך 5,000 שקל. מכאן שהפער הוא הרווח של המעסיק והמתווך.

 

"מצד שני, האוצר במבנה הקיים שולט שליטה אבסולוטית בכל מה שקורה במגזר הציבורי. שם אין גמישות ניהולית, עירייה או חברה משמלתית שרוצה לקלוט עובדים לא יכולה לעשות את זה בלי אישור האוצר.

 

"ככל שאתה עובר אתה מבין שלתקן את זה היום, אחרי כל מה שעשו לאורך השנים, זה סיפור של הרבה מאוד כסף. שיהיה ברור, אנחנו לא לקחנו את זה רק כדגל. אם רוצים לעשות מדינה מתוקנת יותר צריך לצמצם את התופעה הזו. אני מקווה שבמו"מ מול המעסיקים נצליח. אם לא, נחזר לבית הדין ונדרוש לממש את השביתה.

 

עיני הודיע כי אם המו"מ בנושא עובדי הקבלן עם האוצר והמעסיקים לא יתקדם, ההסתדרות תשוב לביה"ד לעבודה ותבקש לממש את השביתה. 

 

"בעלי ההון מצאו מקור שאפשר לקחת ממנו כסף"

 

בעניין החיסכון הפנסיוני אמר עיני, "20% מהכסף שמופקד לפנסיה הולך לדמי הניהול. זה הגיוני?. כבר ב-2003, אז נעשתה רפורמה מקיפה בקרנות הפנסיה, 90% מהכסף היה באג"ח מיועדות והכסף של העובדים היה מוגן מהשפעות שוק ההון. אז באו והקפיאו את האג"ח המיועדות ל-30% וביום אחד נכנסו מיליארדי שקלים לשוק ואותם בעלי ההון מצאו מקור שאפשר לקחת ממנו כסף. כשהם הולכים לבנקים צריכים בטחונות, אבל מול קרנות הפנסיה אין בעיה. עכשיו, אם בעל ההון הרוויח, אז מצוין, אבל אם לא, מי משלם את המחיר? הם קוראים לזה תספורת, אבל לגמלאים כבר לא נשאר שיער.

 

"מה שמשנה זה הרגולציה ואיך שומרים על הכסף. זו אחריות של משרד האוצר לעשות את זה יחד איתנו. אנו מתכוונים לטפל גם בעניין הזה לאחר שנסיים את מאבק עובדי הקבלן. 

 

"לקרנות הפנסיה יש אפשרות לגבות עד 6% דמי ניהול מהשוטף, אבל הגופים המוסדיים שעובדים איתנו מסתפקים ב-2%, כלומר שליש והם חיים יפה. זה אומר שזה אפשרי. בדמי הניהול של הקופות המפעליות שמנהלת ההסתדרות לוקחים דמי ניהול של כמעט אפס, כי הוא נועד רק לכיסוי הוצאות". 

 

"בעיות של יחסי עבודה לא פותרים בבתי הדין"

 

בנושא הסכסוך של הרופאים, אמר עיני כי "ארגון עובדים צריך לתמוך במאבקים של עובדים, אבל גם בארגוני עובדים. היתה אלי פניה מכמה גורמים לנסות ולתווך במשבר הזה. אמרתי שאם יו"ר ההסתדרות הרפואית יפנה אסייע. וזה לא קרה. אני אומר עתה לכל הצדדים כי בעיות של יחסי עבודה לא פותרים בבתי הדין, כי אף צד לא יהיה מרוצה. נסו לשבת יום ולילה עם כל הגורמים, תוציאו עשן לבן ותגללו אחריות, אבל תביאו הסכם שהוא באמת מוסכם. תביאו דבר שכל הצדדים יודעים שהם לא יצאו עם כל תאוותם בידם, אבל תביאו בשורה לעם ישראל. כל כיפוף ידיים אחר זה לא המסלול הנכון. בכל מה שאוכל לסייע בעניין הזה אשמח לעשות", אמר עיני ורמז כי ישמח להיות הבורר המוסכם על הצדדים, אם יוחלט על כך בדיון היום בבג"ץ.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x