$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": דלק במו"מ עם ברקליס ו־HSBC למימון נוסף לתמר

קבוצת דלק נמצאת במגעים מתקדמים ללקיחת הלוואה של כמיליארד דולר, שתשמש למיחזור הלוואה קודמת לשני הבנקים ולמימון הציוד במאגר. הריבית הצפויה: ליבור פלוס 3.5%–4.5%, כשגובהה ייקבע בהתאם למועד חתימת החוזה של דלק עם חברת החשמל

ליאור גוטמן 06:5402.10.11

קבוצת דלק מנהלת מגעים מתקדמים לצורך לקיחת הלוואה של כמיליארד דולר מהבנקים ברקליס קפיטל ו־HSBC, כך נודע ל"כלכליסט". על פי ההערכות, ההלוואה שתילקח תוגדר כהלוואת נון ריקורס, כלומר שהבטוחות עבורה יהיו חוזי המכר שקיימים כיום ואלו שיצטרפו לקבוצת דלק בעתיד ממכירת הגז.

 

ההלוואה אמורה לשמש את קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, עבור שתי מטרות - הראשונה היא מיחזור הלוואה קצרת מועד ("בלון") בהיקף של כ־380 מיליון דולר שנלקחה משני הבנקים הללו בסוף יוני 2010 ולתקופה של 18 חודשים עבור מימון פעולות הקידוח בתמר. המטרה השנייה היא להשתמש בשאר הסכום - כ־620 מיליון דולר - עבור מימון פעולות רכישת הציוד וביצוע הקידוח של מאגר תמר, שאמור להפוך למסחרי כבר בתחילת 2013.

 

 

עלות הקידוח כולה עבור חמש השותפות (נובל אנרג'י המחזיקה בכ־36%, קבוצת דלק, באמצעות חלקים שווים של אבנר ודלק קידוחים מחזיקה ב־31.25%, ישראמקו המחזיקה ב־28.75% ודור גז, שחלקה עומד על 4%) נאמדת ב־3 מיליארד דולר, כאשר כל חברה אמורה להביא את הסכום הנדרש עבור הקידוח ביחס ישיר לחלקה במאגר הגז.

 

על פי ההערכות, ההלוואה של דלק תילקח לתקופה של כשמונה שנים ובריבית ליבור פלוס 3.5%–4.5% לשנה. כמה גורמים פיננסיים שונים כבר הביעו התעניינות ראשונית להצטרף כגורם מממן לעסקה, כשעל פי ההערכות ברקליס ו־HSBC עשויים למכור נתחים מהחוב לבנקים זרים ומקומיים. בין השמות שהביעו התעניינות בנושא הם בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות בישראל, כמו גם בנק BNP ובנק קליון, שניהם מצרפת.

 

גובה הריבית הסופי בהלוואה זו ייקבע ביחס ישיר למועד חתימת חוזה המכר החדש עם חברת החשמל. מדובר בחוזה הגדול ביותר במשק הישראלי, בהיקף של כ־5 מיליארד דולר לתקופה של כ־17 שנה. דלק וחברת החשמל מנהלים מו"מ בנושא כבר שבועות ארוכים ולא מן הנמנע שהחתימה הרשמית תתרחש עד סוף השנה. ככל שהחוזה עם חברת החשמל ייחתם במהרה, הריבית עבור הלוואת מיליארד הדולר תקטן, ולהפך.

 

כמעט כל שאר השותפות הבכירות במאגר כבר השלימו את המימון הנדרש עבור פיתוחו. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ישראמקו השלימה במרץ האחרון את גיוס הכספים הדרושים לה מבנקים זרים ומקומיים (כ־750 מיליון דולר מנטיקסיס הצרפתי, דויטשה הגרמני ולאומי), ואילו נובל אנרג'י הודיעה שהיא מגייסת את כל המימון ממקורות עצמיים. דור גז, שמחזיקה ב4% מהמאגר, הצטרפה ביוני 2010 לחבילת המימון הזמני של קבוצת דלק ולקחה לעצמה כ־50 מיליון דולר, כך שלא מן הנמנע שהיא תצטרף גם הפעם לחבילת המימון ארוכת הטווח שמתגבשת בימים אלו.

 

בונים על הגז הישראלי

 

הכוונה לקחת הלוואה בהיקף של כמיליארד דולר נידונה בקבוצת דלק זה כמה חודשים, אולם המשבר הכלכלי שפוקד את שוקי העולם פגע ברצונם של בנקים זרים ומקומיים להיכנס למתווה מימון בסכום כה גדול. עם זאת, ששת הפיצוצים שאירעו במערכת הולכת הגז המצרי (האחרון שבהם רק בשבוע שעבר) הביאו לצמצום מספר ספקי הגז הטבעי בישראל לאחד, בעוד הביקוש לא השתנה, ועל כך כמעט כל חוזי הגז הנראים לעין במשק הישראלי עשויים להתגלגל לידיהן של השותפות. יצוין שהמדינה כבר נתנה את דעתה בנושא ולפני כחודש הודיע הממונה על הגבלים עסקיים לשותפות שהוא שוקל להכריז עליהן כמונופול.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", חברת דוראד, שמקימה תחנת כוח פרטית בהיקף של 800 מגה ואט במתחם קצא"א שבאשקלון, כבר החלה לנהל מגעים לרכישת גז מול קבוצת דלק, למרות שיש בידה חוזה חתום מול EMG, היא ספקית הגז המצרי. לאחרונה החלו גופים נוספים, שגם הם מחזיקים בחוזה אספקת גז מול EMG, להביע עניין ברכישת גז משותפות תמר, כדי ליצור לעצמם גיבוי למקרה שהזרמת הגז המצרי לא תשוב לשהיתה בעבר. בין הגופים הללו ניתן לציין את חברות מכתשים אגן וכיל.

 

שינויים בשיבוצי האסדות

 

בתוך כך, נובל אנרג'י, השותפה הבכירה בתמר וקבלנית הקידוח בפועל, הודיעה טרם החג שהיא משנה את שיבוץ אסדות הקידוח שהיא מפעילה מול חופי ישראל. אסדת פרייד נורת' אמריקן, שבה התגלו בעיות בשבועות האחרונים, תעבור מקידוח לווייתן 3 למתווה של תיקונים, שלאחריהם היא תוחזר לביצוע קידוח דולפין 1 שברישיון חנה. אסדת סדקו אקספרס, שבה השתמשו השותפות כדי לפתח את תמר, תעבור למבנה לווייתן. אסדת הומר פרינגטון, הנמצאת כיום בתחומי קפריסין, תגיע לישראל כדי להשתתף בקידוחים אחרים. על פי ההערכות, פרינגטון עשויה לעבור לתמר או לרשות חברות אחרות שמתכננות קידוחים נוספים מול חופי ישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x