אחרי ההצלחה בקליפורניה: CIM מסתערת על ניו יורק
שמש וקובה רכשו בשנה שעברה את מלון דרייק הישן בשדרות פארק ורחוב 57 ואת השטחים הסמוכים לו, תמורת למעלה מ־300 מיליון דולר, והם מבקשים כעת לבנות במקום מגדל דירות יוקרתי שיכלול גם שטחי משרד ומסחר
בשבוע שעבר מכרה קבוצת CIM את הטי.וי גייד סנטר, בניין משרדים בן 12 קומות (190 אלף רגל רבוע) הממוקם בשדרות הוליווד, מול התיאטרון הסיני שבו נערכות מרבית הפרימיירות ההוליוודיות לסרטים חדשים. שווי העסקה הוערך ב־92 מיליון דולר, או 484 דולר לרגל רבוע, הנחשב לתעריף שיא באזור
בניין הטי.וי גייד, שבו עומדת התפוסה על 99%, שיכן בעבר את משרדי המדריך הטלוויזיוני הידוע בשם זה, אך כיום מאכלסות אותו בעיקר חברות הפקה פרטיות ומשרדיה של הנהלת CIM עצמה.
שיקום אזורים מוזנחים
בימים אלה מסתערים שמש וקובה על בירת הנדל"ן האמריקאי, מנהטן ומרחיבים שם את פעילותם. הם רכשו בשנה שעברה את מלון דרייק הישן בשדרות פארק ורחוב 57 ואת השטחים הסמוכים לו, תמורת למעלה מ־300 מיליון דולר, והם מבקשים כעת לבנות במקום מגדל דירות יוקרתי שיכלול גם שטחי משרד ומסחר. במקביל הם חברו ליזם הניו יורקי הארי מקלואו, שממנו רכשו את המלון, כדי להתמודד על רכישת בניינים נוספים בניו יורק, בשדרות ברודווי ופארק.
שמש וקובה פועלים בעיקר בקליפורניה זה 20 שנה בשוק הנדל"ן. הם מתמחים בייזום ושיקום אזורים אורבניים מרכזיים אך בעייתיים ומוזנחים תוך שימוש בסובסידיות עירוניות. בקליפורניה הם מחזיקים בנכסים מסן דייגו בדרום ועד לסן פרנסיסקו בצפון, אך הצלחתם הגדולה ביותר נרשמה במגרש הביתי, בלוס אנג'לס ובמיוחד בשדרות הוליווד (שדרות הכוכבים). שם הם השתלטו על מרבית הנכסים התיירותיים הבולטים, ובכללם התיאטרון הסיני ואולם קודאק. הם רכשו את מרכז הקניות והבילויים הוליווד היילנד, שבו ממוקמים אולמות אלה (יחד עם מרכז קניות ובית מלון), תמורת 200 מיליון דולר לאחר שבעליו הקודמים השקיע בבנייתו 650 מיליון דולר.
השניים משכירים את הנכסים המשופצים לרשתות קמעונאיות גדולות ונוהגים בכך להפיח חיים ברובעים שהיו פעם נטושים ומוזנחים. בדיקת "כלכליסט" מעלה שמרבית הרשויות המקומיות, ובראשן זו של הוליווד, ששות להעניק ל־CIM תמריצים, המסייעים לה להשיג החזרים שנתיים של עד 20% ממסי העירייה באזורים אלה.
עם המשקיעים הגדולים של CIM נמנים גופים מוסדיים ובראשם קרן הפנסיה של עובדי קליפורניה, קאלפרס, המשקיעה גם בסטארט־אפים ישראליים. בסך הכל מושקעים בחמש קרנות כ־40 משקיעים מוסדיים עם התחייבויות ל־5 מיליארד דולר.
בשנה שעברה מצאה עצמה CIM נקשרת לסקנדל, כשהתברר כי אליוט ברוידי, שניהל את קרן מרקסטון והואשם בשוחד של מנהלי קרן הפנסיה הניו יורקית, היה מעורב באישור השקעות של קרן הפנסיה של המשטרה והכבאים בלוס אנג'לס, בקרן של CIM.
פרט לכך התברר כי CIM שכרה את שירותיו של מתווך, שגייס עבורם השקעות מחברת קאלפרס ותוגמל על ידם בנדיבות רבה. המתווך, אלפרד ויאלובוס, שהיה בעבר בכיר בקאלפרס, נתבע על הונאה ושימוש בקשריו, אך CIM נוקתה מכל חשד. על פי הדיווחים היא נאותה לקצץ את העמלה שמשלמת לה קאלפרס והפסיקה להשתמש בשירותי מתווכים לגיוס השקעות.
בינתיים CIM ממשיכה במרץ להתרחב מחוץ לקליפורניה ורכשה נכסים בניו יורק, וושינגטון, טקסס, קולורדו ואף את מלון ליידי לאק ההיסטורי בלאס וגאס, שאותו היא משפצת ומשדרגת. כחלק מהסכם הרכישה, החברה ניאותה לבקשת עיריית לאס וגאס להקצות מקום גם למוזיאון המאפיה הייעודי שיוקם בשכנות למלון.
לא זונחים את הוליווד
למרות הפריסה הארצית המתגברת ב־CIM לא זונחים את המגרש הביתי בהוליווד. ממש בימים אלה השלימו רכישת מבנה היסטורי בשדרות סנסט. היקף העסקה לא פורסם, אך שווייה הוערך ב־20 מיליון דולר. ב־CIM מתעתדים לשמר את המבנה ולבנות על החניון הענק הצמוד בניין בן 22 קומות שיכלול 305 דירות ושטחי משרד ומסחר.
המבנה, המעוטר בקשתות יווניות, הוקם ב־1924 ושימש בין היתר כאולפן ותחנת רדיו, עד שב־1976 הוסב לסניף של רשת המסעדות אולד ספאגטי פקטורי, עד לסגירתו לפני כמה שנים. בינתיים, עד לתחילת העבודות, מתבצעים ברחובות הסמוכים פרויקטים נוספים, כחלק מניסיון של פרנסי העיר לחדש את הבנייה בהוליווד שנעצרה בשנים האחרונות, עקב המיתון והקושי למכור דירות מגורים בתעריפים המופקעים של שנות הבועה.