מרכוס וובר ירכוש את השליטה במנופים מידי ג'קי בן זקן
לאחר שבסוף אפריל החל משא ומתן בין חברת הפניקס למנופים על רכישת נכסי הנדל"ן שלה, הודיעה אתמול הפניקס על ביטולו. בפניקס לא רצו להמשיך במגעים מול מערכת בעלות שטרם ידועה להם. מניית מנופים צנחה מתחילת השנה בשיעורים חדים של כ-50% למחיר המשקף לה שווי של 662 מיליון שקל בלבד, צניחה שיחד עם קשיים תזרימיים של בן זקן מאלצת את בן זקן למכור את חלקו במנופים לוובר
באופן מפתיע הודיעה היום (ד') חברת הביטוח הפניקס כי היא מבטלת את תכניות ההתקשרות שלה לרכישת נכסי נדל"ן מחברת מנופים שבשליטת ג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי. בהפניקס סירבו אתמול להסביר את המהלך הפתאומי וגם מצידה של חברת מנופים לא הובהר פשר ביטול המגעים. עם זאת מתברר כי ההסבר למהלך נעוץ בכוונתו של בן זקן למכור את אחזקותיו בחברת הנדל"ן היזמית לשותפו מרכוס וובר.
בפניקס לא רצו להמשיך במגעים מול מערכת בעלות שטרם ידועה להם. מניית מנופים צנחה מתחילת השנה בשיעורים חדים של כ-50% למחיר המשקף לה שווי של 662 מיליון שקל בלבד, צניחה שיחד עם קשיים תזרימיים של בן זקן מאלצת את בן זקן למכור את חלקו במנופים (11.5%) לוובר.
כבר בסוף 2010 סיכמו הצדדים בן זקן ונניקשווילי מול וובר כי השניים ירכשו את חלקו של וובר, המהווים 40% ממניות החברה. זאת לאחר שבמקור ביקש נניקשווילי לצאת מהשותפות ולמכור את חלקו יחד עם חלקו וובר לידי בן זקן. פניית הפרסה של נניקשווילי הקלה מאוד על בן זקן לצורך איתור המזומנים לרכישת חלקו של וובר, שכן נחסך ממנו הצורך לאתר מזומנים נוספים לרכישת חלקו של נניקשווילי.
לאחר מספר שינויים שבוצעו בהסכם שהתגבש מול וובר שיפרו בן זקן ונניקשווילי מעט את מצבם כשהצדדים הסכימו על תג מחיר של 91 אגורות למניה לצורך רכישת אחזקותיו (במקור דובר על תג מחיר של 1.1 שקלים אך וובר נאות ביוני האחרון להוריד מעט את המחיר).
אלא שעל פי תנאי ההסכם החליטו הצדדים כי אם עד ה-1 בספטמבר לא יצליחו נניקשווילי ובן זקן לגייס את המזומנים לרכישת חלקו של וובר, תהיה לוובר ולנניקשווילי עצמו (המחזיק ב-21.3% ממנופים) אפשרות לקנות את חלקו של בן זקן במנופים (11.5%) תמורת מחיר זול יותר של 80 אגורות למניה (ולפי שווי חברה של כ-846 מיליון שקל).
בן זקן עשה מאמצים עילאיים להשיג את הסכום הדרוש, כ-385 מיליון שקל לרכישת חלקו של וובר. כחלק מאותם ניסיונות מצא בן זקן, בתיווכו של הפיננסיים איתן אלדר, עסקה חלומית שיכלה לאפשר לו לשמור על אחזקותיו במנופים: בן זקן התקשר עם צביקה בארינבויים לרכישת השליטה בחברת ZBI שבשליטתו, שבידי חברת הבת שלה, BGI נמצאה קופת מזומנים דשנה שמקורה בעיקר בכספי גיוס אג"ח שביצעה בהיקף של 136 מיליון שקל. אג"ח זה אמור להיפרע רק בין 2016-2014, אך הפתרון שמצא בן זקן לפלונטר אליו נכנס - עלה על שרטון.
מחזיקי האג"ח של BGI פתחו במלחמת חורמה כנגד בארנבונים כדי למנוע ממנו להעביר את השליטה בחברה לידי הבעלים של מנופים כדי שאלו ישתמשו בכספי ההלוואה של מחזיקי האג"ח לצורך רכישת מניות מנופים מידי וובר, מה שיעלה את רף הסיכון להחזר החוב שלהם. האיום נשא פירות ובארנבונים ובן זקן הסכימו להתנות את השימוש בקופת BGI לרכישת מניות מנופים בהסכמת מחזיקי האג"ח.
בינתיים, נפתחה כנגד בן זקן חזית שניה. רשות ני"ע פתחה בחקירה כנגדו וכנגד איתן אלדר בחשד כי השניים הריצו את מניית מנופים. רצף ההשתלשלויות הוביל אף לדחיית יישום העסקה המתגבשת מול בארנבונים והשעון המתקתק לקראת ספטמבר המתקרב, בצירוף עם צניחת מחיר מניית מנופים, והקושי להשיג ארכה נוספת מוובר, הובילו את בן זקן לבלתי נמנע - יציאה מההשקעה במנופים.
הפניקס מצידה ביטלה מבחינתה עסקת נדל"ן שעשויה היתה להיות אטרקטיבית אם כי לא מהותית. בסוף אפריל פרסמה הפניקס הודעה לפיה היא נמצאת במגעים מול חברת מנופים לרכישת הנכסים הבאים: 25% ממקרקעי קניון ארנה שבמרינה בהרצליה, 24% מהזכויות במקרקעי המרכז המסחרי 'סטאר סנטר' באשדוד בו כבר מחזיקה הפניקס ב-25% מהזכויות, ו-25% מהזכויות במקרקעי קניון 'ארנה נהריה' בעיר נהריה בו מוקם בימים אלו קניון וכן אופציה לרכישת זכויות במקרקעין בעיר אילת עם השלמת בנייתו של קניון במקרקעין אלו.
כמו כן ניהלו הצדדים משא ומתן להסדרת היחסים ביניהם ביחס ל"קניון רמות" שבעיר ירושלים בו להפניקס זכות לרכוש 80% מהנכס בהנחה שמנופים תצליח לרכוש זכויות בו מצדדים שלישיים. הנכסים היו אמורים להירכש על ידי הפניקס הן באמצעות כספי הנוסטרו שלה והן בכספי העמיתים שלה, אך כאמור על רקע חוסר הודאות האופף את מבנה הבעלות בחברה המשא ומתן נקטע באיבו.