בלעדי ל"כלכליסט" - דנקנר: "משבר קרדיט סוויס מאחורינו. עכשיו צריך להרוויח כסף"
ילויים ראשונים מחדר המלחמה של קבוצת אי.די.בי שהוקם בשבוע שעבר עם התגברות הירידות במניית קרדיט סוויס: מניות שנרכשו בעבר תמורת 2 מיליארד שקל מומשו תמורת 1.2 מיליארד שקל וקיבעו הפסד של כ־800 מיליון שקל
"משבר קרדיט סוויס מאחורינו", כך אמר נוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי, לבכירי הקבוצה בסוף השבוע. גם בכירים במערכת הפיננסית מעריכים שאי.די.בי בדרך לסיום המשבר.
ל"כלכליסט" נודע כי כורשבשליטת אי.די.בי מכרה מניות נוספות של קרדיט סוויס בהיקף של כ־300 מיליון שקל, לאחר שדיווחה ביום רביעי על מימוש מניות ב־918 מיליון שקל. כעת נותרה כור עם אחזקה בשווי של כ־2.9 מיליארד שקל בבנק השוויצרי.
"כלכליסט" חושף פרטים ראשונים מאחורי הקלעים של קבוצת אי.די.בי בשבוע האחרון. עם התגברות הירידות במניית קרדיט סוויס, והתגובה החריפה של המשקיעים בדסק"ש ובכור, הוקם חדר מצב במשרדי אי.די.בי במגדלי עזריאלי, שאותו איישו, במשך שעות ארוכות, לצד דנקנר, גם בכירי הקבוצה עמי אראל, חיים גבריאלי, ליאור חנס, רועי מלצר ועומר דנקנר, בנו של בעל השליטה.
מימוש ב"מחיר קנייה"
מחדר ישיבות זה, הצמוד לחדרו של נוחי דנקנר בקומה ה־44, נוהלו שיחות הרגעה עם משקיעים מודאגים, זרים וישראלים, שביקשו לקבל הבהרות על מה שקורה, התבצעו הערכות מצב והתקבלו החלטות המכירה. דנקנר החליט לממש חלק מהפוזיציה בקרדיט סוויס למרות שמחיר המניה נראה לו כ"מחיר קנייה", בגלל הלחץ הגדול שליווה את הקבוצה והצורך להרגיעו.
מאותו חדר מצב יצאו ההחלטות שכללו הזרמת הון מאי.די.בי פתוח ודסק"ש לכור, נוהל מו"מ שהסתיים בהורדת מחיר הרצפה של מניית קרדיט סוויס ל־18 פרנק שווצרי (מחיר שרק מתחתיו יוכלו הבנקים המלווים, סיטי ומורגן סטנלי, להתחיל למכור מניות משועבדות), ומו"מ עם בנק הפועלים לשינוי יחס החוב לבטוחה על האשראי לכור, בהיקף של 900 מיליון שקל.
המימושים של מניית קרדיט סוויס תוזמנו לתחילת יום המסחר, לאחר שזוהתה מגמה שלפיה מדי יום פותחת המניה את המסחר בעלייה, ובהמשך עוברת לירידות חדות, בדומה למניות בנקים אירופיים אחרים.
במשך שבוע אויש חדר המצב, עד שביום שישי הודיע דנקנר לנוכחים: "היה שבוע מצוין, משבר קרדיט סוויס מאחורינו. אני מודה לכולכם על המאמץ. עכשיו אנחנו צריכים להתמקד בדבר אחד: להרוויח כסף".
בסה"כ מימשה כור בשבוע שעבר 30%-25% מאחזקותיה בקרדיט סוויס, ונותרה עם מניות בשווי כ־2.95 מיליארד שקל. לפי הרמז של דנקנר, היא מחכה לשעת כושר כדי לחזור ולרכוש מניות בשוק, מתוך הנחה שהמשבר יחלוף, וניתן יהיה שוב לרשום רווחים.
כור השקיעה בקרדיט סוויס כ־7 מיליארד שקל, בציינה כי מדובר ב"השקעה אסטרטגית", אשר בוצעה ברובה במחיר של 50-35 פרנק שוויצרי למניה, לפני יותר משנתיים. בשבוע שעבר צנח מחיר המניה לכ־20 פרנק.
ההפסד הכולל של כור מההשקעה בקרדיט סוויס לא נחשף עדיין, אולם ל"כלכליסט" נודע כי ההפסד ממימוש המניות עומד על כ־800—900 מיליון שקל ויירשם בדו"חות הרבעון השלישי. עוד לפני כן, כבר ברבעון השני תציג כור הפסד "על הנייר" של 1.8 מיליארד שקל בגין האחזקה (שכולל בחלקו את ההפסד הסופי ממימוש המניות), לאחר שחויבה לעשות כן על ידי רשות ני"ע. בתחילת 2012 תוכל החברה שוב לרשום חלק הפסד זה בקרן ההון במאזן, כפי שעשתה עד כה.
את הסיבוב הראשון של ההשקעה בקרדיט סוויס, לפני כשנתיים, סיימה כור ברווח עתק של 3.4 מיליארד שקל, אולם בסיבוב השני היא הגיעה להפסד על הנייר של 2.7 מיליארד שקל, ממנו נרשם בפועל הפסד של 900-800 מיליון שקל עקב מכירת המניות, שנרכשו בעבר ביותר מ־2 מיליארד שקל. ההפסד מאיים על יציבותה של כור, ובעיני רבים איים גם על קבוצת אי.די.בי בכלל.
מימוש חלק מהאחזקות בשני ימי המסחר האחרונים בוצע בעיקר באמצעות מכירת "בלוקים" מחוץ לבורסה (כדי שלא להשפיע על המסחר במניה), כשאת הלקוחות, גופים מוסדיים בינלאומיים, הביאו הבנקים הנושים, מורגן סטנלי וסיטי. המניות נמכרו במחירים של 22—24 פרנק למניה. המכירה, בהיקף של כ־1.2 מיליארד שקל, אפשר לכור לפרוע חלק זה של החוב למורגן סטנלי וסיטי, אשר מימנו בהלוואות שונות 3.8 מיליארד שקל מהרכישות שבוצעו במניות קרדיט סוויס, בתמורה לשעבודן ולפיקדונות של מאות מיליוני דולרים.
התמורה שהועברה למורגן סטנלי וסיטי הקטינה את היקף החוב לשני הבנקים לכ־2.6 מיליארד שקל. בנוסף, קיבלה כור בשבוע שעבר הלוואות של 578 מיליון שקל מהחברה־האם דסק"ש ושל 122 מיליון שקל שקיבלה מאי.די.בי. חלק מההלוואה מדסק"ש שימש להגדלת הפקדונות שהועמדו לשני הבנקים ל־1.6 מיליארד שקל, כך שיחס החוב לבטוחה של ההלוואה קטן משמעותית. בעקבות הגדלת הפיקדונות, קיים למעשה מחיר רצפה חדש למניות, שטרם הוגדר פורמלית עם סיטי ומורגן סטנלי, אך עומד על פחות מ־17 פרנק למניה.
ההפסד מגידור המטבע קטן
כעת, שווי האחזקה של כור במניות קרדיט סוויס יחד עם הפיקדונות שהעמידה לבנקים גדול בכמעט 2 מיליארד שקל מיתרת החוב נטו לבנקים. גם המזל עמד לצדו של דנקנר, כשמניית קרדיט סוויס התאוששה וזינקה ב־12% ביומיים האחרונים. בנוסף הוריד נגיד הבנק המרכזי בשוייץ את הריבית במדינה ל־0% והביא לנפילה של כ־10% בשער המטבע המקומי בתוך שלושה ימים מול הדולר והיורו. ההפסד של כור "על הנייר" בפוזיציית הצילינדר, שאליה נכנסה כדי לגדר את סיכוני המטבע, קטן בעקבות זאת מ־800 מיליון שקל לכ־500 מיליון שקל.
בכיר במערכת הפיננסית אמר בסוף השבוע ל"כלכליסט": "דנקנר התנהל היטב, חתך את ההפסד ופעל בכל יום למלא את המחסנית במזומן ממקורות של הקבוצה, במצב שבו מנהלים רבים נוטים לעשות טעויות ולהתאהב בפוזיציה, מתוך שכנוע שהנכס יתאושש. זה משבר בינלאומי, לא מקומי, והקבוצה ידעה להתמודד עמו".
כור נותרה עם כ־700 מיליון שקל בקופה — סכום שעליה להחזיר לדסק"ש ואי.די.בי, ואותו תחזיר באוקטובר עם השלמת העסקה למכירת השליטה במכתשים אגן תמורת 1.1 מיליארד דולר לכימצ'יינה. דנקנר, אגב, אמור היה לבלות את השבוע שעבר בסין כדי לדון שם בעיסקאות עתידיות נוספות של כור, אולם ביטל את הנסיעה.
לנוכח הצניחה במניות ובאג"ח של אי.די.בי, שאלו רבים בשוק מדוע דנקנר לא יצא בהצהרה פומבית, ומדוע הקבוצה לא ביצעה רכישה עצמית של מניות ואג"ח, כפי שעשתה ב־2008 כשרכשה אג"ח של כלל תעשיות וכור, ובהמשך רשמה ממכירתן רווחים של עשרות מיליוני שקלים. באי.די.בי ביקשו לבצע צעד דומה גם עתה, אולם היו מנועים מלפעול כך כי בעוד כעשרה ימים עומדים להתפרסם דו"חות הרבעון השני, ורכישה עצמית של ני"ע כעת אינה חוקית. ההערכות הן כי מיד לאחר פרסום הדו"חות, תתבצע רכישה עצמית של אג"ח אם התשואות יישארו כפי שהן.
ומה לגבי ההמשך? את ההשקעה של כור בקרדיט סוויס עד כה ניתן לחלק כאמור לשניים: חלק ראשון של רווחי עתק, חלק שני של הפסדי עתק (מתוכם 800 מיליון שקל שכבר קובעו). עתה מתכוננים בקבוצה לפאזה השלישית.
ל"כלכליסט" נודע כי הקבוצה נערכת לנצל את המשבר בשווקים לבצע השקעות חדשות דרך כור, גם באמצעות התמורה שתתקבל מכימצ'יינה, אם שערי המניות הגלובליות יישארו נמוכים. כור עשויה אף לבקש ממורגן סטנלי וסיטי לרכוש בחלק מכספי הפיקדונות מניות קרדיט סוויס כבר בתקופה הקרובה.
לכתבה באנגלית לחץ כאן