האו"ם: חובה לפוצץ את בועת הסחורות, המחירים אינם ראליים
מחיר התירס עלה בכ-32% בשנה האחרונה, הזהב עלה ב-27% והכסף עלה פי יותר משניים. עפ"י הדו"ח "המשתתפים בשוק מקבלים החלטות מסחר בהתבסס על גורמים המנותקים מהסחורות עצמן"
שוקי הסחורות זקוקים לפיקוח בינלאומי, יותר שקיפות ולהתערבות כדי לפוצץ את הבועה, כיוון שעקב התגברות הספקולציות המחירים כבר לא משקפים היצע וביקוש, כך קובע דו"ח של הוועדה של האו"ם למסחר ופיתוח.
מדד מחירי המזון של האו"ם התקרב בחודש שעבר לשיא שנקבע בפברואר בעקבות עלייה
הדו"ח שפורסם היום קובע כי "העלייה בהשקעות בשוקי הסחורות עודדה 'התנהגות עדר' ויצרה בועות. הציפייה להתאוששות כלכלית עולמית מילאה 'תפקיד בגודל חסר פרופורציה' בעליית מחירי הסחורות".
"המשתתפים בשוק מקבלים החלטות מסחר בהתבסס על גורמים המנותקים מהסחורות עצמן, כמו שיקולי תיק ההשקעות, או שהם הולכים בעקבות מגמה", נאמר בדו"ח. "מנגנון גילוי המחירים מעוות לחלוטין".
עוד נאמר בדו"ח כי "המחירים יכולים לעלות מעבר לרמות שמצדיקים התנאים הבסיסיים למשך תקופות ארוכות, ולהגביר את הסיכון לבועת מחירים. עקב עיוותים אלה, מחירי הסחורות לא מספקים תמיד איתותים נכונים בנוגע להיצע הסחורות".
עפ"י הדו"ח, יש צורך ביצירת מערכת מיסוי שתאט את הפעילות בשווקים הפיננסיים ותגביר את מעורבות הממשלה במסחר, כדי להבטיח שהסוחרים מתחשבים בתנאי ההיצע והביקוש בעת ההשקעה.
"קבלת החלטות תוך התעלמות מהתנאים הבסיסיים, כמו גודל המלאים, מזג האוויר והביקוש לסחורות חקלאיות, נוגדת את הנחת השוק היעיל, לפי הדו"ח. התיאוריה גורסת שהמחירים יעלו וירדו בהתאם להיצע ולביקוש", נאמר בדו"ח.