נחשף ב"כלכליסט" - עקב דרישת רשות ני"ע: איזי בורוביץ' התפטר מדירקטוריון אל על
רשות ני"ע פרסמה בנוסף דו"ח ביקורת, בו קבעה כי מנכ"ל לשעבר, חיים רומנו, קיבל בונוס מהרווח התפעולי ולא מהרווח הנקי; בשל כך יופחת הבונוס ב-4 מיליון שקלים; תשלם אל על קנס של 1.5 מיליון שקל
בעקבות ביקורת שערכה רשות ניירות ערך תפחית אל עלאת מענק הפרישה של המנכ"ל לשעבר, חיים רומנו ב-4 מיליון שקל, כך עולה מהודעה שפרסמה החברה היום (ה') לבורסה בתל אביב. הרשות דרשה כי יו"ר אל על לשעבר איזי בורוביץ' יתפטר מדירקטוריון החברה.
"כלכליסט" חשף בחודש ינואר כי רשות ניירות ערך דורשת מחיים רומנו להחזיר לאל על 10 מיליון שקל. הרשות דרשה מדירקטוריון החברה לאשר מחדש את תנאי שכרו של המנכ"ל הקודם, או לחלופין לדאוג שיחזיר חלק מהותי מהשכר שקיבל בחמש שנות עבודתו בחברה. בתקופת כהונתו באל על, בשנים 2009-2005, זכה רומנו לעלות שכר של 45 מיליון שקל, שמורכב ברובו ממענקים בגובה 6.1 מיליון דולר. בתקופה זו הפסידה אל על במצטבר 38 מיליון דולר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
עוד חשף "כלכליסט", ואושר כעת בהודעת אל על לבורסה, כי בחודש ינואר, בתשאול שקיימה הרשות באל על טענו חלק מהדירקטורים בחברה כי כשאישרו את תנאי שכרו של רומנו הובא בפניהם סעיף הקובע כי יש להעניק לו 1% מהרווח הנקי של החברה. עם זאת, רומנו קיבל את המענקים לפי 1% מה־EBITDA של אל על, כלומר מהרווח לפני מימון, הוצאות מס, פחת והפחתות. המשמעות היא שרומנו קיבל 4.7 מיליון דולר שלא היה אמור לקבל.
"אישור המענקים לא ניתן קודם להעסקתו של המנכ"ל, וגם לא בסמוך לאחריה, ולמעשה לא ניתן עד היום" נכתב בדוח של רשות ני"ע. "על פני השנים הורם "דגל אדום" והיה בידי החברה לתקן את הפגמים, ותחת זאת בחרה שלא לעשות כן. בעשותה כן הפרה החברה את חובותיה לפי חוק החברות וחוק ניירות ערך" הוסיפו.
חברת דירקטוריון אל על: "איני רואה סיבה להצביע בעד"
סגל רשות ניירות ערך מצא במהלך הביקורת שערך פגמים בהליכי הבקשה והפיקוח במסגרת אישור שכרו של רומנו באל על וכן בביקורת הדירקטוריון במשך 5 שנות כהונתו בחברה. רשות ניירות ערך מציינת כי החברה שיתפה עמה פעולה באופן מלא וכשנודע לה על כוונת רשות ני"ע להטיל עליה קנס של 1.5 מיליון שקל בגין הפרשה, היא הסכימה לשלם זאת באופן מיידי.
החברה הודיעה כי היא מנהלת מגעים עם רומנו לגבי החזר הבונוסים וכן שהיא מנהלת מגעים עם חברת הביטוח שלה לנושאי משרה בכדי להשיב חלק מהסכומים. ההחלטה על הורדת 4 מיליון שקל משכרו של רומנו נבעה מהשוואה שערכה עבורה פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנד לפיה שכרו של רומנו מול חברות דומות (אסם, שטראוס, שופרסל, פרוטרום, אזורים, שיכון ובינוי, אלקטרה, HOT, נייר חדרה ודור אלון) היה בחלק העליון מביניהן.
ההחלטה לחתוך את הבונוס של רומנו ותשלום הקנס לרשות ני"ע התקבלו פה אחד על ידי ועדת הביקורת של החברה, אך בדירקטוריון עברה ההחלטה בהתנגדות של חברת דירקטוריון אחת, סופיה קימרלינג, שטענה כי אחרי לימוד חוות דעת אחרות תשקול להצביע בעד ההחלטה "אבל כרגע איני רואה סיבה להצביע בעד" אמרה.
מחברת אל על נמסר בתגובה כי "בכוונת החברה לבחון לעומק את ממצאי דו"ח הביקורת שהעבירה לידיה הרשות לני"ע, בנוגע לתנאי כהונה והעסקה של נושאי משרה בחברה, לתקן את הליקויים הדורשים תיקון ולהפיק את הלקחים הדרושים. החברה תאמץ תוכנית אכיפה פנימית. אל על ממנה את פרופ' אסף חמדני ואת עו"ד מורן מאירי לשם ניסוח הצעה לאימוץ וליישום תוכנית אכיפה פנימית לחברה".