לחשוב בקטן
הריבית בשפל והתיאבון לתשואה גדל? מניות קטנות, Small ו־Micro Cap, הפכו בחודשים האחרונים ללהיט בשווקים, אך עם הסיכוי מאמיר גם הסיכון. איך משקיעים במניות מסוג זה, למי זה מתאים וגם כמה מניות לוהטות במיוחד
מניות Small ו־Micro Cap הפכו בחודשים האחרונים לטרנד השקעות עולמי לוהט. הריבית בשווקים המרכזיים בשפל, התיאבון לתשואה ולסיכון מאמיר, ואין כמו השקעה במניה מבטיחה בעלת שווי שוק נמוך יחסית כדי למשוך משקיעים התרים אחר אלטרנטיבות השקעה אטרקטיביות.
- לכתבות נוספות במוסף ההשקעות לחצו כאן
בישראל מוכרים לרובנו מדד היתר ומניות היתר - שבדומה למגמה העולמית, השקעה בהם הניבה רווחים נאים בשנתיים האחרונות. בעלי העין החדה וחובבי תיאוריות קונספירציה יאמרו כי שמו של המדד כשלעצמו, "יתר", מלמד על יחס לא בוגר לתחום השקעות לגיטימי זה. בבתי השקעות רבים ההשקעה במניות היתר היא בבחינת מוקצה מחמת המיאוס, הן בגלל נימוקים רלבנטיים שנביא בהמשך, והן בגלל נימוקים שנויים במחלוקת כמו הדאגה לתדמית ולמוניטין במקרה של כישלון.
בעולם בכלל, ובארצות הברית בפרט, התמונה שונה בתכלית. השקעה במניות Small ו־Micro Cap היא לא רק לגיטימית, אלא גם מתבקשת ונגישה, וניתן לראות היטב את המומנטום יוצא הדופן של השקעה במניות אלו ב־36 החודשים האחרונים ביחס למניות Large cap.
שווי השוק של כל חברה נסחרת נגזר מהכפלת מספר המניות שלה במחיר המניה, אולם החלוקה למניות "גדולות" ו"קטנות" היא ערטילאית ומשתנה מבורסה לבורסה וממדינה למדינה, וגם חלוקה זו משתנה במהלך השנים נוכח הצמיחה בהיקף ובשווי החברות הנסחרות בבורסות השונות ברחבי הגלובוס. בארצות הברית יש חלוקה מקובלת שלפיה מניות Small Cap הן חברות הנסחרות לפי שווי שוק של 300 מיליון עד 2 מיליארד דולר, ואילו מניות Micro Cap הן מניות של חברות שנסחרות לפי שווי של 50-300 מיליון דולר. ההגדרות הללו הן שרירותיות לגמרי, וניתן לראות שמניות המוגדרות כבעלות שווי שוק "קטן" בבורסות האמריקאיות יהיו בעלות שווי שוק "גדול" בבורסות אחרות. לפיכך, את החלוקה לפי גודל יש לבצע לכל שוק יעד בנפרד, על בסיס שווי השוק של החברות בו.
מניות Small ו־Micro Cap, כאמור, הן לדעתנו הזדמנות השקעה מעניינת בסיכון הולם. עם זאת, לתפיסתנו השקעה במניות Nano Cap חושפת את המשקיע פעמים רבות לקשיי הערכה וכן להפתעות חשבונאיות שליליות ומניפולציות מסוגים רבים. מניות ה־Nano Cap בארצות הברית נסחרות לרוב במסחר מעבר לדלפק, ב־Bulletin Board, וחלקן לא מפרסמות דו"חות באופן סדיר. מניות אלו קיבלו כינויים שונים, כמו Penny Stocks אוPink Sheets, לזכר צבע הנייר שבו התבצע המסחר במניות אלו טרום המסחר האלקטרוני.
דגים קטנים שוחים מהר
למרות השוני בין חברות קטנות בבורסות שונות, מוסכם כי באופן כללי השקעה במניות Small ו־Micro Cap מסוכנת יותר מהשקעה במניות של חברות גדולות. לפיכך, השקעה בהן תדרוש פיצוי גדול בתשואה במטרה לשמור על משוואת הסיכוי־סיכון הראויה. כמו בכל כלל אצבע, גם בזה יש כמובן לא מעט מקרים יוצאים מן הכלל: חברות ענק כמו אנרון שפשטו רגל או הגיעו להסדרי חוב, ולעומתן חברות קטנות כגון גוגל שכבשו את העולם בזמן קצר. גם בישראל ראינו בשנים האחרונות הסדרי חוב בחברות גדולות במונחים מקומיים, כמו אפריקה ישראל, קלאבמרקט ותבל, ולעומתן צמחו חברות קטנות כמו רמי לוי, רציו ועוד לחברות גדולות יחסית לשוק המקומי. לפיכך, בחיים וגם בהשקעות לא רק הגודל קובע, ואין תחליף לאנליזה טובה ופיזור השקעות הולם.
יש כמה סיבות לכך שהשקעה בחברות קטנות מסוכנת יותר מהשקעה בחברות גדולות. נהוג לומר כי "דגים גדולים" לרוב יאכלו "דגים קטנים" - החברות הגדולות לרוב ינצחו חברות קטנות עם רעיונות גדולים. במקביל, שינויים במחזור החיים הכלכלי יפגעו בצורה קשה בחברות קטנות, בגלל החיסרון היחסי שלהן במשאבים פיננסיים ונגישות למקורות מימון, וההנהלות שלהן מורכבות לרוב מיזמים שאינם בעלי ניסיון ניהולי ברמה מקבילה להנהלות חברות ענק. במישור ההשקעה, מניות של חברות קטנות הן לרוב בעלות סחירות נמוכה, מהוות כר נוח למניפולציות שער וכן נעדרות כיסוי אנליטי ברמה מספקת. ניסיון לתמחר מניות של חברות קטנות ייתקל בקושי להשיג נתונים היסטוריים, שקיפות מוגבלת וקושי לאתר קבוצת השוואה רלבנטית כדי לבחון מכפילים ושיעורי רווחיות וצמיחה.
למרות כל הסיכונים והקשיים, קיימות לא מעט סיבות טובות להשקיע במניות של חברות Small ו־Micro Cap, ולדעתנו מדובר ברכיב השקעה חשוב וחיוני בכל תיק. הסיבה העיקרית לכך היא פוטנציאל הצפת הערך ורווחי ההון: קל יותר להכפיל מכירות בחברה המוכרת ב־20 מיליון דולר בשנה, לעומת חברה המוכרת ב־2 מיליארד דולר בשנה. צמיחה מואצת קלה יותר בחברות קטנות, וברור לכל כי השמים הם הגבול עבור המצטיינות שבהן. במקביל, חברות Small ו־Micro Cap מהוות מוקד משיכה יוצא דופן לעסקאות מיזוג ורכישה, אשר לרוב מתבצעות במחירים גבוהים מהותית ממחירי השוק ומקפיצות את שווי החברות המעורבות בהן. אנחנו נמצאים בתקופה שבה זירת המיזוגים והרכישות גועשת, מה שמעניק רוח גבית מהותית נוספת להשקעה בחברות אלו.
במקביל, עצם העובדה שרכיב השקעות זה מתנהג בצורה שונה מרכיב המניות הגדולות (מניות Small ו־Micro Cap נסחרות במקדם מתאם של כ־0.6 עם מניות Large Cap, ולא מעט פעמים קיים מתאם שלילי גדול בינן לבין עצמן) מקטינה את תנודתיות התיק כולו, ולפיכך משפרת את ביצועיו.
מניות של חברות Small ו־Micro Cap נמצאות מתחת לרדאר של המשקיעים הגדולים. אלו, למרות יכולות האנליזה שלהם, לא ישקיעו מאמץ רב בניתוח חברות קטנות בגלל בעיית הסחירות שלהן. כמו כן, השקעות במניות Small ו־Micro Cap הן לרוב השקעות קטנטנות בתיקי ענק, ומנהלי תיקים שכאלה לא רוצים להתפזר על אינסוף השקעות קטנטנות שכאלה - זה יוצר בעיה של שליטה ובקרה.
עם זאת, גם במלחמת ששת הימים המטוסים הישראלים עברו מתחת לרדאר המצרי, והתוצאה היתה ניצחון גדול. בדומה לכך, בעזרת אנליזה קפדנית ניתן לאתר בין מניות ה־Small וה־Micro Cap יותר הזדמנויות השקעה אטרקטיביות במחירים הולמים. גמישותן היחסית של הנהלות החברות הקטנות מאפשרת להן גישה דינמית לניצול הזדמנויות בשווקי נישה, בשעה שתהליכי קבלת ההחלטות של חברות גדולות נוטים להיות מסורבלים, ולפעמים הן מוותרות על פעילות בנישות קטנות ביחס לפעילותן הכוללת.
איך משקיעים בקטנים?
כמו רוב ההשקעות בשוק ההון, גם במניות של חברות Small ו־Micro Cap קיימות דרכים מגוונות לבצע השקעה: על בסיס שווי שוק, על בסיס גיאוגרפי, על בסיס סקטוריאלי ועל בסיס פונדמנטלי (צמיחה, רווחיות וכדומה) - כל משקיע לפי צרכיו והעדפותיו. נהוג לבצע השקעות במניות Small ו־Micro Cap באמצעות קרנות סל, קרנות נאמנות ובחירת מניות פרטנית מושכלת, אולם קיימים גם מכשירי השקעה נוספים, דוגמת מכשירים מובנים ואופציות.
קרנות סל הן כלי השקעה מצוין, זול יחסית ומגוון - אולם הוא מוגבל ביכולתו לתת פתרון לכלל הנכסים בקטגוריית שווי שוק זה, מאחר שהן לרוב עוקבות אחרי סל מצומצם שמכיל בין עשרות למאות מניות, ובכך מפספסות הזדמנויות בשוק. כדי להבין את מגבלות תעודות הסל בהשקעה במניות Small ו־Micro Cap די אם נאמר כי בשלוש הבורסות המרכזיות בארצות הברית בלבד יש יותר מ־40 אלף חברות בעלות שווי שוק נמוך מ־2 מיליארד דולר - ומבחינה גלובלית היצע הנכסים הוא אדיר. יתרה מזו, לרוב ההשקעה בקרן הסל תהיה על בסיס שווי שוק יחסי, כך שככל שהמניה קטנה יותר, משקלה בקרן יהיה זניח - בניגוד לניהול השקעות אקטיבי, בו מנהל ההשקעות בוחר את משקל המניה בתיק על פי ניתוחו המקצועי.
קרנות הנאמנות המשקיעות במניות Small ו־Micro Cap מתחלקות לרוב לצמד קטגוריות מרכזיות: Value Funds, כלומר קרנות המשקיעות במניות על בסיס דיסקאונט במחיר השוק אל מול המחיר הכלכלי, ו־Growth Funds, קרנות המשקיעות בחברות שלהן פוטנציאל צמיחה מואץ ברווחיות ביחס לקבוצת ההשוואה.
בגלל היקף החברות האדיר הנכלל בקטגוריה זו, קיים ערך רב לניהול השקעות קלאסי, המבוסס על אנליזה טובה, פיזור הולם ומסחר מקצועי. אופציית ההשקעה באמצעות בחירת מניות פרטנית מתאימה למעטים מבין המשקיעים, בגלל מגבלות המחקר שלהם והצורך בפיזור ההשקעה, אולם למרות זאת היא אהובה על רבים ברחבי הגלובוס מסיבות שונות ומשונות.
אנחנו בחרנו להציג כאן צמד מניות, אשר אחת מהן פועלת בתחום הפיננסי והשנייה בתחום הטכנולוגי. מדובר בשני סקטורים המומלצים על ידינו לשנה הקרובה, אך ראוי להדגיש שוב כי אין בעובדה שהסקטור מומלץ כדי להקטין את הצורך במעקב ובפיזור רחב של התיק.
להלן מספר המלצות להשקעה במניות Small&Micro Cap בכל אחת מהדרכים הללו. מכיוון שקיים מספר גדול של מכשירי השקעה רלבנטיים, מן הסתם פסחנו על לא מעט מכשירי השקעה ראויים, אולם אנו סבורים כי רשימת מכשירי ההשקעה הנבחרת שלנו מציגה את עולם ההזדמנויות בתחום מניות ה־Small ו־Micro Cap בצורה טובה, אם כי על קצה המזלג. המעמיקים שבין הקוראים יוכלו להמשיך ולחקור אפשרויות השקעה בתחום זה, כל אחד על בסיס העדפותיו.
הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון