"השאלה איננה האם הסחורות החקלאיות יטפסו, אלא בכמה"
אדוארד מורס, ראש תחום מחקר הסחורות בקרדיט סוויס, משוכנע שמחירי המזון ימשיכו לטפס ב־2011, אך הזינוק בנפט ייעצר סביב מחיר של 90 דולר לחבית. והזהב? הוא ימשיך לעלות אך לא יחצה בשנית את רף 1,500 הדולר
אדוארד מורס (69)
תפקיד: ראש תחום מחקר סחורות בקרדיט סוויס העולמי
השכלה: דוקטורט מאוניברסיטת פרינסטון ביחסים בינלאומיים
מצב משפחתי: נשוי+2, סב לחמישה נכדים
עוד משהו: בשנים 1979–1981 כיהן כעוזר לסגן שר החוץ האמריקאי לתחום האנרגיה
"כפי שאני רואה את הדברים בנקודת הזמן הנוכחית, השאלה איננה האם מחירי הסחורות החקלאיות ימשיכו לעלות - אלא בכמה". כך, בנימה לא אופטימית, פותח את הראיון עמו אדוארד מורס, ראש תחום מחקר הסחורות בבנק קרדיט סוויס העולמי.
שוק הסחורות מתחמם בשנתיים האחרונות, ויש הקושרים בין עליית מחירי המזון לאירועים המהפכניים שפקדו את מצרים ותוניסיה, אשר הסתיימו בהחלפת השלטונות.
מורס החל את הקריירה שלו בממשל האמריקאי. ב־1978, כעשר שנים לאחר שסיים דוקטורט ביחסים בינלאומיים באוניברסיטת פרינסטון, הוא הצטרף למשרד החוץ, ושם שימש כעוזר סגן השר לענייני אנרגיה בממשלי קרטר ורייגן. כמה שנים לאחר מכן פרש למגזר הפרטי ושימש הכלכלן הראשי לתחום האנרגיה בבנק ליהמן ברדרס. ב־2008 עבר לקרדיט סוויס ומאז הוא משמש שם בתפקידו הנוכחי.
בשנת 2008, כשמחיר הנפט הגיע לשיא של 147 דולר לחבית, מורס היה מהיחידים ששמרו על קור רוח; הוא טען שהמחירים עתידים לצנוח בחדות מאחר שהיצע הנפט במדינות שאינן חברות בקרטל אופ"ק יציב דיו כדי לענות על הביקושים העולמיים. גם כיום מורס טוען שהוא אינו נביא, אך כשהוא מתבקש לנקוב בנתון מספרי, הוא מעריך שמחיר הנפט לא יחצה השנה את רף ה־85–90 דולר לחבית.
על מה מתבססת ההערכה שלך לגבי מחיר הנפט?
"אנשים שומעים שמחיר הנפט עולה, ויוצאים מנקודת הנחה שהוא ימשיך לעלות, אבל זה לא בהכרח נכון. אמנם ברבעון הרביעי של 2010 הגיע הביקוש לשיא עקב מזג אוויר קר באופן קיצוני בחצי הכדור הדרומי וזינוק בביקוש לתזקיקי נפט בסין, ואולם מאז חלה התייצבות ואף ירידה קלה. למעשה, חלק גדול מהביקוש שנרשם ב־2010 מקורו ברצון לחדש את המלאים, לאחר שבשנים 2008–2009 הם דוללו מאוד בעקבות המחירים הגבוהים של הנפט באותה תקופה. בדצמבר 2010 הסתכם הביקוש העולמי לנפט ב־90.7 מיליון חביות ליום, וכך לדעתי הוצב הרף העליון לשנה הקרובה. צד ההיצע נראה יציב, במיוחד מצד מדינות אופ"ק. אין אינדיקציות שהיצע הנפט עתיד להצטמק ב־2011".
והזהב? בשנה האחרונה זינק מחיר האונקיה ב־25%.
"לדעתי, הזינוק הזה לא יחזור על עצמו ב־2011. מחיר האונקיה יישק לרף 1,500 הדולר, כ־150 דולר מעל מחירו הנוכחי. המחיר יעלה בעיקר בגלל הבנקים המרכזיים - שהם רוכשי הזהב הגדולים בעולם - במיוחד בסין ובהודו. הזהב הופך לנכס כשאי־הוודאות המוניטרית בעולם גבוהה". באשר ל־2012, מורס מעריך שמחיר הזהב ימשיך לעלות, אך ב־10% לכל היותר.
מה יעשו הסחורות החקלאיות?
"מקור המזון העיקרי בעולם הוא אורז, אבל הוא כמעט שאינו נסחר. הסחורות הסחירות ביותר הן תירס, חיטה וסויה - ואלו ימשיכו לזנק. תנאי מזג אוויר קשים הזניקו את מחירי הסחורות החקלאיות בגלל התרוקנות המלאים במדינות רבות - ובהן יצרניות גדולות כדוגמת רוסיה ואוקראינה שהפכו בשנה שעברה ליבואניות. עדיין אין לנו את התמונה המלאה, ומובן שמזג האוויר העתידי הוא נעלם גדול, אבל המגמה הכללית עתידה לתמוך במחירי הסחורות החקלאיות, אם כי לא ברור מה יהיה שיעור העלייה".
כמה זמן זה יימשך? מה יקרה ב־2012?
"למחזוריות יש תפקיד משמעותי בתחום הסחורות החקלאיות. למעשה קיימת מחזוריות קבועה במיוחד בכל הקשור למחירי החיטה, הסויה והתירס. הטכנולוגיות בעולם מאפשרות גם לצפות את המחזוריות הזו ואני מעריך שהמחירים יחלו להתייצב".
ההשקעה בסחורות מסוכנת?
"היסטורית, השקעה בסחורות תמיד העלתה אסוציאציות לא נוחות, במיוחד לנוכח העובדה שבעבר היה צורך בהון רב כדי להשקיע בהן. כיום, הנגישות לשוק הסחורות היא הרבה יותר קלה בגלל השימוש בקרנות סל. עם זאת, משקיעים פרטיים צריכים להביא בחשבון שהשוק נוטה להגיב בפניקה מסוימת, ואם ישנה מכירת בזק, המחיר צונח בדרמטיות. זהו סיכון שהם צריכים להיות מודעים לו.
"מלבד זאת, קיימת אי־בהירות בשוק הסחורות בגלל הודו וסין. חלק נכבד מהתמחור המעוות של מחירי הסחורות
מבוסס על ציפיות לביקוש והיצע מצד שתי המדינות הללו, אבל הבעיה היא שהממשלות שם אינן מספקות מידע אמין ואין בהן שקיפות".
אילו סחורות מומלצות להשקעה בשנת 2011?
"הסחורות האהובות עלינו הן פלדה, פלטיניום ופלדיום. הביקוש לפלדה קשור ישירות לקצב הצמיחה התעשייתית בכלל, ולקצב הצמיחה בשווקים המתעוררים בפרט. קיים מחסור גדול מאוד בפלדה והביקוש לה יגדל, במיוחד לנוכח העובדה שההיצע העולמי מוגבל. פלטיניום ופלדיום הן מתכות יקרות, ואנחנו מאמינים שגם המחירים שלהן יעלו בגלל בעיות מצד ההיצע, בעיקר באפריקה וברוסיה. שתי הסחורות הללו הן רכיבי חובה בתעשיית כלי הרכב, ולכן גם הביקוש להן ילך ויגדל, בעיקר מכיוונם של השווקים המתעוררים".
השורה התחתונה: תנאי מזג אוויר קיצוניים תומכים בהמשך העלייה בסחורות החקלאיות, כגון התירס, הסויה והחיטה. גם מחירי הפלדה, הפלטיניום והפלדיום לא יקפאו על השמרים בזמן הקרוב.