עוזי לנדאו: "מסקנות ששינסקי מבטיחות כי גם בעוד 3 שנים לא יגיע הגז לתחנות הכוח לייצור חשמל בארץ"
מסקנות ועדת ששינסקי שפורסמו הערב מושכות אש מכיוונים רבים; השר לנדאו מכנה את המסקנות "הימור מסוכן", בכלל פיננסים מאמינים כי "המסקנות ירוככו עוד יותר כשהדיון יועבר לדרג הפוליטי" וגם הארגונים הסביביתיים, שותפויות הגז ואיגוד תעשיות מחפשי הנפט והגז תקפו
מסקנות ועדת ששינסקי שהתפרסו היום (ב') מושכות אש מכל הכיוונים. שר התשתיות הלאומיות, ד"ר עוזי לנדאו, מסר בתגובה למסקנות כי "מרגע הקמתה, יצרה ועדת ששינסקי אי וודאות גדולה שהטילה צל כבד על יכולת אספקת הגז לישראל החל משנת 2013. המסקנות שפורסמו היום מבטיחות שגם בעוד 3 שנים לא יגיע הגז לתחנות הכוח לייצור חשמל בארץ. הוועדה לא לקחה סיכון מחושב אלא הימור מסוכן".
עוד אמר לנדאו, "לצערי ועדת ששינסקי לא שקלה כראוי את צרכי משק הגז בישראל, שזקוק לאספקה תקינה של גז. כיום אנו עדים לכך כי יצרני החשמל הפרטיים פנו לגז המצרי. עשתה זאת החברה לישראל ויש מקום לחשוש מאפקט הדומינו. בהעדר חוזי רכישה לא תהיה דרך לממן את פיתוח המאגר. כדי להבטיח אספקה זו ובכדי שיהיה גז לעוד 3 שנים, יש להחריג את שדות תמר ומרי B ממסקנות ועדת שישינסקי. המיעוט בוועדה התייחס באחריות לתנאי ההכרחי שהוא להבטיח את חיבורו של שדה תמר על מנת להבטיח אספקה סדירה של חשמל למדינת ישראל".
השר לנדאו סיכם ואמר כי "לאזרחי המדינה מגיע להנות ממשאביה ומאוצרות הטבע שלה. אך הסדר הנכון הוא אספקת גז לחשמל נקי בראש ובראשונה, ורק לאחר מכן יגיע כספי המסים".
ירון זר, אנליסט האנרגיה של כלל פיננסים, אמר הערב ל"כלכליסט" כי "חוות דעת המיעוט של ועדת ששינסקי מרמזת כי מסקנות הוועדה ירוככו עוד יותר כאשר הדיון יועבר לדרג הפוליטי".
בעקבות החלטת ועדת ששינסקי למסות גם את תמלוגי העל אמר זר כי "עובדה זו תפגע באטרקטיביות של ההשקעה בחברות האחזקה כגון דלק אנרגיה לעומת השקעה ישירה בשותפויות". זר סבור כי "הדיווח צפוי להשפיע מחר בצורה חיובית על המסחר בשותפויות חיפושי הגז".
גורם בכיר במשק האנרגיה הגיב עם פרסום מסקנות הוועדה כי "ועדת ששינסקי הגישה את מסקנותיה בדעת מיעוט ובכך איבדה את הלגיטימציה שלה". לדבריו, "לא נותר אלא לקוות שראש הממשלה, בנימין נתניהו, יתערב וישים סוף לאפקט ששינסקי - שהוא שם נרדף לנזק לכלכלת ישראל. בעקבות אפקט ששינסקי המשק הישראלי איבד את החוזה לאספקת גז לחברה לישראל שתרכוש את הגז ממצרים וממשיכה לאבד הסכמים נוספים".
הגורם במשק האנרגיה אמר כי ועדת ששינסקי היתה צריכה ללכת בעקבות GT (חלק המדינה) הממוצע במדינות ה-OECD העומד על 46% ועליו לבצע את ההתאמות המיוחדות לאיזורנו - כלומר להפחית את חלק המדינה ל-36% על תגליות החדשות וזאת במטרה לעודד כניסה של שחקנים בינלאומיים לאיזור. לדבריו, בכל תרחיש תגלית הגז תמר היתה צריכה להיות מוחרגת מהוועדה.
תגובת הארגונים הסביבתיים
חבר הכנסת לשעבר, הרב מיכאל מלכיאור, מסר כי "ועדת ששינסקי נכנעה למסע הסחטנות של קבוצת דלק. הסחטנות והאיומים של תאגידי הגז ושל שר החצר שלהם, עוזי לנדאו, הפכו את הדו"ח המקצועי של ועדת ששינסקי שפורסם לפני שבועות אחדים - לדו"ח פוליטי".
קולות ביקורת דומים נשמעו גם בארגונים הסביבתיים. "ועדת ששינסקי העדיפה לרצות את בעלי ההון ולא שמה לנגד עיניה את האינטרס הציבורי במלוא היקפו", אמר בתגובה לדו"ח מנכ"ל אדם טבע ודין, עמית ברכה, "יישום מסקנות הוועדה הוא הפקרה של משאבי הטבע והעברתו לידיים פרטיות של בעלי ההון".
תגובת שותפויות הגז
משותפויות הגז נמסר כי "ההישג היחיד של ועדת ששינסקי הוא הסבת נזק בלתי הפיך למשק האנרגיה בישראל ולהפסדים של מיליארדי דולרים בעקבות השתלטות הגז המצרי על השוק הישראלי. המסקנות מנציחות את האפליה לרעה וחוסר השוויון בין ספק הגז הישראלי כחול לבן שמשלם מיסים ותמלוגים בישראל לעומת הגז המצרי שהאוצר פטר אותו מלשלם מיסים לקופת המדינה למשך 20 שנה".
עוד נמסר מהשותפויות כי "הוועדה בחרה להתעלם מהעובדות והמספרים שהוצגו בפניה על ידי הגורמים המקצועיים ואימצה מסקנות שיביאו להרס תעשיית הגז הטבעי בישראל ולניפוץ החלום והחזון באנרגיה כחול לבן. הוועדה איבדה את הלגיטימיות המקצועית שלה ולראייה עמדת המיעוט של נציגי משרד התשתיות המשקפת את חוסר המידתיות והנזק שנגרם לאזרחי ישראל ממסקנות הועדה. ממשלת ישראל צריכה לצמצם את הנזק האדיר שכבר נגרם לכלכלת מדינת ישראל ולמשק, ולהורות במיידי על החרגת התגליות ממסקנות הוועדה".
שותפויות הגז טענו כי "במקום לפגוע בתעשייה בצורה אנושה כל כך, על הממשלה לייצר תוכנית לעידוד ההשקעות בפרויקטים הללו, כפי שמקובל ונהוג להעניק למפעלים אחרים בישראל, וזאת כדי שניתן יהיה למקסם את התועלות האדירות שיכולות להיות לאזרחי מדינת ישראל".
חברת רציו, השותפה בקידוח לווייתן, מיהרה להגיב בנפרד על מסקנות הוועדה, הכוללות הקלות מסוימות ליזמים בתחום חיפושי הגז והנפט.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"אנו מציינים לחיוב שגם ועדת ששינסקי הפנימה את התובנה שמסקנות דו"ח הביניים היו מוטעות", נמסר מרציו, "התיקונים שעליהם הודיעה הוועדה הם בכיוון הנכון, אך לא די בהם. כל מי שכמונו, השקיע משאבים בלתי נדלים בפיתוח עסקים שהציבור כולו נהנה מהם, מצפה שקובעי המדיניות יגלו אחריות, הוגנות, ויכולת עמידה בהסכמים".
עוד נמסר כי, "מסקנות הוועדה מהוות המלצות בלבד, שיוגשו לממשלה, ואנו מקווים שבבואה לקבל החלטות תגלה הממשלה אחריות למען הצורך להבטיח את עתידו של משק האנרגיה בישראל ולטובת הציבור. אנו מצפים שהממשלה תוציא מסר ברור לטובת כל מי שחושב להתחיל היום יזמויות שדורשות חזון ונחישות לאורך עשורים שלמים".
יורם טורבוביץ יו"ר דלק אנרגיה, אמר הערב בשיחה עם "כלכליסט" כי "ועדת ששינסקי היתה קיצונית מאד מאד מאד במסקנות הביניים, שכזכור אומצו מבלי שהוועדה דיברה עם החברות, וביניהן דלק אנרגיה, והמסקנות הסופיות נותרו קיצוניות מאד מאד. אנו חוששים מהמשך המגמה, חוששים שנוכח התנאים שנוצרים לא נוכל לפתח את מאגר תמר. צריך לזכור שכל לקוח שאנו מאבדים לטובת הגז המצרי - אנו מאבדים אותו ל-20 שנה. משק הגז הישראלי כבר הפסיד את חוזה הגז עם החברה לישראל לטובת החברה הפרטית המצרית EMG והמפסידים הם כל אזרחי מדינת ישראל".
האם בעיניך מדובר בתרחיש ריאלי שלא תפתחו את תמר?
כן. מדובר בתרחיש ריאלי. נובל אנרג'י לא מסוגלת להקים את הפרויקט נוכח התנאים שמציעה ועדת ששינסקי.
במצגת ששינסקי דווקא מציג תמונה לפיה הטלת היטל הגז לא תשפיע על יכולות המימון.
מצגות זה דבר מאד גמיש. מצגות לחוד ומציאות לחוד.
צ'רלס (צ'אק) דוידסון, מנכ"ל ויו"ר נובל אנרג'י, הגיב גם הוא על מסקנות ששינסקי: "לנובל טרם היתה הזדמנות להעריך את ההשפעה המלאה של המלצות הועדה, אולם עמדתה העקרונית של נובל הינה כי היא מתנגדת לביצוע שינויים רטרואקטיביים בתנאים הפיסקליים החלים על מאגרים אשר נתגלו קודם להקמתה של הועדה, כדוגמת תמר ומרי-B, בהם כבר בוצעו השקעות ניכרות מתוך ההנחה כי התנאים הפיסקליים הקיימים ימשיכו לחול לגביהם.
נובל שמחה על כך שהועדה בחרה כעת במדינות ה-OECD כבסיס השוואה, אולם רוצה לציין כי קיימת אי התאמה בין הממוצע של חלק הממשלה (Government Take) במדינות ה-OECD אליו מתייחסת הוועדה לבין הממוצע הסטטיסטי שחושב על ידי CERA, לפיו הממוצע במדינות הנ"ל הינו 44%. נובל הציגה את החישוב הנ"ל לוועדה והיא תתמוך בבדיקה עצמאית שתבחן את חוסר ההתאמה בקשר לנתון הנ"ל. בנוסף, נובל איננה מצליחה להבין מדוע חלק הממשלה בישראל צריך להיות גבוה יותר מחלק הממשלה במדינות כדוגמת ארה"ב ואנגליה, בהן השוק יציב ומפותח יותר בצורה ניכרת".
גם איגוד תעשיות מחפשי הנפט והגז הגיב למסקנות וכינה את הדו"ח "דו"ח קיצוני ומוזמן שהפך לדו"ח קטלני ומסוכן". לפי האיגוד, "מסקנות הוועדה קוברות את ההזדמנות להפיכת מדינת ישראל ליצואנית גז. האיגוד קורא לראש הממשלה, בנימין נתניהו, להתערב בטרם יגרם נזק בלתי הפיך לענף ולמדינת ישראל". אורי אלדובי, יו"ר האיגוד אמר כי "מסקנות ועדת ששינסקי עלולות לסתום את הגולל על עתידה של ישראל כמעצמת אנרגיה המייצאת גז. הדו"ח הינו חד צדדי לחלוטין. הטבת המס שהוועדה מציעה הינה אחיזת עיניים, תלושה מהמציאות הרגולטורית והמשפטית בישראל".