בלעדי ל"כלכליסט" - מחיקה שקטה: הפועלים הפריש 100 מיליון שקל בגלל זיסר
מניית אלביט הדמיה צנחה השנה ב־47%, והבנק ביצע הפרשה על יתרת החוב שלקח מוטי זיסר לצורך רכישתה. זיסר מימש מניות ב־45 מיליון שקל ואמור לפרוע תשלום אחרון בינואר 2011
בנק הפועלים ביצע ברבעון השלישי הפרשה של יותר מ־100 מיליון שקל על חוב אישי של מוטי זיסר, בעל השליטה באלביט הדמיה. ל"כלכליסט" נודע כי מדובר בחוב שזיסר לקח לפני כ־10 שנים כשרכש את השליטה באלביט הדמיה מחברת אלרון מקבוצת אי.די.בי.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הרכישה בוצעה תמורת כ־400 מיליון דולר, וזיסר השתמש במימון של בנק הפועלים, בהיקף מוערך של 250—300 מיליון דולר, ותמורתו שיעבד מניות של אלביט הדמיה.
בשנה האחרונה צנחה מניית החברה ב־47% לשווי שוק של 1.2 מיליארד שקל בלבד. לפני כחודשיים, הצליח זיסר לפרוע, במאמץ רב ולאחר מגעים ארוכים עם הבנק, תשלום של 150—160 מיליון שקל.
תשלום אחרון, בהיקף דומה, בגין החוב אמור להיפרע בסוף ינואר 2011, וגורמים בשוק ההון סבורים שתשלום זה מהווה נקודת מבחן עבור זיסר, שנמצא כיום באחת התקופות המאתגרות בחייו העסקיים.
במהלך חודש ספטמבר מימש זיסר, בפעם הראשונה מאז רכש את השליטה באלביט הדמיה, מניות של החברה אף ששווייה עמד על כ־1.5 מיליארד שקל בלבד. בשיאה נסחרה המניה בשווי של כ־5 מיליארד שקל בסוף 2007.
זיסר מחזיק בכ־47.7% ממניות אלביט הדמיה באמצעות חברת אירופה ישראל שבשליטתו ובאופן ישיר (1.75%). בין 31 באוגוסט ל־21 בספטמבר מכרה אירופה ישראל בחמש עסקאות שונות נתחים מאלביט הדמיה בהיקף כולל של כ־28 מיליון שקל. בנוסף, מכר זיסר מניות שבהן החזיק באופן אישי תמורת כ־4.65 מיליון דולר (16.8 מיליון שקל).
אלביט הדמיה, המנוהלת על ידי דודי מחלוף ורן שטרקמן, מקימה ומתפעלת מרכזים מסחריים במרכז ומזרח אירופה, בהודו ובארה"ב, באמצעות החברה־הבת פלאזה סנטרס, וכן במלונאות בחו"ל, הדמיה רפואית, אופנה והשקעות הון סיכון. לאחרונה נכנסה להשקעות בארה"ב באמצעות קרן ADT, בה רכשה שליטה. פעילותה הרפואית, אלביט מדיקל, מוזגה לאחרונה לשלד הבורסאי אנטר הולדינגס.
רק בתחילת השבוע חשף "כלכליסט" כי מוטי זיסר ויתר על חלומות ההתרחבות בהודו. "זיסר מרחיב את הפעילות בהודו. נכנס להשקעות ביותר ממיליארד דולר", זעקה כותרת בתקשורת הכלכלית. בידיעה צוין כי אלביט הדמיה שבשליטת זיסר נכנסת לשורה של פרויקטים, בהם רשת בתי חולים, בתי מלון, קניונים, מבני משרדים ומבני מגורים.
אחזקותיו של זיסר באלביט הדמיה שוות כ־600 מיליון שקל. כפי שנחשף ביום ראשון ב"כלכליסט", נסוג זיסר מעסקי המחלבות ובתי החולים שתיכנן להקים בהודו בהשקעה של מאות מיליוני דולרים. אלביט הדמיה מסרה כי החליטה לעכב את ההשקעה עקב שינוי סדרי עדיפויות והענקת קדימות להשקעות בארה"ב. בתשעת החודשים הראשונים של 2010 רשמה החברה רווח של 5.4 מיליון שקל לאחר הפסד של 530 מיליון שקל ב־2009.
באלביט הדמיה סירבו להגיב על הידיעה. בבנק הפועלים אמרו כי אינם מתייחסים לעניני לקוחות.
סוכנות הדירוג S&P הורידה את אופק הדירוג
הקושי של אלביט הדמיה ליצר הכנסות משמעותיות ותזרימי מזומנים חיוביים מפעילות לאורך השנתיים וחצי האחרונות גרם לחברת הדירוג מעלות S&P לאשרר את הדירוג A שניתן לאלביט הדמיה, אך להוריד את תחזית הדירוג מ"יציבה" ל"שלילית" בתום חודש ספטמבר.
בעל השליטה ויו"ר אלביט הדמיה, מוטי זיסר, העניק בתחילת חודש ספטמבר ראיון ל"כלכליסט", לאחר שהחברה־הבת אינסייטק השלימה בהצלחה טיפול בשבעה חולי סרטן הערמונית, במסגרת ניסוי ראשוני במערכת ה־ExAblate שפיתחה. המערכת, משולבת MRI ואולטרסאונד, מיועדת לחיסול גידולים באופן לא פולשני ומציעה חלופה לחולים שמטופלים על פי רוב בניתוחים והקרנות.