הקרב על הלקוחות מתחמם: המתחרים של פסגות לא יעלו את דמי הניהול
הערכות בשוק: פסגות צפוי להתמודד עם גל של פדיונות בקרנות הכספיות עקב ההחלטה לגבות דמי ניהול. בכיר בענף: "מה בער לזהבית כהן?"
קרנות הנאמנות הכספיות של פסגות מאבדות את מקומן המוביל בטבלאות הדירוג של מערכות הדירוג הבנקאיות, וכתוצאה מכך יועצים בבנקים כבר החלו להעביר לקוחות לגופים המתחרים שהבולט שבהם הוא בית ההשקעות הראל פיננסים בניהולו של שמעון אלקבץ.
ל"כלכליסט" נודע כי בנק הפועלים ובנק הבינלאומי כבר שקללו במערכות הדירוג שלהם את הדיווח הטרי של פסגות כי יתחיל לגבות דמי ניהול בשיעור של 0.15% בקרן הכספית הגדולה ביותר שלו המנהלת נכסים בהיקף של יותר מ־5 מיליארד שקל, החל ביום חמישי. כתוצאה מכך איבדו הקרנות הכספיות של פסגות את מקומן הגבוה בטבלאות הדירוג, וכספים בהיקף של מאות מיליוני שקלים צפויים לזרום החוצה למתחרים.
עוברים למתחרים
הכסף הגדול שיוצא החוצה הוא של חברות ציבוריות שמשקיעות את ההון העצמי שלהן במכשירים סולידיים, שהחליטו לעבור למתחרה שלא גובה דמי ניהול. כרגע אין עדיין נתונים עדכניים על הפדיונות והגיוסים לחודש דצמבר, שיתפרסמו רק בסוף החודש. בנובמבר סבל פסגות מפדיונות של 308 מיליון שקל מקרנות הנאמנות שלה, מתוכם רק 35 מיליון שקל פדיונות בקרנות הכספיות. מתחילת השנה גייס פסגות 1.6 מיליארד שקל נטו. הקרנות הכספיות שלא גובות דמי ניהול גייסו 2.3 מיליארד שקל, כאשר מנגד נרשמו פדיונות של 700 מיליון שקל בקרנות המסורתיות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
את מהלך גביית דמי הניהול הובילה זהבית כהן, מנכ"לית קרן אייפקס - שרכשה באחרונה את השליטה בפסגות - שמבקשת כעת להפסיק להפסיד מניהול כספים ללא דמי ניהול ולהתחיל להחזיר את השקעתה. בית ההשקעות דש איפקס היה הראשון לאחר הדיווח של פסגות שעדכן את ציבור המשקיעים בקרנות הכספיות שלו כי אין בכוונתו להעלות את דמי ניהול בחצי השנה הקרובה והם ימשיכו לעמוד על 0%. המהלך של דש איפקס והיעדר דיווח מצד המתחרות הגדולות על יישור קו עם פסגות מעידים כי נושא דמי הניהול בכספיות אינו עומד להשתנות, לרווחת ציבור המשקיעים.
בכיר באחד מבתי ההשקעות הגדולים בענף אמר ל"כלכליסט": "פסגות זה לא שוק הקרנות הכספיות ויש לו מתחרים בולטים כמו הראל פיננסים. שוק הקרנות הכספיות בדמי ניהול 0% קיים כבר שלוש שנים, והמהלך של זהבית כהן לא צפוי לשנות בינתיים את הסטטוס־קוו. כל זמן שהשוק עומד על 0%, אף אחד מהמתחרים הגדולים לא יוכל להרשות לעצמו להיות מחוץ למשחק". עוד הוסיף הבכיר: "זה שגוף, גדול ככל שיהיה, מקבל החלטה, לא אומר שכל השוק צריך להתיישר".
ל"כלכליסט" נודע גם כי יועצים בבנקים הגדולים קיבלו בכעס את העובדה שההודעה על העלאת דמי הניהול הגיעה ללא התראה מספקת: "לא יכלו לתת לנו התראה של שלושה חודשים לפחות על תחילת גביית דמי ניהול במקום לעשות זאת באופן מיידי?", שאל יועץ השקעות בבנק גדול והוסיף: "בלוח זמנים כל כך צפוף קשה מאוד לעדכן את המערכות ולהודיע לכל הלקוחות על האפשרות לעבור לגוף ללא דמי ניהול. המהלך נעשה ממש מתחת לאף שלנו".
בכיר בבית השקעות התייחס אף הוא לעיתוי של ההחלטה על גביית דמי הניהול: "רונן טוב (מי שכהן מינתה להחליף את רועי ורמוס, המנכ"ל הפורש - ר"ב) עוד לא נכנס לתפקיד, ואני לא מבין מה בער לזהבית כהן לפעול כל כך מהר. לגיטימי הרבה יותר היה לתת לרונן זמן להיכנס לתפקיד, לפגוש את היועצים בבנק ולאפשר לו לשקול את השינוי ואף לקבל את הקרדיט על כך אם יחליט ללכת על מהלך כזה".
מנכ"ל בית השקעות מוביל המנהל היקף נכסים גדול בכספיות דווקא מבין את העיתוי שבו בחרה כהן: "העיתוי היה צפוי. את הפדיונות הם יזקפו למנכ"ל היוצא רועי ורמוס, כיוון שהם יתרחשו עוד ב־2010. אני סבור שהשיקולים הלגיטימיים לדמי ניהול 0% בכספיות נותרו בעינם. היום הריבית על הפיקדונות בבנק עומדת על פחות מ־1%, כך שהרווח למשקיעים בקרנות הכספיות הוא זעום ולא נכון לנגוס ממנו. יש כאן שירות לציבור שאנחנו עושים משיקולים ארוכי טווח: אנחנו מאמינים שכשהציבור ירצה לעבור לאפיקים אגרסיביים יותר, הוא יישאר אצל מי שהתייחס אליו בכבוד".
מתווכים פיננסיים
בכיר אחר בענף מעלה נקודת מבט נוספת וטוען כי לפסגות אין יתרון יחסי לעומת בתי השקעות קטנים יותר: "בעולם שבו מקבלי ההחלטות בשוק החיסכון הם 4,000 מתווכים פיננסיים (הכוונה ליועצי ההשקעות בבנקים - ר"ב) אין יתרון יחסי לבית השקעות גדול כמו פסגות על גוף קטן יותר כמו ילין לפידות בהיבט של שיווק והפצה. גם גופים קטנים יכולים לשווק את מרכולתם ל־4,000 איש. לו תהליך קבלת ההחלטות היה מתבצע באופן אישי על ידי לקוחות הקצה, כמו גברת כהן מחדרה, העוצמה של פסגות כמובן היתה גדולה יותר".
ירון דייגי, מי שאמון בפסגות על הקשרים עם היועצים בבנק בפסגות, זכה שלשום אמנם לחיבוק חם מצד זהבית כהן, בכנס היועצים שקיים פסגות, אך עבורו האתגר הקשה ביותר להתמודד עם גל הפדיונות המצפה לפסגות על רקע שינוי האסטרטגיה. מהבנק הבינלאומי נמסר בתגובה: "הבנק הבינלאומי לא שינה את דירוגן של הקרנות הכספיות של פסגות. אחד הפרמטרים במודל הדירוג של הבנק לגבי קרנות נאמנות הוא דמי הניהול. שינוי בגובה דמי ניהול בקרן מסוימת יכול לשנות את מיקומה בדירוג".
בנק הפועלים: "הייעוץ להשקעות ניתן בהתאמה לצרכים האישיים של הלקוח, בהתאם להעדפותיו האישיות ושיקול דעתם של היועצים הפועלים בהתאם להוראות החוק. לא קיימות הנחיות גורפות כלשהן, שממילא אינן עולות בקנה אחד עם דרישות החוק".
בפסגות סרבו להגיב לכתבה.