אג"ח כללי: האם כסף קונה תשואה?
קרן יקרה אינה בהכרח קרן טובה, וקרן זולה היא לא בהכרח גרועה
בחרנו לבדוק את קטגוריית "קרנות אג"ח כללי גדולות", המונה כ־70 קרנות המנהלות כל אחת יותר מ־100 מיליון שקל. כדי לבדוק האם כסף קונה תשואה חתכנו את האקסל לא לפי תשואה, אלא לפי גובה דמי הניהול השנתיים שגובה מנהל הקרן. חיתוך זה אפשר לזהות מיהן הקרנות היקרות והאם בשורה התחתונה הן מספקות את הסחורה - מניבות למשקיעים תשואות הגבוהות מהמתחרות ומדד הייחוס. הניתוח מעלה כי כמו בכל דבר כמעט, קרן יקרה אינה בהכרח קרן טובה, וקרן זולה היא לא בהכרח גרועה.
אחת הדוגמאות המובהקות לפער בין רמת התשואה לגובה דמי הניהול באה לידי ביטוי בקרן פסגות Best Invest, הנימנת עם עשר הקרנות היקרות ביותר בקטגוריה. הקרן של פסגות גובה דמי ניהול של 1.9% (לעומת דמי הניהול הממוצעים בקטגוריה שעומדים על 1.37%), אולם מבחינת תוצאות - הקרן השיגה בשלוש השנים האחרונות תשואה
של 6% בלבד, מה שהביא אותה למקום ה־50 בטווח הזה. לשם השוואה, מדד הייחוס עלה בתקופה זו ב־25.2%. בטווח הקצר יותר של שנה וחצי וכן מתחילת השנה המצב לא טוב יותר: הקרן של פסגות השיגה את המקומות ה־43 וה־60 בהתאמה.
בקרב הקרנות הזולות אפשר בהחלט למצוא מציאות. קרן אג"ח FOREST, למשל, הגובה דמי ניהול נמוכים יחסית של 0.8%, השיגה בשלוש שנים תשואה של 40.9% והתמקמה במקום הראשון לטווח זה. גם קרן אי.בי.אי אג"ח ללא מניות, שגובה דמי ניהול יחסית נמוכים של 0.7% בשנה, הניבה תשואות מרשימות של 15.6% מתחילת השנה ו־33.4% בשנה וחצי - בשני המקרים גבוה יותר מדד הייחוס.