$
מט"ח וסחורות

בנק ישראל רכש כ-40 מיליון דולר ומיתן את הירידה בדולר

שערו היציג של הדולר נקבע על 3.677 שקלים, ירידה של כ-0.1%. שערו היציג של היורו נקבע על 4.9584 שקלים, עלייה של 0.2%

שהם לוי ואמנון אטד 12:3228.09.10

הדולר נחלש היום (ג') מול השקל, יום אחרי שנגיד בנק ישראל לא נכנע ללחצים והעלה את הריבית. גם היורו נחלש קלות מול המטבע הישראלי. בנק ישראל התערב במסחר בדולר ורכש כ-40 מיליון דולר.

 

שערו היציג של הדולר נקבע על 3.677 שקלים, ירידה של כ-0.1%. שערו היציג של היורו נקבע על 4.9584 שקלים, עלייה של 0.2%.

 

מרים שיינבלום, מנהלת זירת המסחר בבית ההשקעות פריקו, מסרה ל"כלכליסט" כי "ההתערבות של בנק ישראל היום היא התערבות מינורית שאינה משפיעה מהותית על מהלך המסחר. בנק ישראל צפוי להתערב באופן מהותי יותר במסחר במט"ח ולרכוש דולרים בהיקף משמעותי של לפחות כ-200 מיליון דולרים במידה והדולר ייחלש לרמה של 3.64 שקלים".

 

שיינבלום הוסיפה כי "במהלך חול המועד, היקפי המסחר במט"ח דלילים, וימי המסחר בבנקים מסתיימים בשעות הצהריים המוקדמות. אחרי החגים, ביום שני הבא, נוכל לראות מסחר בהיקפים רגילים, ואז נוכל לראות את תגובת השוק המלאה להעלאת הריבית של פישר".

 

הודעת הריבית שפרסם נגיד בנק ישראל מתעלמת לחלוטין מהשפעת המהלך על שער החליפין ועל הפגיעה הגלומה בו ביצואנים ובכלל המגזר העסקי.

 

העלאת הריבית בארץ, ללא ביצוע מהלך דומה בארה"ב ובאיחוד האירופי, מגדילה את פערי הריבית בין השקל לבין הדולר והיורו, ומגבירה לכן את האטרקטיביות של המטבע הישראלי בעיני המשקיעים הזרים. התחזקות השקל ביחס לדולר וליורו פוגעת ביצואנים, ודרכם גם בכלל הפעילות הכלכלית במשק. תגובת השוק למהלך של פישר הייתה מיידית, ותוך דקות צלל שער הדולר מול השקל ב־0.35%.

 

אחרי יומיים של אי ודאות והערכות סותרות בשוק ההון, התבררה אתמול תמונת הריבית לחודש אוקטובר: נגיד בנק ישראל סטנלי פישר החליט לשוב ולהעלות את הריבית ב־0.25% נוספים, לרמה של 2%.

 

ההעלאה הנוכחית היא השישית שמבצע בנק ישראל מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בחודש ספטמבר בשנה שעברה. במהלך תקופה זו הועלתה הריבית במשק בשיעור מצטבר של 1.5%.

 

בהודעת הריבית שפרסם, מנה בנק ישראל שלושה גורמים עיקריים שהביאו אותו להחלטתו: ראשית, האינפלציה ב־12 החודשים האחרונים נמצאת בקרבת מרכז היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), אולם הציפיות לאינפלציה ל־12 החודשים הקרובים, גם זו הנגזרת משוק ההון לפי תחזיות אנליסטים שונים במשק, נותרו בסביבת הגבול העליון של יעד האינפלציה, תוך ציפייה להעלאת הריבית לרמה של כ־2.7% בעוד שנה.

 

נימוק נוסף הוא שוק נדל"ן. בנק ישראל מפרט כי מחירי הדירות ממשיכים לעלות בשיעורים גבוהים, תוך המשך מגמת ההתרחבות המהירה באשראי לדיור בהשפעת הריבית הנמוכה וההתאמה האיטית של היצע הדירות. כמו כן, סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן, שמתבסס בעיקר על חוזי שכירות מתחדשים, האץ את קצב עלייתו בחודשים האחרונים.

 

הצמיחה עודכנה מעלה

 

הנימוק השלישי הוא המצב במשק. לדברי הבנק, רוב האינדיקטורים הכלכליים ממשיכים להצביע על המשך ההתרחבות בפעילות הכלכלית בישראל בשיעורים גבוהים גם ברבעון השלישי של השנה.

 

נתונים ראשוניים מסקר החברות לרבעון השלישי מצביעים על המשך ההתרחבות של הפעילות בקצב דומה לזה של המחצית הראשונה של השנה. כתוצאה מכך עדכן בנק ישראל כלפי מעלה את תחזית הצמיחה שלו, וכעת הוא צופה שהמשק יצמח השנה בשיעור ריאלי של 4%, במקום 3.7%.

 

בהמשך ההודעה מוסיף הבנק ומתאר על פני שלושה עמודים את מצבו של המשק הישראלי ואת ההתפתחויות בכלכלה העולמית, החל מהעובדה שמחירי הדירות בארץ עלו ב־12 החודשים האחרונים ב־20% וכלה בכך שמתחילת השנה שעברה ועד לרבעון השני של השנה נרשם שיפור משמעותי בשוק העבודה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x