$
בורסת ת"א

הבור של חברת החשמל גדל: הפסידה 412 מיליון שקל ברבעון

קפיצה של פי 2 בהוצאות המימון לרבעון העבירה את החברה להפסד של 412 מיליון שקל לעומת רווח של 82 מיליון שקל ברבעון המקביל. מנכ"ל החברה לסקר: יש להעלות מחירים

ליאור גוטמן 20:4230.08.10

חברת החשמל ממשיכה לצבור הפסדי עתק - הכנסות החברה לרבעון השני ירדו ב-2% לרמה של 4.27 מיליארד שקל והרווח התפעולי נחתך בחצי ל-229 מיליון שקל.  קפיצה של פי 2 בהוצאות המימון העבירה את החברה להפסד של 412 מיליון שקל לעומת רווח של 82 מיליון שקל ברבעון המקביל.

 

ההרעה בפעילות השוטפת משתקפת גם בתזרים, שהתכווץ בשיעור חד של כמעט 40% ל-880 מיליון שקל. ההון העצמי של החברה מסתכם ב-15.8 מיליארד שקל, שהיוו כ-2% מסך המאזן, בדומה לסוף התקופה המקבילה אשתקד.

 

בהתייחס לרבעון השלישי, החברה דיווחה כי בחודש אוגוסט הביקוש לחשמל האמיר ל-11 אלף מגוואט, מהם החברה עצמה ייצרה 10.7 אלף מגוואט. בחברת החשמל מייחסים את הביקוש לגל החום כמובן ורואים בו גם אינדיקציה ליציאה מהמיתון. באותו חודש החברה חתמה עם דוראד הסכם לרכישת חשמל בהיקף של 800 מגוואט, החל מ-2013. בנוסף, הכנסת אישרה לחברה כניסה לפעילות תקשורת ולצורך כך תוקם חברה בת נפרדת באחזקה של עד 49%.

 

בצירוף הדוחות מהרבעון הקודם - במחצית הראשונה של 2010 נרשם לחברה הפסד נקי של 1,078 מיליון שקל, זאת "למרות ירידה משמעותית של 13% בהוצאות התפעוליות לייצור קוט"ש חשמל", כדברי החברה.

 

הודעת החברה התייחסה בעיקר לרבעון הראשון ונמסר בה כי "עיקר ההפסד נובע ממחיקת רכוש בהיקף של כ-600 מליוני שקל כתוצאה מכניסת בסיס התעריף החדש לתוקף, וקיים חשש למחיקת רכוש נוספת בעתיד בסך של כ-900 מליוני שקלים". עוד נמסר כי "היקף החוב של החברה מהלוואות ואגרות חוב ירד בכ- 4.1 מיליארדי שקל, כתוצאה מפירעון חובות וקיטון בביצוע גיוסי חוב".

 

מנכ"ל חברת החשמל, עמוס לסקר: "אף שהחברה ממשיכה בתהליכי ההתייעלות הפנימית, שבאה לידי ביטוי בירידה משמעותית בעלויות התפעול לקוט"ש מיוצר, תעריף החשמל, הנמוך בעליל, גורם לפגיעה משמעותית בתוצאותיה העסקיות. מזה זמן רב אנו קוראים לרשות לבחון מחדש את בסיס תעריף היצור ואנו תפעל בכל הדרכים החוקיות האפשריות על מנת להביא לתיקון העיוותים הקשים בתעריף החשמל."

 

החברה התייחסה גם לעניין הקנסות שהוטלו עליה והודיעה כי רשות החשמל הטילה שורה של קנסות שנאמדים בכ- 1.4 מיליארד שקל בגין אי-עמידת החברה במועדי הקמה נורמטיביים שקבעה לה הרשות ושמהם עולה כבר כעת כי החברה לא תוכל לעמוד ברובם. לטענת החברה לרשות אין סמכות חוקית להטיל קנסות מסוג זה, מה גם שהם הוטלו במועד מאוחר, שבו אין החברה יכולה לנקוט בצעדים שיאפשרו לה לעמוד במועדים הנדרשים. החברה לא ביצעה, בשלב זה, הפרשה בגין קנסות אלו "מכיוון שלהערכת החברה רשות החשמל תתקן את החלטתה לעניין זה".

 

עמוס לסקר, מנכ"ל החברה, הדגיש כי אם החברה הייתה יודעת מראש שלא תקבל הכרה מלאה בעלויות הפיתוח בהן נשאה, היא הייתה נוקטת בצעדים שונים עד כדי הימנעות מהקמת תחנות הכוח, עם כל המשמעות לגבי יכולת אספקת החשמל הסדירה למשק. "תעריף החשמל, הנמוך בעליל, גורם לחברה לפגיעה משמעותית בתוצאותיה העסקיות. מזה זמן רב קוראת החברה לרשות לבחון מחדש את בסיס תעריף היצור. אנו נפעל בכל הדרכים החוקיות האפשריות על מנת להביא לתיקון העיוותים הקשים בתעריף החשמל", הוסיף .

  

יו"ר הדירקטוריון , רו"ח מיכה לזר, אמר, כי בעקבות ההסכמות שהושגו בדבר השינוי המבני במשק החשמל, נפתח חלון הזדמנויות לביצוע שינוי משמעותי, לרבות התייעלות ושינוי ארגוני בחברה, שהינם "הפתרון היחיד לבעיות בתחום, הן למשק הלאומי, הן לחברת החשמל והן לעובדיה וגמלאיה".  הוא ציין כי מחובתה של רשות החשמל לתקן את תעריף החשמל "באופן שיאפשר לחברה לבצע את חובותיה לספק חשמל איכותי לתושבי מדינת ישראל מבלי להיפגע מבחינה פיננסית". 

 

הבנק העולמי: להעלות מחירים

 

בסיס תעריף החשמל מתעדכן מדי כמה שנים על ידי רשות החשמל, ועליו "מלבישים" את הוצאות התפעול והדלקים של חברת החשמל, וממנו גוזרים את התעריף הסופי לצרכן. בסיס התעריף התעדכן בפעם האחרונה בפברואר 2010, שבשקלול כל הפרמטרים הוביל לירידת תעריפי החשמל בשיעור של 9.6% למגזר הפרטי ו-16.3% למגזר התעשייתי.

 

יצוין שהמגזר התעשייתי צורך כ-30% מהביקוש לחשמל. לדברי רשות החשמל, הירידה האמורה בתעריפים היא פועל יוצא של השימוש ההולך וגובר בגז טבעי להפעלת תחנות כוח: מאחר ומחיר הגז נמוך ממחיר הסולר, חברת החשמל מוציאה פחות כסף על רכש דלקים ולכן ראוי שהציבור ירוויח מהשימוש ההולך וגובר בגז. עם זאת, הכנסותיה של חברת החשמל, שתלויות במכירת החשמל לכלל הצרכנים, קטנו משמעותית, מה שהוביל להפסד של למעלה ממיליארד שקל במחצית הראשונה של 2010.

 

בדו"ח מיוחד של הבנק העולמי, שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", נבחן מצבה הפיננסי של חברת החשמל ביחס לבסיס התעריף. מסקנת הדו"ח הייתה חד משמעית - תעריף החשמל בישראל נמוך מהמקובל בעולם, והההמלצה הייתה להעלותו ב-18% כדי לשמור על הכנסות חברת החשמל ומכאן על יכולתה של החברה לעמוד בביקוש ההולך וגובר במדינה לחשמל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x