בצורת ברוסיה, הצפות בסין: האם מחירי הסחורות יזנקו?
ההצפות הקשות בסין זה יותר מעשור צפויות להוריד את תפוקת האורז ב-5%-7%. חודש יולי החם ביותר ברוסיה ב-130 השנים האחרונות פגע ביבול החיטה
החוזים העתידיים על החיטה עשויים לעלות ביותר מ-20% לרמה של 8.50 דולר לבושל, על רקע הבצורת ברוסיה שפוגעת באספקה. כך מעריכים אנליסטים בשוקי הסחורות. החוזים לספטמבר בשיקגו עלו היום ב-0.6% ל-6.975 דולר בושל, ביום ראשון החיטה טיפסה לרמה של 7.1125 דולר, הרמה הגבוהה ביותר מאז
חודש יולי החם ביותר ברוסיה ב-130 השנים האחרונות פגע ביבול, והתווסף לאיבוד קציר בקזחסטן ובחלקים באיחוד האירופי, גם כן בשל החום, ולבעיית הצפות בקנדה.
תפוקת החיטה ברוסיה, הספקית השלישית בגודלה בעולם בעונת 2009-10, עשויה ליפול ב-19% ל-50 מיליון טונה השנה, כך על פי דו"ח שפרסם משרד החקלאות האמריקאי, ואילו הייצוא ברוסיה עשוי ליפול ב-23% ל-14 מיליון טונה.
לעומת זאת בסין ההצפות הקשות ביותר מזה למעלה מעשור הורידו את ייצור האורז, הכותנה ובשר החזיר, אצל היצרנית הגדולה בעולם, והובילו לעליות מחירים ולפגיעה במאמצי הממשלה לשמור על שיעור אינפלציה מתחת ל-3%.
"מזג האוויר ההרסני יוריד את תפוקת האורז ב-5%-7%, את הכותנה ב-5%-10%, מההערכה הראשונית שלנו", הודיע לי שיאנג, מנהל חברת Shanghai JC Intelligence. הירידה עשויה "להוביל ללחץ אינפלציוני, במידה והממשלה לא תנקוט בפעולה".
המדינה המאוכלסת ביותר בעולם מגדלת קרוב לשליש מהאורז והכותנה העולמיים ומייצרת כמחצית מבשר החזיר. ירידה בתפוקה עשויה להוביל לעליית מחירים. האורז טיפס ב-15% במסחר בשיקגו מאז ה-30 ביוני, בעוד שבניו יורק הכותנה עלתה ב-26% בשנה החולפת. ההצפות גרמו גם לעליית מחירי המזון בסין.
ראש הממשלה הסיני וון ג'יבאו קרא לרשויות המקומיות להגביר את מאמצי החילוץ וההצלה, לאחר שההצפות גרמו למותם של 928 אנשים, כש-477 נוספים עדיין מוגדרים נעדרים. ההצפות אף הרסו 450 אלף בתים, 400 אלף הקטר של אדמה חקלאית וגרמו להפסד של 52.7 מיליארד יואן (7.8 מיליארד דולר) ביולי.