בלעדי ל"כלכליסט": 1.3 מיליארד שקל שלוחצים על פז
הרשות הפלסטינית מפעילה לחצים על פז. הודיעה על סיום חד־צדדי של ההסכם לרכישת דלק וגז מפז שלושה חודשים לפני סיומו המתוכנן. פז: "אנחנו במו"מ וסביר להניח כי החוזה יחודש"
רשות האנרגיה הפלסטינית הודיעה לפז כי היא מבקשת להביא את הסכם רכישת הדלקים והגפ"מ לידי סיום, וזאת כבר החל מ־28 בספטמבר 2010. היקף המכירות של פז לרשות הפלסטינית הסתכם בכ־1.3 מיליארד שקל ב־2009 והיווה כ־10% ממחזור המכירות של פז. חברת הדלקים מציינת בדו"חות הכספיים כי החוזה עם הרשות הפלסטינית הינו מהותי ומשפר את הרווחיות של הקבוצה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
גורם בענף האנרגיה אמר ל"כלכליסט" כי לא מן הנמנע ששליחת מכתב שכזה נועדה להגביר את הלחץ על פז, שנמצאת במשא ומתן עם הרשות לגבי חידוש החוזה. לטענת אותו גורם, המכתב שנשלח לא מהווה בהכרח הודעה אמיתית על כוונת הרשות הפלסטינית להפסיק את רכישת הדלקים והגפ"מ מפז. יתרה מכך, אותו גורם טוען כי אספקת המוצרים לרשות הפלסטינית היא תהליך מורכב, וכי אין היום אף גוף שיכול מחר בבוקר להתחיל לספק את צורכי הרשות.
עם זאת, יש לזכור כי אם הרשות הפלסטינית אכן מתכוונת לדבריה והיא אכן תביא את ההסכם עם פז לידי סיום, הרי שהדבר עשוי להוות מכה לא פשוטה לפז ולבעלי מניותיה, שכן בשלוש השנים האחרונות הסתכמו מכירות קבוצת פז לרשות בכ־4.63 מיליארד שקל - דבר שתרם במישרין לשורת הרווח הנקי של הקבוצה, וגם מספק לקבוצה יתרון לגודל.
החלטת הרשות הפלסטינית, ככל הנראה, היא עסקית ולא פוליטית, אף שהאישור לשליחת המכתב נעשה בתמיכת ראש הממשלה הפלסטיני סאלם פאיד. כיום לפז יש רישיון בלעדי לאספקת מוצרי נפט לשטחי הגדה המערבית. כמו כן, לפז ולרשות הפלסטינית יש הסכמה עם דור אלון, המספקת לרשות הפלסטינית, מוצרי נפט, ולפיה האחרונה רוכשת מפז את מוצרי הנפט שאותם היא מוכרת לרשות.
ההסכם בין פז לבין הרשות נחתם במקור בספטמבר 2006 והוא נכנס לתוקף בינואר 2007. ההסכם אמור היה לפוג בסוף דצמבר 2010, אולם בין הצדדים נקבע כי ניתן יהיה להביא את ההסכם לידי סיום בתוך כ־90 יום על ידי העברת הודעה בכתב. תגובת פז: "תוקף ההסכם בין חברת פז לבין הרשות הפלסטינית הוא עד 31 בדצמבר 2010. אנחנו מנהלים משא ומתן עם הרשות הפלסטינית להארכתו ויש לנו יסוד סביר להניח שהוא אכן יחודש".