העליות בשוק סידרו להראל רווח כולל של 240 מיליון שקל ברבעון הראשון
זאת לעומת 259 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הראל פיננסים הציגה גידול של 65% בהכנסות ל-56.4 מיליון שקל ורשמה רווח לפני מס של 9.1 מיליון שקל
על רקע מסכי הבורסות בעולם הצבועים אדום היה מעט ציני להביט בדוחות הכספיים המצוינים עליהם דיווחה חברת הביטוח הראל לפני זמן קצר, המציגים רווח כולל של 240 מיליון שקל שרובו ככולו מיוחס לרבעון חיובי בשוקי ההון שנדמה כעת כחלום רחוק.
התוצאות הנאות מדגישות את התלות האדירה של חברות הביטוח בשוקי ההון כמנוע הרווחיות המרכזי. גם בהראל לא יכלו שלא להתייחס לאדמה הרועדת באירופה תוך שהם מציינים בדוחות כי "משבר האמון במצב הפיסקאלי של יוון החריף באפריל ובמאי וגם התשואה על אג"ח של מדינות אירופאיות נוספות עם חוב ציבורי גדול כגון פורטוגל וספרד עלתה מאד".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הרווח הכולל (הרווח נקי וקרן הון) בתחום ביטוח החיים וחיסכון ארוך טווח הסתכם ברבעון ב-187 מיליון שקל לעומת רווח כולל של 181 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הגידול ברווח מקורו בעיקר מגביית דמי ניהול משתנים בפוליסות הביטוח המשתתפות ברווחים (1992 - 2003) שבהם עיקר דמי הניהול מקורה התשואה המושגת בתיק בה חולק המבטח עם העמיתים. הראל גבתה הרבעון 75 מיליון שקל דמי ניהול משתנים בפוליסות אלו לאחר שברובה של שנת 2009 לא יכלה לגבותם, בדומה לחברות אחרות כיוון שהיתה צריכה לכסות על ההפסדים שהסבה לעמיתים בשנת 2008. אך החגיגה המרשימה של הרבעון הנוכחי מתנפצת למול פתיחתו של הרבעון השני והפחות מוצלח.
הראל מציינת כי בשל הפסדי השקעות שצברה החל מה-1 באפריל ועד למועד פרסום הדוח היא צפויה לזקוף לטובת מבוטחיה את מרבית דמי הניהול המשתנים להם היתה זכאית ברבעון הראשון.
רווח נאה מתחום ביטוח הבריאות
בפרמיות שנגבו בביטוח החיים נרשמה עלייה של 6% (בניטרול השפעות חד פעמיות) והם הסתכמו ב-690 מיליון שקל. כמו כן ברבעון הראשון הורגשה ירידה בשיעור הפדיונות בביטוחי החיים שעמדו על 2.44% לעומת 2.8% ברבעון המקביל אשתקד, לנוכח השיפור במצב הכלכלי וירידה בשיעורי האבטלה.
למזלה של הראל ברשותה עוגנים מרשימים המפחיתים את תלותה בשוק ההון ומסייעים לה לצלוח בצורה נאה את המשבר בשווקים. כך תחום ביטוח הבריאות בו שולטת שפחות תלוי בשוק ההון רשם רווח כולל של 68 מיליון שקל ברבעון לעמת רווח כולל של 84 מיליון שקל ברבעון המקביל. הירידה ברווח הכולל מקורה בירידה ברווחי השקעות בתחום זה למול הרבעון המקביל אשתקד. גם קרן הפנסיה של הראל נהנתה מצמיחה.
תחום הבריאות משמש מנוע צמיחה עיקרי בקרב חברות הביטוח והוא סייע להראל להציג ערך גלום נאה של עסקי ביטוח החיים, הבריאות והפנסיה 5.6 מיליארד שקל לעומת 3.9 מיליארד ב-2008. הערך הגלום כולל את ההון העצמי ואת הערך הנוכחי של הרווחים העתידיים הצפויים מהפעילות. הראל השולטת בתחום הבריאות המציג שיעורי צמיחה גבוהים מועמדת להציג את שיעור הצמיחה הגדול ביותר בערך הגלום.
בתחום הביטוח הכללי נרשמה רווחיות נאה גם כן כאשר הראל להבדיל מחלק מהמתחרות מצליחה לשמור על רווחיות חיתומית (רווחיות בפעילות הליבה - עודף תביעות על פרמיות) טובה יחסית. עם זאת על הרווח בתחום הביטוח הכללי העיבו הפסדים זניחים יחסית של 8.5 מיליון שקל שמקורם בפעילות הביטוח הטרייה של הראל בטורקיה.
צמיחה בפיננסים
תחום הפיננסים של הראל ממשיך לצמוח עם גידול של 65% בהכנסות של הראל פיננסים לעומת הרבעון המקביל שהסתכמו ב-56.4 מיליון שקל. הגידול בהכנסות מקורו מגידול בהיקף הממוצע של הנכסים המנוהלים וגידול בהכנסות הברוקראז' של הראל פיננסים.
היקף הנכסים של הראל פיננסים הסתכם נכון לסוף הרבעון ב-22 מיליארד שקל לעמת 18.8 מיליארד שקל בסוף 2009. עיקר הגידול בהיקף הנכסים מקורו בגידול בקרנות נאמנות כתוצאה מגיוסים ועליות ערך וכן מהמשך התרחבות גנרית בתחום תעודות הסל. מדובר ברבעון הראשון בו מציג בית ההשקעות רווח לפני מס של 9.1 מיליון שקל לעומת הפסד לפני מס של 4.2 מיליון שקל ברבעון המקביל.