בלעדי ל"כלכליסט": בני שטיינמץ והפועלים מתקרבים להסכם פשרה
לפי ההסדר המתגבש, ייפרסו חובותיהן של סקורפיו ובייטמן הנדסה לבנק ושטיינמץ יספק ביטחונות נוספים. הסדר עם הבנק עשוי לסלול את הדרך להסכם בין סקורפיו לבעלי האג"ח
מועד האולטימטום שקצב בנק הפועלים לפירעון החוב של 355 מיליון השקלים על ידי חברת סקורפיו חלף כבר ביום חמישי האחרון, אך החברה לא הודיעה עד כה כי הבנק החל במהלכים משפטיים לגביית החוב. ל"כלכליסט" נודע כי הסיבה לכך היא מפנה שמסתמן במגעים בין הצדדים בימים האחרונים, ובעקבותיו הם עשויים להגיע להסדר כבר היום, אם יצליחו לגשר על נקודות המחלוקת האחרונות.
על פי ההסדר המדובר, יעביר בעל השליטה בסקורפיו, בני שטיינמץ, ביטחונות נוספים להלוואה שנטלה החברה, ובנק הפועלים יסכים לפריסה מחודשת של החוב למשך כמה שנים, במתכונת דומה להסכם שערך הבנק עם לב לבייב בנוגע לפריסת החוב של אפריקה ישראל.
ההסכם בין שטיינמץ לבנק הפועלים, אם ייחתם, יכלול, לפי המסתמן, גם את חובותיה של חברת בייטמן הנדסה לבנק, חובות העומדים על 70–80 מיליון דולר. שטיינמץ ישלם, ככל הנראה, חלק מהחוב (50%–60%) בפריסה מחודשת, לפי חלקו במניות BSGR (בני שטיינמץ גרופ ריסורסס) המחזיקה בבעלות על בייטמן הנדסה. במקביל, צפוי הסדר דומה גם עם שלושת הבנקים האחרים, לאומי, מזרחי טפחות והבינלאומי, שלהם חייבת בייטמן הנדסה בין 30 ל־40 מיליון דולר בגין הלוואות שנטלה למימון פעילותה, בעיקר בקזחסטן.
הבחירה של בעלי האג"ח
על פי ההסדר המתגבש בין סקורפיו להפועלים, יוגדר חוב החברה לבנק כחוב בעל מעמד נחות לעומת חובותיה לבעלי איגרות החוב - תנאי הכרחי שדורשים בעלי האג"ח של סקורפיו כדי שייחתם הסדר חוב עמם. נציגות בעלי האג"ח כוללת את פסגות, מגדל, הפניקס, כלל ומנורה מבטחים ומיוצגת על ידי עו"ד גיל אורן ממשרד יגאל ארנון.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
חובותיה של סקורפיו לבעלי האג"ח מסתכמים בכ־150 מיליון דולר. שטיינמץ הציע לבעלי האג"ח, כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", לפרוע חוב של 100 מיליון דולר באופן מיידי, ואת יתרת 50 מיליון הדולרים להעביר ל"סוף התור" - כך שחוב זה ייפרע רק אחרי שייפרעו חובותיה של סקורפיו לבנק הפועלים וכן לשטיינמץ עצמו בגין הלוואת בעלים שנתן בסכום של 443 מיליון שקל. החוב להפועלים הנו דולרי, והחוב לבעלי האג"ח הוא צמוד בריבית של 6.4%.
נציגות בעלי האג"ח של סקורפיו החליטה לאחרונה להמליץ לאסיפה להצביע בעד הסמכת הנציגות להעמיד את החוב לפרעון מיידי לצד פעולות משפטיות נוספות. אולם, אם יוחלט על הסדר בין הפועלים לשטיינמץ, הרי שבפני בעלי האג"ח יעמדו שתי אפשרויות: האחת - לקבל את ההצעה של שטיינמץ לפרוע רק 100 מיליון דולר מהחוב במזומן, והשנייה - לנקוט הליכים, למנות מפרק לחברה ולהשתלט על נכסיה.
ארכה לתשלום עד יולי
נכון להיום, המוסדיים סבורים שחלק החוב שיוגדר כחוב נחות, בסכום של 50 מיליון דולר, לא יוחזר להם לעולם עקב מצב החברה. שטיינמץ ביקש מבעלי האג"ח ארכה עד 7 ביולי לצורך פירעון קרן בסכום של 100 מיליון שקל, שנועדה להיפרע בינואר, ובתמורה ישלם ריבית בסכום של 18 מיליון שקל.
אם המגעים בין הבנק לשטיינמץ יתפוצצו ולא יובילו להסכם, צפויים הן בעלי האג"ח והן נציגי בנק הפועלים לפנות לבית המשפט ולדרוש מינוי מפרק לחברה. בבנק הפועלים ובקבוצת בני שטיינמץ סירבו להגיב.