"ברגע שהסערה תשכך, ישראל תעלה על הרדאר של המשקיעים הזרים"
עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות: "משבר החוב האירופי היה צפוי, בדיוק כפי שברור שמשבר מהסוג הזה יתרחש ביפן, בארצות הברית ובאנגליה" ; רון אייכל ממיטב: "אני לא רואה כאן משבר בכלכלה הריאלית, יש פה עניין אירופי שבחלקו ידוע ובעיקר המון ספקולציות"
המסחר בבורסה בתל אביב ייפתח מחר על רקע ירידות חדות שליוו את השווקים הפיננסיים הזרים בסוף השבוע, בוול סטריט ו באירופה. לא צריך להיות מנהל השקעות מפולפל או כלכלן בכיר כדי להבין שהבורסה בתל אביב תושפע מהירידות החדות, אולם האם מדובר בהשפעות ארוכות טווח?
"אני מאוד מפחד לצאת בהכרזות שאכן מדובר במשבר מתגלגל", אומר עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות. הוא מזהיר כי "משבר החוב האירופי היה צפוי, בדיוק כפי שברור שמשבר מהסוג הזה יתרחש ביפן, בארצות הברית ובאנגליה. בארה"ב הבעיה לא פחות חמורה, אבל כולם מתכחשים לה בינתיים".
לאזולאי ברור כמובן שהבורסה המקומית תרשום ירידות חדות: "מעבר לעובדה שיש פערי ארביטראז', אי אפשר להתעלם מהאלמנט הפסיכולוגי. אנשים פוחדים וגם לא יודעים מה יקרה עד יום שני כי אין מסחר בוול סטריט. אלמנט האי־ודאות משחק תפקיד".
אזולאי מתרעם על הטענה כי סביבת הריבית הנמוכה תמשיך לשחק לטובת השוק המקומי בהיעדר אלטרנטיבות השקעה אחרות. לדבריו, "זה הקשקוש הכי גדול שיכול להיות. מניות קונים כי החברה טובה ולא כי אין אלטרנטיבות. אם מתחיל משבר, אז ארגז הכלים של בנק ישראל מוגבל בסביבת ריבית כה נמוכה, וזה יותר חיסרון מאשר יתרון. גם להתבצר במזומן זו פוזיציה. עם זאת, ברגע שהסערה תשכך, המשקיעים הזרים יחפשו את המדינות שהגירעונות שלהן בירידה ויש תקבולי מס ושיעורי אבטלה נמוכים - ואז יעלו על הרדאר את ישראל".
"צריך אומץ להיכנס"
גם רון אייכל, הכלכלן והאסטרטג הראשי של בית ההשקעות מיטב, מבין שהבורסה המקומית תרד מחר: "קשה להניח שהמשקיעים הישראלים, בעיקר בקרנות נאמנות שהניבו תשואות יפות, יישארו סבלניים, וזה, אגב, הדבר הנכון לעשות. הם יפעלו לפי תחושות בטן של מימוש רווחים. חשוב דווקא לראות מה יעשו מנהלי קופות הגמל וחברות הביטוח - זה יותר מעניין. האם ייכנסו ויעמדו מול ההיצעים או יעדיפו לעמוד בצד, צריך אומץ כדי להיכנס".
אייכל מציין כי "באופן כללי, כשמסתכלים על האינדיקטורים הכלכליים בשבוע האחרון, הם היו יפים מאוד. אני לא רואה כאן משבר בכלכלה הריאלית, יש פה עניין אירופי שבחלקו ידוע ובעיקר המון ספקולציות. באירופה, אגב, מודעים לזה שיש שחקנים ספקולטיביים שעושים מהלכים להפיל את איגרות החוב והיורו, לכן זה לא ירידות מטעמים ריאליים.
"הספקולנטים בסך הכל הוציאו אימיילים מאיימים, ככה הפילו את בר סטרנס וליהמן ברדרס. להפיץ אימיילים זה חינם, ההפסד צנוע ביחס לרווח שאפשר לעשות. מי שיהיה סבלני ייהנה מתיקוני השווקים שיתרחשו ברגע שיחלוף הגל הזה".
אייכל גם לא מסכים עם אזולאי שמשבר החוב בארה"ב ויפן הוא רק עניין של זמן. "ארה"ב יכולה למכור את האחזקות של הנכסים שקנתה כמו AIG ו־CITY ולכן הם יתמודדו יפה עם החוב וגם יפן קנתה אג"ח שיכולה למכור, בניגוד ליוון שלא היה לה מה למכור".
קרנות הנאמנות ימכרו
קובי פלר, מנהל ההשקעות הראשי בכלל פיננסים, מוסיף כי "אין ספק שרמת חוסר הוודאות בשווקים עלתה לשיא בשבוע האחרון כשזיכרון המפולת הקודמת עדיין טרי בראש המשקיעים, ולכן הם לוקחים את מצב חוסר הוודאות הנוכחי למצבי קיצון ומנצלים העליות בשנה האחרונה כדי לממש חלק מהרווחים".
לדבריו, "שמענו על כוונה של אירופה לתמוך ביורו וזה אמור להוריד את סף האי־וודאות ולשדר יציבות". פלר סבור כי "כשהערפל סביב הר הגעש יתפזר, השווקים יחזרו לעלות כי הבסיס של השווקים הוא של סביבת התאוששות כלכלית ורווחיות של חברות לצד ריבית נמוכה". פלר מאמין כי מי שימכור בשוק המקומי יהיו קרנות הנאמנות בעוד שהמוסדיים ינצלו את הירידות להגדיל פוזיציות, והוא ממליץ למשקיעים שכבר בתוך השוק להתאזר בסבלנות".
אלון גלזר, ראש מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, מסכים כי השוק המקומי יושפע לשלילה מהירידות. "אם יש דבר ברור, הרי הוא שהבורסה תרד מחר (א') אחרי שהשווקים מאז שהבורסה המקומית סגרה את המסחר לאחרונה ירדו ב־5%, לצד העובדה שאין מסחר בוול סטריט ביום ראשון שיתקן".
ואולם האם מדובר במשבר מתגלגל? גלזר סבור "שאנחנו נמצאים במצב שהשווקים לא זולים ולכן יש לאן לרדת אחרי הראלי הגדול, ובהחלט יכול להיות שניכנס לתקופה שבה נראה המשך השפעה של המשבר באירופה". עם זאת, לדבריו, "השוק המקומי נמצא במצב טוב לעומת אירופה ומקומות אחרים, כך שקודם כל נראה פגיעה בשווקים הפיננסיים המקומיים, ורק אם המשבר יחריף, נראה גם השפעה על הפעילות הריאלית אצלנו".
אשר למערכת הבנקאות המקומית, גלזר סבור כי היא לא נמצאת בסכנה והיא תצלח את המשבר הזה כמו שצלחה את גל הירידות הקודם.