$
בורסת ת"א

הדימום הרבעוני של סטרלינג: 17 מיליון שקל

הגירעון בהון של החברה, שגדל ברבעון הראשון ל־75 מיליון שקל, לא מדאיג את בעלי השליטה שמתחילת 2009 הזרימו לה כ־65 מיליון שקל

נעמה סיקולר 09:1105.05.10

הבור של סטרלינגממשיך לגדול. חברת הסטארט־אפ שבשליטת אלרון ורפאל ממשיכה להפסיד, וגם את הרבעון הראשון של השנה היא סיכמה עם הערת "עסק חי" בדו"חות, אותה הערה חמורה שמלווה אותה מאז הנפקתה. בעלי השליטה מצדם אינם ממצמצים.

 

מתחילת 2009 הם הזרימו לחברה יותר מ־10 מיליון דולר ואינם מתכוונים לעצור, גם לא לנוכח הגירעון המתעצם בהון שהסתכם בסוף הרבעון האחרון ב־75 מיליון שקל, וגם לא לנוכח העלייה החדה (300%) בהפסד בשורה התחתונה. לא רק זאת, בחצי השנה הקרובה התחייבו בעלי השליטה להזרים לחברה עוד 8 מיליון דולר, תחת המסר שהעביר אחד המקורבים: "סטרלינג היא הבטחה ששוק ההון מתקשה להבין".

 

השוק לא מבין את הפוטנציאל האמיתי

 

סטרלינג, העוסקת בפיתוח מערכות קליטה ושידור לתקשורת לוויינים בפס רחב, טרם רשמה הכנסות מהותיות מפעילותה. גם ברבעון הראשון החברה לא הכירה בהכנסות, אף שבמהלכו מכרה כמה מערכות, בהיקף של 5 מיליון שקל, אולם ההכרה בפועל בהכנסות אלה נדחתה עד להפעלתן המלאה והתקינה של המערכות אצל לקוחותיה.

 

ההפסד התפעולי של החברה הסתכם ברבעון הראשון ב־8.2 מיליון שקל - עלייה של 26% לעומת הרבעון המקביל ב־2009. הוצאות המחקר והפיתוח הרבעוניות גדלו ב־50% והסתכמו ב־5.6 מיליון שקל וזאת כתוצאה מעלייה בהוצאות קבלני המשנה, חומרי המעבדה והשכר ליועצים חיצוניים.

 

על השורה התחתונה, שהסתכמה בהפסד כולל של ב־16.9 מיליון שקל, העיק זינוק של 185% בהוצאות המימון (נטו) - שנבע בעיקר מהעלייה במחיר איגרות החוב להמרה של החברה, הנרשמות לפי שווי הוגן, וכן העלייה בהיקף הריבית שנצברה מעוד ועוד הלוואות שהתקבלו מבעלי השליטה.

 

מה שמדאיג יותר הוא העובדה שתזרים המזומנים השלילי של החברה התרחב ברבעון האחרון ב־75% וזינק ל־11.5 מיליון שקל. למעשה, ללא המשך הזרמת חמצן שוטפת של בעלי המניות של החברה, בהם נמנית גם אלביט מערכות, קשה לראות כיצד היא תמשיך לשרוד.

 

כבר מתחילת דרכה העניקו בעלי השליטה לסטרלינג תמיכה רחבה וזאת באמצעות הלוואות, ערבות בנקאית ורכישת אג"ח להמרה. כאמור, במהלך 2009 הזרימו בעלי השליטה קרוב ל־10 מיליון דולר לחברה, כאשר במרץ האחרון אושרה תמיכה נוספת (7.8 מיליון דולר) שתינתן בתקופה שבין אפריל לאוקטובר 2010 - לפי דרישה. בפועל, 1.1 מיליון דולר מהסכום כבר הועברו לחברה במהלך אפריל.

 

זוללת מזומנים או השקעה מבטיחה? מקורבים לבעלי השליטה בסטרלינג בטוחים גם היום כי מדובר בחברה שהיא הבטחה גדולה, אשר שוק ההון לא מצליח להבין את הפוטנציאל האמיתי שלה. בעלי השליטה מצדם משדרים כי ימשיכו לתמוך בחברה, ובכל סיטואציה יערבו לחובותיה. "תמכנו בחברה בעבר, וסייענו לה בהליכים המשפטיים מול מחזיקי החוב שדרשו פירעון מוקדם של החובות, ונמשיך לעשות כך כל עוד אנחנו חשים שיש לאן לשאוף. נכון להיום יש התקדמות בחברה, שבקרוב תתחיל להכיר בהכנסות. למעשה, רק לפני חודשיים דיווחה סטרלינג כי לקוח שלה השלים את בדיקת המערכות ועובר לשלב אספקת האנטנות".

 

"יכול להיות שההנפקה היתה טעות"

 

בעלי השליטה לא לבד. גורמים נוספים המקורבים להנהלת החברה הביעו אף הם אמון מלא בטכנולוגיה, וזאת למרות העלייה המסחררת בהפסדים. אלה הסבירו כי בשונה מהפתרונות שהציעו חברות אחרות בעבר, הפתרון הטכנולוגי שמציעה סטרלינג קטן יותר וזול יותר. "סטרלינג היא חברת סטארט־אפ ולשוק ההון קשה לעכל חברות שאין להן הכנסות, ושזקוקות לכמה שנים כדי להתבסס. יכול להיות שהנפקתה בבורסה היתה טעות, אבל החברה עצמה מבטיחה".

 

אולם, תמונת המצב הקשה, הכוללת חובות שרק הולכים והתופחים, לא פגעה בתגמולים של ראשי החברה. לפי הדו"חות, עלות שכרו של יו"ר החברה דן חלוץ ב־2009 הסתכמה ב־470 אלף שקל - מהם שכר של 318 אלף שקל והשאר תשלום מבוסס מניות. מקורבים לחברה הסבירו כי חלוץ מקדיש לחברה בממוצע יום בשבוע, ומייעץ לה בעיקר בתחומי אסטרטגיה עסקית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x