מיהו מנכ"ל עופר נכסים החשוד בהרצת אג"ח?
מעצרו של אבי לוי הפתיע רבים בשוק. לצד מי שסבור כי רשות ני"ע נטפלת לבכירים כדי להשיג כותרות, יש הסבורים כי לוי נפל קורבן לשאיפותיו הגדולות. סיפורו של החשב שנהפך לאחד האנשים החזקים בקבוצת עופר
"פתחתי את העיתון, והייתי בשוק. אבי לוי חשוד בהרצת איגרות חוב? אבי הוא איש חיובי, ישר והגון. עם זאת, כנראה שבימינו כבר אי אפשר לדעת", כך אמר ל"כלכליסט" בכיר בשוק ההון, לאחר שנחשף כי חברת מליסרון של משפחת יולי עופר חשודה לכאורה בהרצת אג"ח. אחד משלושת החשודים שנעצרו בפרשה היה אבי לוי, מנכ"ל החברה־האם של מליסרון (71.5%) עופר השקעות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
כדי להבין איזו עוצמה צבר לוי בקבוצת עופר ואילו הדים עורר מעצרו, די להביט באתר האינטרנט של עופר השקעות. לוי מוצג בדף הבית בשורה אחת עם הבעלים יולי וליאורה עופר ושורה אחת מעל להנהלה.
בשנים האחרונות לוי היה מעורב כמעט בכל החלטה ניהולית בקבוצה, והוא זה שעמד מאחורי רכישת קניון רמת אביב מלב לבייב ורכישת קניון סביונים - שני המהלכים שהפכו את מליסרון למעצמת נדל"ן, ושביססו את תדמיתו כמנהל שיודע לנצל הזדמנויות. לוי מחזיק ב־3% ממליסרון ושווי אחזקתו עומד בימים אלו על כ־65 מיליון שקל.
למרות הכוח הרב שצבר, לוי נותר אניגמה. הוא דואג כל השנים לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך, וגם כשהתראיין, דיבר רק על עסקי החברה. גם מקורביו משוק ההון יודעים מעט מאוד על חייו הפרטיים.
"לא מדובר באיש של מסעדות יוקרה, אלא אחד שתמיד יאכל בחדר האוכל של העובדים", כך תיאר אותו יזם הנדל"ן שמואל עטייה. לפני כשנה נבחר לוי על ידי "כלכליסט" לאחד מ־50 המנהלים המצטיינים של 2010, ורק אז הסכים לחשוף פרט קטן על עצמו והודה כי אחרי הפרישה הוא ישמח להעביר את זמנו בשיט על יאכטה.
הורים חסרי כל
אבי לוי נולד באפריל 1954 לאליהו ומרסל, זוג עולים חדשים חסרי כל שהגיעו מעיראק. הוא גדל כבן אמצעי בין תקוה המבוגרת לנעים הצעיר. לאחר לידתו גילו הרופאים כי אחת מידיו קצרה מהרגיל, אך הוריו נטעו בו את תחושת המסוגלות ועודדו אותו לגבור על מגבלותיו.
מגיל צעיר הצטיין לוי במתמטיקה, ובנעוריו למד במגמה הריאלית של תיכון חדש בתל אביב. כשסיים את לימודי התיכון, ולמרות נכותו, הוא התגייס לצה"ל ושירת בגרעין נח"ל.
לאחר שהשתחרר פנה ללימודי ראיית חשבון באוניברסיטת חיפה, ובתקופה מאוחרת יותר למד לתואר שני במינהל עסקים בשלוחה של אוניברסיטת ברדפורד אך ללא תעודה.
את משפחת עופר הכיר לוי כבר ב־1980, עת שימש כסטאז'ר לראיית חשבון במשרד יחיאל בורוכוב. באותה תקופה הוא טיפל בכמה עסקאות שערכה חברת האחים עופר, אשר זיהתה מיד את יכולותיו המקצועיות והציעה לו לעבור לשורותיה כחשב.
אודי אנג'ל, המשמש כיום יו"ר חברות עופר הייטק ועופר ספנות מקבוצת עופר, מספר כי "אבי ואני התחלנו לעבוד אצל האחים עופר בערך באותו זמן, ומיד היה ברור שמדובר בכישרון אמיתי. בהתחלה הוא עבד כחשב ומשם עבר לנהל את עסקי הנדל"ן. אחר כך הוא עבר מתפקיד לתפקיד ובכל מקום הוא הצליח. הוא איש מאוד חכם, ובכל השנים שבהן עבדנו בצמידות פיתחנו יחסי חברות מאוד קרובים. הוא אחד מחבריי הטובים".
איך התבטאה החברות ביניכם?
"הוא היה שותף לכל החלטה שעשיתי ותמיד התייעצתי איתו. כיף לשוחח איתו, לשתף אותו ולהיות איתו. הוא גם אדם מאוד חיובי. בעולם שבו כולם אומרים מה אי אפשר לעשות, אבי תמיד אמר מה כן אפשר לעשות".
לוי, שקשר את גורלו עם משפחת עופר מאז היה בן 26, נהפך לדמות קרובה ומוערכת על ידי האחים יולי וסמי עופר, שטיפחו את הצעיר המבטיח במשך שלושה עשורים.
אחד האנשים שהיו בקשר קרוב עם לוי הוא יזם הנדל"ן שמואל עטייה, שניסה למכור את קניון באר שבע למליסרון (עסקה שבסופו של דבר לא יצאה אל הפועל, לאחר שהקניון נמכר לחברת בריטיש ישראל). בשיחה ל"כלכליסט" אמר עטייה כי "אני מאוד מופתע מהחשדות נגד לוי. אני מכיר אותו כאיש מבריק וישר, שתמיד מתנהל באופן הוגן. יש לו יכולות רבות וראש אנליטי".
אז איך אתה מסביר את ההסתבכות שלו בפרשה כה חמורה של חשד לתרמית בניירות ערך?
"אין צורך להסביר את מה שעדיין לא הוכח. החקירה עדיין בחיתוליה, ואני מקווה שיתברר כי אין מאחוריה דבר. לא כל פיסת מידע שנכתבת בעיתונים היא עובדה מבוססת. יש לו הישגים גדולים, ואת זה איש לא יכול לקחת ממנו".
לדברי בכיר בשוק ההון המקורב לפרשה, "לוי הוא איש ישר כסרגל ואני לא חושב שהוא עשה את מה שמיוחס לו. 'הקוד הגנטי' של עופר השקעות לא מאפשר לה לשחק יותר מדי משחקים, האנשים שם שמרניים מאוד, ולהערכתי הפרשה תיגמר בלא כלום".
"הרשות ירדה מהפסים"
בעקבות החשדות הכבדים בחרו כמה מחבריו של לוי לתקוף דווקא את רשות ניירות ערך שחשפה את הפרשה.
בכיר נוסף מקבוצת מליסרון אשר עבד בצמוד ללוי אמר ל"כלכליסט" כי "הרשות פשוט ירדה מהפסים. אני מכיר את פרטי הפרשה, והם (שלושת החשודים, ראו מסגרת - מת"כ) לא עשו דבר לא חוקי. הם קנו את האג"ח של מליסרון, ואין שום חוק נגד זה".
אז מה לדעתך מניע את הרשות?
"הם סתם אוהבים לצאת בכותרות ולמהר להאשים אנשים בשחיתות, אבל במקרה הזה אין להם דבר".
מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של אפסילון, עידן אזולאי, אמר ל"כלכליסט" כי "לרשות אין 'קייס' והם יודעים את זה. הם סתם עושים הרבה רעש בתקשורת, ולפי דעתי הסיפור הזה יסתיים בלא הרשעות".
מקורב נוסף של לוי משוק ההון אמר כי יו"ר רשות ני"ע זוהר גושן מנסה ליצור את הרושם שהוא עומד בראש גוף אקטיבי באמצעות חקירות נגד בכירי שוק ההון - כגון החקירה נגד מנהלי בית ההשקעות פסגות, ועכשיו נגד מנהלי מליסרון.
"גושן הצהיר בעבר שהוא רוצה ליצור הרתעה", מסביר המקורב. "אולי זה יצליח לו, אבל אם מהפרשה הזו ומהחקירות האחרות לא ייצא בסוף כלום, אז הרשות תיראה רע מאוד".
עם זאת, לא כולם בטוחים שהרשות רודפת את לוי לחינם. "הוא איש נבון ונעים הליכות, אבל ייתכן שהוא מעד", סבור מנכ"ל אנליסט חיתום, מאיר דלאל.
בכיר נוסף בשוק ההון, אשר מכיר את לוי מכמה מהלכים עסקיים משותפים, לא נפל מהכיסא כששמע על המעצר. "זה אמנם מפתיע, אבל אולי הפעולות של לוי נבעו מהרצון התמידי שלו להשיג את המחירים הטובים ביותר. מדובר בנושא ונותן קשוח מאוד, שתמיד שואף למקסם רווחים. גולן מדר הוא ילד טוב אבל אבי לוי הוא אגרסיבי. בכל מקרה, המצב כעת לא נראה טוב מבחינתו".
השאלה היא האם רכישת האג"ח היתה מהלך חוקי או לא.
"לכאורה זה חוקי, אבל צירוף המקרים שבו רוכשים אג"ח ממש לפני ההנפקה אינו נראה הגיוני אלא חשוד מאוד. לדעתי, אם הם עשו את זה באמת רק כדי להעלות את הערך של האג"ח, אז זה חמור מאוד ואסור היה להם לעשות את זה".
אנג'ל, לעומת זאת, בוחר להזכיר את יחסו החם של לוי לעובדיו, ומציין כי "הוא תמיד נחמד לכולם ודואג להם. הם ממש מעריצים אותו. לדוגמה, אם יש עסקה, הוא תמיד ידאג לתגמל את העובדים ולתת להם ליהנות מהרווחים. באירועים של החברה תמיד אפשר לראות אותו רוקד איתם. הוא סוחף את כל מי שנמצא לידו".
בחייו האישיים ידע לוי עליות ומורדות: ב־1990 הוא התגרש מאשתו הראשונה, שממנה יש לו בת ובן בני 31 ו־29, בהתאמה. כעבור כמה שנים התחתן פעם נוספת ועבר לגור בווילה מפוארת בהרצליה. גם מנישואיו השניים יש לו בן ובת - בני 18 ו־14, בהתאמה.
"המעצר שובר"
אם החשדות נגד לוי יתאמתו בבית המשפט, תהיה זו נפילה קשה וכואבת למנהל המצליח שקורות חייו רצופות הצלחות. ב־2002 הוא מונה לתפקיד מנכ"ל עופר השקעות, במרץ 2008 הוא עבר לשמש מנכ"ל עופר ניהול, אך בינואר 2009 חזר לשמש מנכ"ל עופר השקעות וממלא מקום מנכ"ל מליסרון. כשנעצר, מספרים חבריו, היתה לו תחושה קשה של התרסקות.
בעת מעצרו ניצב לוי במרחק נגיעה מהפסגה - היורש הטבעי לניהול כל עסקי קבוצת עופר. "אין אדם מתאים ממנו לתפקיד הזה, ועל כך יסכימו כל מי שמכיר את עסקי המשפחה", אמר אחד מבכירי מליסרון.
אך תוכניות לחוד ומציאות לחוד, ואם יורשע לוי, הוא עלול להישלח לכמה שנות מאסר.
לדברי מקורב ללוי אשר מכיר מקרוב את פרטי החקירה, "כשאנשים כמוהו נעצרים, זה מאוד קשה להם ולפעמים הם נשברים. הדבר שהכי קשה להתמודד אתו הוא תחושת העלבון שמלווה את המעצר - גם מול החברים וגם מול המשפחה. כמובן שגם מעמד החקירה אינו קל. לכך יש להוסיף את ההתמודדות הקשה מאוד עם התקשורת שמציגה אותך כעבריין. למרות הכל, אני מאמין שמהר מאוד הוא יחזור לנהל חיים שגרתיים".
אבי לוי ביקש שלא להגיב לכתבה, אך עורך דינו פיני רובין מסר בתגובה כי "מרשי חזר לעבודה סדירה בחברה. הוא ימשיך בפעילות הרגילה שלו, לאחר שקיבל חיבוקים מסביבתו הקרובה והתומכת".
מחברת עופר השקעות נמסר בתגובה כי "רשות ני"ע בדקה את מה שביקשה לבדוק אצל החברה. שיתפנו פעולה באופן מלא, ואנו בטוחים בדרכם ובניקיון כפם של המנהלים בחברה. המנהלים חזרו לעבודה בחברה באופן סדיר".