$
תל אביב 100 LIVE

אייל לפידות: "נכון שהתשואות שלנו פחות טובות - אבל ביצענו שינוי ניהולי בהשקעות ורואים זאת"

מנכ"ל הפניקס אמר בכנס ת"א 100 כי לחברה יש פוטנציאל צמיחה בביטוח כללי; מנכ"ל מנורה: "בשנה הבאה תגבה הקבוצה למעלה מ-4 מיליארד שקל פרמיות"; משנה למנכ"ל מגדל: "מתכננים גידול בתחום בריאות הפרט"

רחלי בינדמן 17:5013.04.10

"אני רוצה לדבר על העתיד" פתח אייל לפידות, מנכ"ל הפניקס, את דבריו בכנס ת"א 100. "בעלי המניות העיקריים בקבוצת הפניקס הם קבוצת דלק. הפניקס מנהלת 89 מיליארד שקל בנכסים כולל בית ההשקעות אקסלנס. שוק ההון השפיע דרמטית על הרווחיות של הפניקס עם רמת וולטיליות גבוהה" הוא מתאר.

 

"הפניקס ירדה בשנים האחרונות בתחום הביטוח הכללי אך הרווחיות החיתומית של הפניקס היא הגבוהה ביותר בשוק. אנחנו יותר רווחיים אף מחברות הביטוח הישיר. היחס בין התביעות לפרמיות שאנחנו גובים הוא הטוב בענף. היחס האופטימלי שמביא את הרווח למקסימום אינו מדעי אבל הרווחיות הממוצעת של הפניקס והשיעורית היא הגבוהה ביותר בשוק למרות שנתח השוק ירד. זה מעיד שיש מקום להגדיל נתח שוק. רמת ההוצאות הקבועות שלנו יחסית גבוהה לנתח השוק הזה כי היא הורגלה לנתחי שוק גבוהים יותר ולא ל-10% בביטוח כללי מהשוק. מכאן שיש פתח לגידול של עשרות אחוזים בנתח השוק של הפניקס, וזאת לצד הגדלת הרווחיות. בביטוח כללי אנחנו צופים פוטנציאל גדול להגדלת הרווחיות באמצעות שימוש נכון במכונת החיתום המשומנת שלנו, אנחנו כבר חצי שנה פועלים על מנת להגדיל את נתח השוק ורואים את זה בגידול בפרמיות." מתאר לפידות באנליטיות.

 

לפידות התייחס גם למגזר ביטוח החיים וביטוח הבריאות – "בעבר לא מכרנו תמהיל מוצרים נכון וזה משהו שדורש שיפור" מסביר לפידות שנכנס לתפקידו כמנכ"ל רק ביוני שעבר. "שינוי תמהיל המוצרים יוביל לגידול ברווחיות באופן מהותי. יש לנו יכולת לעשות את זה. בשני הרבעונים האחרונים של 2009 כבר התחלנו לעבור למוצרי ביטוח ובריאות של פרטים להבדיל מקולקטיבים, שם הרווחיות גבוהה בהרבה ויש כאן פוטנציאל גבוה לגידול ברווחיות".

 

"בדקנו היטב את כל תחומי הפעילות שלנו ומדוע הם נראים פחות טוב מהחברות הכי טובות המתחרות. להפניקס יש יסודות חזקים מאד. באמצעות החוזקות שלה היא יכולה לממש את מנועי הצמיחה שלה. להפניקס יש בסיס סוכנים רחב, יש לנו סוכנויות הסדר בבעלות שהחיבור ביניהן ייצור את הסוכנות הגדולה ביותר בשוק. יש לנו את אקסלנס – בית ההשקעות המוביל בישראל. נכון שהתשואות שלנו בשנים האחרונות היו פחות טובות. עשינו שינוי ניהולי בהשקעות ורואים שיפור מהותי. יש תוצאות טובות יותר שכבר באות לידי ביטוי. מהירות השינוי פה יחסית גבוהה".

 

"החולשות שלנו כולן הפיכות והמבחן שלנו הוא לאתר אותן, להבין מדוע נוצרו ולבטל אותן. חלק מהחולשות כבר איתרנו וטיפלנו" סיכם לפידות.

 

"כשקנינו את מבטחים אמרו ששמנו כספנו על קרן הצבי"

 

"בעשר השנים האחרונות עשינו כל כך הרבה במנורה מבטחים ואני לא יודע איפה להתחיל", פתח ארי קלמן, מנכ"ל מנורה מבטחים את הרצאתו בכנס.

 

"אנחנו חוגגים 75 שנים להקמת החברה. אנחנו אחת מחמש קבוצות הביטוח הגדולות בישראל. 3.5 מיליארד שקל שווי שוק והון עצמי של 1.950 מיליארד שקל עם עודפי הון שמספיקים לדרישות ההון החדשות שייושמו במלואן ב-2012", תיאר קלמן. "מנורה מנהלת 70 מיליארד שקל נכסים. אנחנו החברה שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר לעמיתים שלה מאז 1992", הוא מדגיש.

 

מה דעתך על מניית מנורה מב החז:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

"הכפלנו את נתח השוק שלנו משנת 2000 ועד היום. מנורה מבטחים היא חברת אחזקות ש-62% ממנה מוחזקים על ידי מנחם גורביץ'. הזרוע הראשונה שלנו היא של הביטוח שמתחתיה קרן הפנסיה הגדולה מבטחים. במקביל יש לנו זרוע פיננסית ומנורה מבטחים נדל"ן שמרכזת את פעילות הנדל"ן שלנו במערב ובמזרח אירופה". 

 

"התשואה הגבוהה ב-2009"

 

"הצלחנו בשנת 2009 להשיא את התשואה הגבוהה ביותר על ההון מבין 5 קבוצות הביטוח הגדולות. רק בשנת 2003 ניהלנו כ-12 מיליארד שקל וגדלנו ל-70 מיליארד הן בעקבות רכישות והן בעקבות צמיחה פנימית", הרחיב קלמן.

 

"מנורה מבטחים ביטוח - הצלחנו להכפיל את היקף הפרמיות שגבינו ל-4.1 מיליארד שקל. רוב הגידול בפרמיה מקורו בגידול פנימי ולא ברכישות. בשנת 2000 כשאנליסטים נתנו שווי 0 לפעילות הביטוח הכללי ידענו שזה מנוע צמיחה. מ-10.6% נתח שוק בביטוח הכללי גדלנו דרמטית (13.5% נתח שוק) ולא על חשבון פגיעה ברווחיות. בשנים האחרונות אנחנו ממצבים רווחיות בסדר גודל של 200 מיליון שקל בשנה", תיאר קלמן..

 

"בתחום הפנסיה אנחנו מנהלים 28 מיליארד שקל. יש לנו 700 אלף עמיתים שגילם הממוצע 39, כך שיש לנו עוד הרבה מאוד שנים לקבל פרמיות בטרם נתחיל לשלם קצבאות", מספר קלמן.

 

"ב-1994 כשקנינו את מבטחים כולנו אמרו ששמנו את כספנו על קרן הצבי אבל האמנו ביכולות שלנו. מ-11 מיליארד שקל נכסים מנוהלים הגענו ל-28 מיליארד שקל. בשנה הבאה נגבה למעלה מ-4 מיליארד שקל פרמיות כנראה", גילה.

 

"תחום הפיננסים מבוצע באמצעות מנורה מבטחים פיננסים שהתחלנו אותה בסוף 2005. יש לנו חיתום, גמל וניהול תיקים. באסטרטגיה כשכולם רצו וקנו קרנות נאמנות פעלנו בזהירות. קנינו פלטפורמה אבל אנחנו מאמינים ביכולות הניהול שלנו ובצמיחה פנימית", מדגיש קלמן.

 

קלמן מתייחס למנועי הצמיחה לעתיד: "בהנחות העבודה שלנו אנחנו רואים שקרנות הפנסיה מנהלות 71 מיליארד שקל, 10% מהנכסים הפנסיונים. אנחנו מניחים שתוך חמש שנים הנכסים שינוהלו על ידי קרנות הפנסיה החדשות יעמוד על 164 מיליארד שקל. מדובר בענף הצומח ביותר ואנחנו מובילים בו." עוד הוסיף קלמן: "כל מה שאנחנו צריכים לעשות הוא סינרגיה במגרש של חיסכון ארוך טווח - פנסיה, גמל וביטוחי מנהלים".

 

"למגדל ערוץ הפצה אדיר מימדים"

 

"מגדל נוסדה לפני למעלה מ-75 שנה ויש לה למעלה ממיליון וחצי לקוחות. סטטיסטית כל בית אב שני מחזיק איזשהוא מוצר של מגדל, ביטוח רכב, פנסיה, וכו'" מספר רונן טוב, משנה למנכ"ל מגדל.

 

"הבעלים של מגדל היא חברת הביטוח הבינלאומית ג'נרלי האיטלקית שמחזיקה 70% ממגדל ועוד 10% בנק לאומי כשהיתרה מוחזקת בידי הציבור. כולם רוצים לקנות מג'נרלי את מגדל אבל ג'נרלי לא מתכוונת למכור את מגדל והיא מאד מרוצה מהאחזקה שלה" אמר טוב והתייחס לפנייה של דוד עזריאלי לג'נרלי  בניסיון לרכוש את אחזקותיה שנחשפה ב"כלכליסט".

 

רונן טוב רונן טוב צילום: עמית שעל

"הנוסחה בעיני להצלחה היא לא פוטנציאל שלא מומש אלא פוטנציאל שכבר מתממש" אומר טוב. "בעולם של ביטוח פנסיוני לערוץ ההפצה יש השפעה אדירה על מה שהחברה תעשה בפועל. למגדל לא רק שיש 1,500 סוכנים, חלק גדול מערוץ ההפצה הוא בבעלותה. מנהלת ההסדרים הפנסיונים שבבעלות מגדל, מבטח סימון, היא הגדולה מבין המתחרות. יש לנו ערוץ הפצה אדיר עם סוכנים נאמנים והבנקים שהצטרפו באחרונה יהוו זרוע הפצה נוספת" סבור טוב.  

 

"ג'נרלי מסייעת לנו מאד בתחום ביטוחי המשנה אבל מעבר לכך הקריטריונים בבחירת מבטחי המשנה שלנו מאד מחמירים. אולי אם היינו בוחרים מבטחי משנה פחות איכותיים יכולנו להציע לצרכן הצעות אטרקטיביות יותר אבל כשרואים שחברות ענק כמו AIG כמעט וקרסו אסור להקל ראש בבחירת מבטחי משנה איתנים בדירוגים גבוהים" טוען טוב.

 

"אחד ממנועי הצמיחה שלנו הוא האנשים שמגיעים לגיל פרישה והטיפול בהם לצד מנוע הצמיחה בתחום הפנסיה. בגמל אנחנו קטנים יחסית, מתוך סברה שתיקון 3 הוביל את קופות הגמל לסוג של run off לאחר שהחיסכון מופנה לקצבה בלבד ולכן לא רכשנו קופות גמל" מסביר טוב.

 

"מגדל כמעט לא הושפעה מהזעזוע האדיר ששטף את העולם במשבר בזכות הזרימה האדירה של הפרמיות וניהול נכון, הפגיעה בנו גם ב-2008 היתה מינורית. אנחנו מנהלים היום כ-120 מיליארד שקל. קרן הפנסיה מקפת שבבעלותנו היא מדד לעוצמות של מגדל. בסוף 2004 ניהלה מקפת פחות מ-4 מיליארד שקלים עת רכשנו אותה. גם בניטרול התשואה שהשגנו לעמיתים בשנים האחרונות, את 2009 אנחנו מסיימים עם 20 מיליארד שקל, כמעט פי 5 בנכסים בקרן הפנסיה השנייה בגודלה בישראל והכל נגזרת של ערוץ הפצה מאד חזק" אומר טוב. 

 

"חברות הביטוח נדרשות על ידי הרגולציה להגדיל את ההון העצמי. מגדל היום לא ממונפת בכלל, ההון הזר הוא אפסי כך שיש לנו הזדמנות פנטסטית לממש כיווני התפתחות דרך מינוף. יש לנו הרבה מאד כסף, אנחנו רוצים לגדול בכמה זירות שאנחנו פחות חזקים בהן – לגדול בתחום הביטוח הכללי שאנחנו קטנים בו יחסית. קשה לצמוח בתחום זה כי זה שוק תזזיתי עם רגישות מחיר אדירה ולכן הגענו למסקנה שגידול אורגני הוא בעייתי ולכן רכשנו את חברת ביטוח חקלאי, אנחנו הולכים לגדול משמעותי בתחום בריאות הפרט".

 

"בחמש השנים האחרונות מגדל הניבה את התשואה הגבוהה ביותר עם הסיכון הנמוך ביותר, מינימום סיכון במקסימום תשואה ואין הרבה להרחיב מעבר לכך" מסכם טוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x