מנכ"ל נובל אנרג'י מזהיר את המשקיעים: "רק אחרי הקידוח יודעים כמה גז יש - כדאי להיזהר מהצהרות"
צ'ארלס דוידסון, שהגיע לוועידת האנרגיה שתתקיים מחר בחסות "כלכליסט", מעריך כי הפקת הגז מקידוח "תמר" תחל ב-2012. לדבריו, "מעולם לא הייתי מעורב בפרוייקט שהשפעתו על האוכלוסיה גדולה כל כך"
"הגז הטבעי שהתגלה בקידוח "תמר" עוד לא נכנס למאגר המוכח שלנו. נעשה את זה במהלך השנה ואז ישראל תכיל כשליש ממאגרי האנרגיה המוכחים של נובל אנרג'י. אנחנו רואים במאגרי הגז שהתגלו מול חופי ישראל עוגן אסטרטגי של חברת נובל ובכוונתינו להישאר פה לשנים רבות" - כך מצהיר היום (ג') צ'ארלס דוידסון, יו"ר ומנכ"ל של נובל אנרג'י, שהגיע לישראל לקראת ועידת האנרגיה שתתקיים מחר בתל אביב ואשר אורגנה על ידי המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, בשיתוף עם "כלכליסט".
בהתייחסו להתעניינות הרבה שיש למשקיעים סביב קידוחי הגז והנפט מול חופי ישראל מספר דוידסון שלא כל רישיון לקידוח בהכרח מביא עמו בשורה פיננסית למשקיעים. "לפעמים אתה יכול לקבל בדיקות ססמיות טובות לגבי קיומו של מאגר גז, לקדוח, ועדיין לא למצוא כלום. מדובר בתוכניות עבודה לטווח ארוך והייתי נזהר מהצהרות לפני שמעבדים את כל הנתונים", הוא אומר.
נובל אנרג'י היא אחת השותפות הבכירות בקידוחי הגז "תמר" ודלית", כאשר שיעור האחזקות שלה מגיע ל-36%. "המקורות המוכחים הם כ-193 BCM. מדובר באספקה ל-25 השנה הקרובות. הביקוש לגז טבעי בישראל גדל כיום וימשיך לגדול בעתיד. מדובר באנרגיה זולה, נקייה שמביאה ביטחון אנרגטי לפרנסי המדינה". לדבריו, רוב רובו של מאגר הגז ב'תמר' יופק כבר במהלך 2012 כאשר הגז מיועד לשימוש בשוק המקומי בלבד.
"העלאת המס - טעות"
לאחרונה נפוצו שמועות בדבר כוונה של המדינה להעלות את המס המוטל על גז טבעי (תמלוגים), מהלך שלדעתו של דוידסון ירשם כטעות אסטרטגית של המדינה: "יש כיום פוטנציאל ענק למקור האנרגיה כי ישראל מעודדת את הקידוח והטכנולוגיה. זו תהיה טעות אם יעלו את המיסים על גז לנו או לתעשייה. מדובר בטעות שלדעתי המדינה לא תעשה כי זה ישלח מסר שגוי למשקיעים, בוודאי לאחר שהשקענו מיליוני דולרים בפיתוח", אמר.
בהמשך היום ייפגש דוידסון עם רה"מ נתניהו, שר האוצר שטייניץ ושר התשתיות הלאומיות לנדאו, שם הוא יוכל לבטא את חששותיו ממהלך מסוג זה באופן אישי. לדבריו, הוא מעולם לא היה מעורב בפרויקט שהשפעתו על האוכלוסייה מולו כל כך גדולה. "מאגרי הגז הטבעי שהתגלו מול חופי ישראל יהפכו את ייצור החשמל והתפלת המים לזולים יותר. בעתיד נראה השפעה גם על שוק התחבורה".
מתקדמים בהתאם ללו"ז
דוידסון מספר שבניגוד לקידוחים אחרים לא יראו כלום מהחוף כיוון ש"כל הפיתוח יהיה תת ימי. מדובר בטכניקה דומה לזו שאנחנו מפעילים במקסיקו. בשנה האחרונה יגיע הציוד לקידוח ועד היום השקענו כבר 700 מיליון דולר בפרויקט. שדה הקידוח מרי B (המאגר של ים תטיס – ל"ג) לא יכול להישאר לעד והזמן קריטי. הגז נדרש ונדרש מהר ולכן אנחנו מחייבים להביא את הגז עד 2012", מסביר דוידסון. לגבי הקידוח הנוסף, "לויתן", הוא מסביר שכיום החברה נמצאת בבמהלך הבדיקות הססמיות, כאשר תוצאות הקידוח תלויות בממצאים שינותחו.
לאחרונה פורסם שחלק מהשותפות בקידוח משתעשעות ברעיון של ייצוא הגז הטבעי שהתגלה למדינות אחרות. "לדעתנו, ובהתייחס לביקוש בשוק, כל המאגר של תמר ילך רק לישראל ולכן אנחנו מפתחים את החיבור לחוף. אנחנו גם מחכים לתוצאות הבדיקות ואז נחשוב יותר רחוק מחופי ישראל. לגבי תאריך הפיתוח – אנחנו מדברים על 2012. אני מזכיר ש-3.5 BCM מהמאגר ילכו לחברת החשמל. אנחנו פועלים מול הממשלה והמועצות המקומיות כדי לחבר את הקידוח לנקודת חוף במעיין צבי. חלק מאנשים ניזונים ממקורות מידע לא נכונים – לא מדובר בבאר נפט ולא בהנחת מאגרי גז מתחת לאדמה, אלא בהקמת נקודת קליטה שתזרים את הגז למערכת הארצית", הוא מחדד.
נובל היא חברה אמריקאית בת 75 שנה. עיקר עיסוקה הוא בחיפושי מקורות אנרגיה, כאשר 60% מהפרויקטים שלה הן על אדמת ארה"ב והשאר במקומות שונים בעולם לרבות קפריסין, דרום אמריקה, גיניאה המשוונית וישראל.