ברקשייר הת'וואי: הרווח הנקי זינק ברבעון הרביעי של 2009 ל-3 מיליארד דולר
זאת לעומת 117 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד; לפי ההודעה, הסיבות העיקריות לזינוק הן שיפור בתוצאות ההשקעות ובמסחר בנגזרים. במכתב למשקיעים מחמיא באפט לביצועיה של ישקר
ברקשייר הת'וואי, חברת ההשקעות של המיליארדר וורן באפט, דיווחה היום (שבת) על זינוק ברווחים שלה ברבעון הרביעי של 2009, בשל שיפור בתוצאות ההשקעות שלה והתאוששות במסחר בנגזרים. הרווח הנקי טיפס ל-3.06 מיליארד דולר, שהם 10.969 דולר למניה, מ-117 מיליון דולר, שהם 76 סנט למניה בתקופה המקבילה אשתקד.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
העלייה ברווח הרבעוני - השלישית ברציפות לחברה - סייעה להגדיל את תזרים המזומנים שהלך והצטמצם מאז 2007, לאחר שההשקעות של באפט בחברות פיננסיות נפגעו בשל המשבר הכלכלי העולמי. אולם כיום, חברות כמו גולדמן זאקס שפנו לבאפט לקבלת מימון, משלמות ריבית של 10% ואף יותר.
"כשהמשבר פגע במלוא עוצמתו, באפט היה המשקיע של המוצא האחרון, כך שהוא השיג את התנאים שהוא היה מעוניין בהם בהשקעות שביצע", מסביר האנליסט גלן טאנג.
המניות של ברקשייר עלו בשנה החולפת ב-52%, כמו כן 20 האחזקות הגדולות ביותר בתיק ההשקעות האמריקאי של החברה התחזקו ב-12 החודשים האחרונים. קוקה קולה לדוגמה, טיפסה ב-29%, וולס פרגו הכפילה את שווי המניות שלה בעוד שאמריקן אקספרס שילשה את השווי. נכון ל-31 בדצמבר, תיק ההשקעות האמריקאי של ברקשייר נאמד ב-57.9 מיליארד דולר, עלייה של 12% בהשוואה ל-2008.
את שנת 2009 כולה סיכמה ברקשייר עם הכנסות בגובה של 112 מיליארד דולר, לעומת הכנסות בגובה של 107 מיליארד דולר בשנת 2008. בשורה התחתונה מסכמת ברקשייר את 2009 עם רווח נקי של 5.19 מיליארד דולר, זינוק של 61% לעומת 2008 , ומייחסת זאת בעיקר לרווחי השקעות והשקעות מנגזרים בהיקף של 787 מיליון דולר ב-2009, לעומת הפסד של 7.5 מיליארד דולר שרשמה בתקופה מקבילה ב-2008. במהלך 2009 ייצרה ברקשייר 15.8 מיליארד דולר מפעילות שוטפת.
"אין דבר העומד בפני ישקר"
כמדי שנה, הנתון המרכזי המופיע בדוחות, שמהווה את המדד המועדף על באפט למדידת ביצועי החברה, הוא ה-book value של מניית החברה, או השווי המאזני שלה, המחושב על ידי ניכוי התחייבויות החברה מסך נכסיה, לחלק במספר המניות שבידי הציבור, והוא עומד על 19.8%, בהשוואה לנתון שלילי בגובה של 9.6% עימו סיכמה ברקשייר את שנת 2008, הנחשבת לגרועה בתולדותיה, ירידה שנתית שניה בלבד במהלך 45 שנות ניהולו של באפט את ברקשייר.
באמצע הדוח מספק" האורקל מאומהה" את המכתב המסורתי שלו לבעלי המניות בו הוא מפרט את הרציונל העומד מאחורי החלטות ההשקעה של החברה בתקופה המדווחת. באפט מתייחס באריכות לחברת ישקר הישראלית, שרכש 80% ממנה בתמורה ל-4 מיליארד דולר ביולי 2006. "אין דבר העומד בפני ישקר - לא מלחמות, לא מיתון וגם לא מתחרים", כותב באפט לבעלי המניות של ברקשייר. "שני מתחריה הצמודים של ישקר סבלו מאוד בשנים האחרונות במהלך המשבר העולמי, ודיווחו שתיהן על הפסד תפעולי ברוב חלקיה של השנה החולפת. למרות שתוצאותיה של ישקר בשנת 2009 היו פחות טובות מבשנת 2008, הרי שהחברה שמרה באופן קבוע על רווחיות, גם לאחר שרכשה את החברה היפנית Tungaloy בשנה החולפת. אין לי ספק שכאשר המשבר העולמי יחלוף, ישקר תשבור שיאים חדשים. צוות ההנהלה יוצא הדופן באיכותו של איתן ורטהיימר, יעקב הרפז ודני גולדמן ידאג לכך".
באפט תוקף את חוסר המקצועיות של גופים פיננסיים שונים בהשקעתם בנגזרים. "נגזרים הם דבר מסוכן, בעיקר כאשר הם גורמים לגידול במינוף ולסיכון הכרוך בו, דבר שלא קרה ולא יקרה בברקשייר". עוד מוסיף באפט וכותב לבעלי המניות כי "זה התפקיד שלי לשמור שברקשייר לא תגיע לסיכונים מסוג זה". לדבריו, על מנכ"ל אסור להאציל סיכונים, וזו הסיבה שאני מפקח ישירות על כל חוזה בנגזרים המופיע בספרים שלנו. אם ברקשייר תסתבך, זו תהיה רק אשמתי כי לתפיסתי האחריות לסיכונים בכל מוסד פיננסי מוטלת על כתפי המנכ"ל בלבד".
באפט תוקף בחריפות את התנהלותם של המנהלים בחברות הפיננסים במשבר. "הם הכשילו את החברות שלהם, ויצאו ללא פגע. אולי ההון האישי שלהם נפגע, אך הם עדיין חיים בפאר רב. ההתנהגות שלהם צריכה להשתנות כי בעקבות ההתנהלות חסרת האחריות שלהם המדינה והחברות שהם ניהלו נפגעו מאוד. זה הזמן שתקופת הגזר תגיע לקיצה. זו העת להפעיל נגדם את המקלות".