ענקיות במבחן: מיקרוסופט מתאוששת - רבעון מהחלונות
ענקית התוכנה השיקה מערכת הפעלה ותוכנת אופיס חדשות ולא היססה לפטר. התוצאה: זינוק של 60% ברווח הנקי ברבעון. "כלכליסט" מנתח את שיחות הוועידה של הענקיות. כתבה שמינית בסדרה
רבעון מוצלח ביותר עבר על חברת התוכנה הגדולה בעולם מיקרוסופט: החברה השיקה בהצלחה גרסאות חדשות לתוכנות חלונות ואופיס, ונהנתה מהתעוררות בשוק המחשבים האישיים. התוצאה היתה שברבעון שחלף הסתכמו הכנסות החברה בכמעט 19 מיליארד דולר, עלייה של 14% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והרווח הנקי זינק ל־6.7 מיליארד דולר, צמיחה של 60% לעומת הרבעון המקביל.
כך נרשם אחד הרבעונים המוצלחים ביותר בתולדות החברה שמייסדה ביל גייטס נהפך לאיש העשיר בעולם, ושנסחרת כיום לפי שווי עצום של 245 מיליארד דולר. "כלכליסט" ממשיך לעקוב אחר שיחות הוועידה של מובילות השוק במגזרים השונים, אשר מפרסמות בימים אלו את תוצאות 2009.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
פיטר קליין, סמנכ"ל הכספים של מיקרוסופט שנכנס לתפקידו רק לפני כמה חודשים, פתח את שיחת הוועידה לסיכום הרבעון השני של 2010 (השנה הפיסקאלית של ענקית התוכנה מתחילה בחודש יולי) בנימה כללית משהו: "לאורך הקריירה שלי, בתקופות של שפל וגאות, למדתי שישנם שני אלמנטים הכרחיים להצלחה - צוות עובדים מקצועי, ועבודה קשה ובלתי מתפשרת שנועדה ליצור חדשנות עבור הלקוחות וערך עבור בעלי המניות".
את הרבעון השני של 2010 הובילו ההשקות של "חלונות 7" ותוכנת האופיס החדשה "אופיס 2010 בטא". מלבד זאת נעשו שיפורים במנוע החיפוש של מיקרוסופט, "בינג". חלונות 7 היא הגרסה האחרונה של מערכת ההפעלה המפורסמת למחשבים אישיים, ובשונה מקודמותיה היא מתוכנתת לפעול גם במחשבים בעלי כוח עיבוד חלש יחסית.
תכונותיה של חלונות 7 עוצבו לנוכח הביקורת על מערכת ההפעלה הקודמת ויסטה, שכישלונה האיץ את פיתוח המערכת העדכנית. חלונות 7 תומכת במסכי מגע, מזהה דיבור וכתב יד, ותומכת בכוננים המצויים באתרי אחסון ברשת האינטרנט.
שיא הפיטורים
למרות הרבעון האחרון והמוצלח, 2009 לא היתה פשוטה עבור מיקרוסופט: החולשה בביקושים העולמיים למחשבים אישיים (PC) כתוצאה מהמשבר העולמי גרמה לפיטוריהם של 5,000 עובדים (כ־5% מכוח העבודה) - מספר שלא היה כדוגמתו מאז נוסדה החברה לפני 35 שנה. לכך יש להוסיף את כישלון ההשקה של מערכת ההפעלה ויסטה. בעקבות זאת חלה פגיעה בביצועי החברה שאותה מנהל סטיב באלמר הצבעוני והכריזמטי.
מיקרוסופט עושה כל שביכולתה כדי לצמצם את הפערים העצומים בינה לבין המתחרה המקוונת הגדולה, גוגל. לפי הערכות, ברבעון השני של 2010 הגיע בינג לנתח שוק של 10.7%, בדומה לנתח של מנוע החיפוש שפיתחה יאהו, אבל הרחק מאחורי גוגל.
לבינג אפליקציה של מיפוי מקוון המאפשרת להביט בתצלומי לוויין ותצלומי אוויר של כדור הארץ ברזולוציית צילום גבוהה ביותר, והיא כוללת דגמים תלת־ממדיים רבים של בתים ובניינים ברחבי העולם. ב־2008 רווחה ההערכה שמיקרוספט תרכוש את יאהו כחלק מהאסטרטגיה לנגוס בגוגל, ואולם המהלך לא הבשיל. עם זאת, בסוף 2009 נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין מיקרוסופט ליאהו.
המנועים העתידיים
"בעת האחרונה", הזכיר קליין, "הודענו על שני מנועי צמיחה עתידיים שיושקו בזמן הקרוב: מערכת 'אזור' (Azure), שהיא פלטפורמה שנועדה לספק לקהל לקוחותינו מעבר קל לעולם ענני המחשוב (אותן מערכות אחסון מידע עצומות הקיימות ברשת האינטרנט - ע"ע), וה'נטל' (Natal) שצפוי לצאת לשוק בסמוך לתקופת החגים הבאה (סוף 2010 - ע"ע) והוא למעשה העתיד של עולם המשחקים". הנטל הוא פיתוח שאמור להתממשק לקונוסלת המשחקים Xbox של מיקרוסופט הנמכרת בהצלחה יתרה.
עדות נוספת לכוחו של הרבעון שחלף מגיעה מכיוונו של תזרים המזומנים מפעילות שוטפת, שהגיע ל־5 מיליארד דולר.
נכון לסוף הרבעון השני של 2010, בקופת המזומנים של מיקרוסופט לא פחות מ־36 מיליארד דולר, עלייה של 5 מיליארד דולר לעומת סוף יוני 2009. התחייבויות החברה מסתכמות ב־6 מיליארד דולר.
סמנכ"ל קשרי המשקיעים של מיקרוסופט, ביל קואפד, סיפר כי "ברבעון שחלף חלה צמיחה ניכרת של 15%–17% במכירות של מחשבים אישיים. השילוב של חלונות 7 עם אפשרויות חומרה רבות סיפק ללקוחותינו בדיוק את מה שרצו. צמיחת המכירות בשווקים המתפתחים הגיעה לשיעור דו־ספרתי, כאשר המכירות באזורים אחרים רשמו שיעורי צמיחה חד־ספרתיים צנועים יותר".
שיא המכירות
קואפד סיפר כי מיקרוסופט מכרה ברבעון שחלף 60 מיליון רישיונות לתוכנת החלונות החדשה - נתון שיא למכירות של תוכנה ברבעון אחד. "מובן שהדבר סייע מאוד לתוצאות החזקות", אמר סמנכ"ל קשרי המשקיעים.
בדו"ח הרבעוני שהוגש ל־SEC (רשות ניירות ערך האמריקאית) נכתב כי 80% ממכירות התוכנות של מיקרוסופט נעשים באמצעות קבלן משנה שמייצר ומרכיב את המחשבים האישיים. קואפד הזכיר את Xbox שמכירותיו צמחו ב־35% לעומת הרבעון המקביל, ונכון לסוף הרבעון הפיסקאלי השני, מיקרוסופט כבר מכרה 23 מיליון יחידות של קונוסולת המשחקים.
למרות הצמיחה המרשימה במכירות וברווחים, מיקרוסופט ממשיכה במאמצי הייעול, ומודה שהביקושים טרם חזרו לרמתם מלפני המשבר בסוף 2008. ברבעון הפיסקאלי השני פוטרו ממיקרוסופט 800 עובדים נוספים, וההוצאות על פרסום ושיווק נחתכו ביותר מ־300 מיליון דולר. ואכן, צעדי ההתייעלות כבר ניכרים בדו"ח הרווח וההפסד של מיקרוסופט: ברבעון השני חל זינוק של 43% לעומת הרבעון המקביל בשיעור הרווח התפעולי (מפעילות) שהסתכם ב־8.5 מיליארד דולר.
קליין סיכם כי "נמשיך לעבוד קשה כדי לצמצם את ההוצאות התפעוליות שלנו, תוך ניוד המשאבים בחברה באופן היעיל ביותר. אנחנו במצב מצוין לקראת המשך הצמיחה, ונהנים ממומנטום נהדר לנוכח ההשקות של חלונות 7 ואופיס 2010. אנחנו אופטימיים כי ההתאוששות הצפויה בכלכלה העולמית תתרחש במקביל להפצת המוצרים שהושקו ברבעונים האחרונים, ולאלו שעוד ייצאו ממרכזי המחקר ופיתוח שלנו ב־2010".