כל הבורסות באסיה ננעלו בירידות חדות; הונג קונג צנחה ב-3.3%
בורסות אסיה המשיכו את מגמת הירידות החדות שאיפיינה אתמול את וול סטריט ואירופה; מדד ניקיי צנח ב-3%, האנג סנג בהונג קונג נפל ב-3.3%
שוקי העולם רעדו אתמול (ה') באירופה ובוול סטריט, וממשיכים לרשום ירידות חדות בבורסות דרום מזרח אסיה גם הבוקר.
בורסות טייוואן ודרום קוריאה צנחו ב-4.3%, ו-3.2% בהתאמה. הניקיי צנח ב-3% ובורסת הונג קונג נפלה בכ-3.3%. בורסת אוסטרליה נרשמו ירידות שערים של כ-2.4%
גם מדד MSCI WORLD, המשקלל את המדדים של 23 הבורסות המובילות בעולם, רשם אתמול נסיגה של 2.9% בערכו, שיעור הירידה החד ביותר שרשם המדד בתשעת החודשים האחרונים.
הובילו את הירידות במדד מניות חברות הסחורות שהושפעו לשלילה מירידת מחירי הסחורות, כדוגמת הנפט שרשם אתמול ירידה של 5% במחירו ל-73 דולר לחבית.
וול סטריט
ברקע הירידות החדות בבורסות המזרח הרחוק, סנטימנט שלילי במיוחד בוול סטריט. בה נרשמו אתמול הירידות היומיות החדות ביותר ב-8 החודשים האחרונים. המדדים המובילים בבורסות וול סטריט איבדו בין 2.6% - 3.1% מערכם אמש.
מדד הדאו ג'ונס נסוג ב-2.6% ל-10,002 נקודות – הירידה החדה ביותר שלו מאז אפריל 2009. במהלך יום המסחר אף צנח המדד לרמה הנמוכה מ-10,000 נקודות לראשונה מאז חודש נובמבר האחרון. המגמה השלילית החזקה כל כך בוול סטריט הושפעה לרעה מנתוני מאקרו מדאיגים שפורסמו אתמול בארצות הברית, מהם עולה כי התביעות הראשוניות לדמי אבטלה רשמו עליה מפתיעה לרמתם הגבוהה ביותר מאז אמצע דצמבר, והסתכמו ב-480 אלף בשבוע שהסתיים ב-30 בינואר.
בתוך כך הזהירה אתמול סוכנות דירוג האשראי מוד'יס כי אם הכלכלה האמריקאית תמשיך להתאושש בקצב איטי יחסית לתחזיות והגידול בגירעון יימשך, עלולים אלו לחבור בסופו של דבר לכדי הורדת דירוג האשראי של ארצות הברית, העומד כיום על AAA. ההשלכות של מהלך זה, אם יבוצע, יחשפו את ארצות הברית לעליית הריבית שהיא משלמת על התחייבויותיה - ריבית שהיא פועל יוצא של דירוג האשראי.
אירופה
באירופה צנחו המדדים המובילים בשיעור הגבוה ביותר שנרשם בחודשיים האחרונים, על רקע חששות המשקיעים כי ספרד, יוון ופורטוגל עלולות לחוות קשיים באיזון הגירעונות התקציביים שלהן. כל 18 הבורסות המובילות באירופה חתמו את המסחר אתמול בירידות שערים חדות שנעו בין 3% ל-6%. מדד המניות הפורטוגלי PSI -20 צנח אתמול בשיעור שיא שלא נרשם מאז אוקטובר 2008, וחתם את המסחר בירידה של 5% בערכו.
תחזיות הנציבות האירופאית שפורסמו לאחרונה מראות כי היקף החוב הציבורי של פורטוגל צפוי להסתכם ב-91% מהתמ"ג שלה בשנת 2011, זאת לעומת שיעור של 77% "בלבד" בשנת 2009. ביוון ובספרד צפוי החוב להוות135%, ו-74% מהתמ"ג, בהתאמה.
בתגובה לנתונים אלו זינקו שיעורי פרמיית הביטוח על אגרות החוב של פורטוגל, יוון וספרד ל-10 שנים (CDS) ל-2.23% , 4.11%, ו- 1.65%, בהתאמה. כתוצאה מכך מדד IBEX 35 הספרדי ננעל בירידה של 5.9% כשברקע שיעור אבטלה של כ-20% במדינה. בורסת יוון השילה 3.9% מערכה, בהובלת מניות הפיננסים, בין היתר לאור גירעון תקציבי המסתכם ב-12.7% מהתמ"ג.
הודעתו של ראש ממשלת יוון פפאנדראו על קיצוצים צפויים בתקציב המדינה הכולל הקפאת השכר הציבורי עוררו ביוון גל שביתות גדול. שיעור התשואה על אגרות החוב של ממשלת יוון לעשר שנים זינק מעל ל-7%, רמה המשקפת חששות כבדים של המשקיעים לגבי יכולתה של ממשלת יוון להתמודד עם חובותיה.
יש לציין כי שיעור תשואה של מעל 7% על אג"ח של ממשלת יוון נרשם לאחרונה בשנת 1999, השנה בה הוכנס היורו לשימוש בקרב מדינות הגוש. בבורסות מערב אירופה האחרות, כדוגמת צרפת וגרמניה , נסוגו המדדים המובילים ב-2.75% ו-2.5%, בהתאמה.