הלם בקרן אייפקס: רכישת פסגות צפוייה להתעכב
בדצמבר רכשה קרן אייפקס את פסגות מקרן יורק. ל"כלכליסט" נודע שאייפקס ביקשה לכלול בהסכם סעיף שיאפשר לה לסגת ממנו אם מתחולל אירוע מהותי עד לסגירת העסקה. יורק סירבה, אך לאייפקס קלף מיקוח להפחתת מחיר העסקה
הידיעה על החקירה שמנהלת רשות ניירות ערך נגד פסגות בחשד להרצת מניות, הכתה בהלם את מנהלי קרן אייפקס, שחתמו באמצע דצמבר על עסקה לרכישת השליטה בפסגות מידי קרן יורק תמורת 2.35 מיליארד שקל.
העסקה טרם הושלמה, ול"כלכליסט" נודע כי בהסכם בין יורק לאייפקס לא מופיע
עם זאת, מקורבים למו"מ טוענים כי בידיה של אייפקס קלף מיקוח שעשוי לאפשר לה לנצל את הפרשה הנוכחית להפחתת המחיר שנקבע בעסקה או אף לסגת ממנה.
אייפקס רכשה את השליטה בפסגות לפי שווי של כ־3.1 מיליארד שקל - הסכום הגבוה ביותר ששולם אי פעם על בית השקעות ישראלי.
רשות ני"ע והממונה על שוק ההון במשרד האוצר טרם נתנו את אישורם לעסקה. מדובר אמנם בהליך טכני, אבל עובדה זו מעכבת את הסגירה.
זהבית כהן מעוניינת מאוד בסגירת העסקה, אבל היא נציגה של קרן בינלאומית ענקית שבכיריה יושבים בלונדון, ואלו עשויים לחשוב אחרת.
"גוף מכובד שכזה, לא ייכנס לעסקה כזו בלי שיפוי מלא", העריך אתמול (ג') גורם בכיר בשוק ההון והוסיף: "האם היא (זהבית כהן - ג"ח) יכולה להיות בטוחה שאין בפרשה כל מעורבות של ההנהלה? זהבית אולי לא תרצה לסגת, אבל הדברים תלויים הרבה יותר בהנהלת הקרן בלונדון".
חקירת הרשות מתמקדת בהשגת רווחים לא חוקיים מכספי ההון העצמי של בית ההשקעות (נוסטרו). מחיר העסקה נקבע כמכפיל של ה־EBITDA (רווח בניכוי פחת והפחתות). נתח מהותי מרווחי פסגות מגיע מהנוסטרו. הרוכשים יכולים לטעון כעת שאם הרווחים הושגו לכאורה באופן לא חוקי, הדבר עלול לפגוע ב־EBITDA ולהשליך על תג המחיר. מלבד זאת, הרוכשים יכולים לטעון לפגיעה במוניטין של פסגות, שאף הוא שימש מרכיב מהותי במחיר העסקה.
למעשה קיימות כעת שתי אפשרויות עיקריות: העסקה תידחה והמחיר יופחת (או לחלופין אייפקס תתבע את יורק כדי להפחית את המחיר); או שהעסקה תבוטל.