בדיקת "כלכליסט": פסגות פרסם המלצת קניה לאג"ח ה' של דלק נדל"ן וסוחרי הנוסטרו מימשו רווחים
בתקופה בה הרשות טוענת כי בית ההשקעות הריץ את האג"ח ומימש את אחזקותיו בנייר, פרסמה מחלקת הברוקראז' של פסגות המלצת קניה ספציפית לאגרות חוב מסדרה ה' - סדרה שמומשה על ידי חשבון הנוסטרו. בסיומה של אותה סקירה מופיע דוד אדרי כמי שכיהן כסמנכ"ל השקעות ומחקר האחראי על הסקירות
רשות ני"ע חושדת כי שני עובדים בכירים במחלקת הבורקראז והנוסטרו של פסגות הריצו בין היתר את אגרות החוב סדרה ה' של דלק נדל"ן בחודשים מאי-יולי 2009 באמצעות רכישת עקבית של איגרות החוב סמוך לנעילת המסחר. זאת, באופן שהעלה את שער הנעילה של האג"ח באופן מניפולטיבי. בתקופה זו עלה אג"ח ה' של דלק נדל"ן ב-48%.
עוד על פרשת פסגות:
- נעצרו שני בכירים בפסגות בחשד לתרמית בהיקף של עשרות מיליוני שקלים
- מנכ"ל פסגות יוצא לקרב על שמה של החברה: "לא ניתן לאירועים לעצור את התנופה"
- גורם בכיר המקורב לפרשת פסגות: "נוסחת התגמול של הסוחרים בפסגות הייתה נדיבה מדי"
- מקורבים לפסגות: "אין קשר בין חיסול תיק הנוסטרו לבין החשדות"
הרשות מסרה כי "מהחקירה עולה כי במהלך מספר חודשים קנה חשבון הנוסטרו את רוב הקניות באג"ח דלק נדל"ן סדרה ה' בשלב טרום הנעילה (במקרים רבים למעלה מ-90%) ובכך, בעזרת רכישת כמות קטנה יחסית, הוא העלה את שער הנעילה, הוא שער הבסיס של היום למחרת, באופן משמעותי.
כך לדוגמא, בחודשים מאי-יולי 2009, חשבון הנוסטרו של פסגות פעל בנייר ב-37 ימים מתוך 60 ימי מסחר. מתוכם, ב-35 ימים ריכז החשבון את רוב מחזור הקניות בנעילה (למעלה מ-50%) וגרם לשער הנעילה להיקבע גבוה ממה שהיה נקבע אילולא השתתף חשבון זה במסחר.
עוד טוענים ברשות ני"ע כי "מהחקירה עולה כי בתקופה האמורה "נפטר" חשבון הנוסטרו מכ-41 מיליוני אג"ח דלק נדל"ן סדרה ה'. מהחקירה עולה כי המניע לפעילות תרמיתית זו שמטרתה להעלות את שער האג"ח היתה הגדלת שווי האחזקות באג"ח ומכירתו אחר כך בשער גבוה יותר, אותו העלו כאמור באופן מניפולטיבי".
בדיקת "כלכליסט" מעלה, כי בתקופה בה הרשות טוענת כי בית ההשקעות הריץ את האג"ח ומימש את אחזקותיו בנייר פרסמה מחלקת הברוקראז' של פסגות המלצת קניה ספציפית לאגרות חוב מסדרה ה'.
בסיומה של הסקירה המקורית של פסגות על דלק נדל"ן מופיע התרשים הארגוני של מחלקת המחקר Sell SIde ובה מופיע שמו של דוד אדרי כסמנכ"ל השקעות ומחקר - אותו אדרי שנחקר כעת על ידי הרשות.
בסקירה שפרסמה מחלקת המחקר של בית ההשקעות ב-7 ביולי 2009 נכתב: "אנו שואלים את עצמנו כיום האם, בהסתכלות ארוכת טווח, אנו מאמינים בחברה? אנו חושבים שטיב הנכסים גבוה והפוטנציאל העסקי קיים בה. מבעל השליטה אנו ממשיכים לצפות כי יתמוך בהתחייבויות החברה ומקבלים ביטחון בהנחה זו לאור חלקו בהנפקת הזכויות. להערכתנו, ההסתברות לחדלות פירעון בחברה נמוכה מהאופן בו אגרות החוב הארוכות שלה מתומחרות בשוק".
"העדפתנו היא לסדרה הארוכה - דלק נדלן אגח ה' שמחירה 55 אגורות, אשר להערכתנו ערכה בראייה ארוכת טווח צריך להתכנס לכיוון הפארי, פוטנציאל הרווח גבוה ונע בין 80%-100%", כך כתבו טלי מורן ולימור גרובר ממחלקת מחקר של בית ההשקעות פסגות בסקירה שבעקבותיה זינק שער אג"ח ה' של דלק נדל"ן ב-32% בתוך שבוע.
דוד אדרי, בין העצורים בפרשה, ששימש כמנהל ולאחר מכן סמנכ"ל ברוקראז' בפסגות ויחד עם שי בן דוד, אשר שימש כמנהל חדר מסחר ברוקראז' בפסגות, היו השניים גם אחראים על ביצוע השקעות חשבון הנוסטרו של פסגות.