$
שווקי חו"ל

ענקיות במבחן: הפטנט של אינטל לשנת 2010 - מאיץ ההכנסות

"כלכליסט" מנתח את שיחות המשקיעים המסכמות את 2009 כדי לגלות כיצד מתכוונות מובילות השוק להתמודד עם השנה שלאחר הראלי הגדול ושלפני הקיצוץ בתוכניות הסיוע. כתבה ראשונה בסדרה

שניר הנדלר 09:0026.01.10

המשבר העולמי היווה אתגר גדול למובילות השוק במגזרים השונים. לא מעט מתאגידי הענק נאלצו להתמודד עם ירידה בביקושים בעקבות קריסת שוקי המניות והאשראי, ולנוכח זהירות מופלגת מצד הצרכנים.

 

בתחילת השנה החדשה, ולאחר הראלי המרשים בשוקי המניות, מעניין לבחון כיצד נערכים תאגידי הענק ל־2010, מהן התחזיות שלהם וכיצד הם מתכוונים להתמודד עם האי־ודאות הגדולה שתיווצר לאחר שממשלות העולם יחלו לצמצם את תוכניות הסיוע. "כלכליסט" ילווה את מובילות השוק במגזרים השונים, והראשונה שבהן היא ענקית השבבים אינטל.

 

המשבר הכלכלי העולמי לא פסח על תעשיית השבבים, שסבלה מירידה במכירות כפועל יוצא של הצניחה בביקושים למוצרי צריכה אלקטרוניים. ואולם אינטל - שמעבדיה מותקנים בכ־80% מהמחשבים בעולם - נפגעה פחות מחברות אחרות בענף.

 

תודה למתפתחים

 

אחת מנקודות האור בימי המשבר היתה השווקים המתפתחים. בסוף השבוע העריך נשיא ומנכ"ל אינטל פול אוטליני כי השווקים הללו ימשיכו לצמוח "כפי שעשו בארבע השנים האחרונות".

 

אוטליני דיבר בשיחת ועידה למשקיעים שקיימה אינטל לאחר פרסום תוצאותיה הכספיות ל־2009. מחירם הנמוך של המחשבים בשווקים המתפתחים גרמה אמנם לשחיקת מחירים אצל אינטל, ואולם הצמיחה בביקושים פיצתה על כך.

בשווקים המפותחים, לעומת זאת, האסטרטגיה של אינטל מבוססת על שדרוג מתמיד של המעבדים - מה שמאפשר לה לגבות מחירים בהתאם. לדוגמה, בתערוכת מוצרי האלקטרוניקה השנתית (CES) שהתקיימה החודש בלאס וגאס היא הציגה לא פחות מ־27 מעבדים חדשים עבור מחשבי המחברת (Notebook), שלפי אוטליני "זוכים לביקושים ראשוניים מצוינים".

 

ברבעון הרביעי של 2009 הגיעו הכנסותיה של אינטל לשיא שנתי, והסתכמו ב־10.6 מיליארד דולר. התמודדות מוצלחת עם שחיקת המחירים בתוספת צעדי התייעלות השיאו את שיעור הרווח הגולמי ל־65% מההכנסות. אוטליני סיכם את התוצאות הרבעוניות באומרו כי "התמונה המשתקפת מצביעה על ביקושים חזקים בכל האזורים ובכל קטגוריות המוצרים".

 

רבים בתעשיית השבבים הופתעו מהנתונים הרבעוניים שפרסמה אינטל, ונדמה כי מובילת השוק פותחת פער מול מתחרותיה, שכאמור אינן מלקקות דבש ברבעונים האחרונים.

 

חוזרת לגייס עובדים

 

ומה בנוגע לרבעון הראשון של 2010? אינטל מעריכה כי הכנסותיה ינועו בטווח של 10.1–9.3 מיליארד דולר, צמיחה של 36% לעומת הרבעון המקביל ב־2009, וששיעור הרווח הגולמי יעמוד על 61% מההכנסות.

 

לביצועיה של אינטל מרכיב עונתי, והמחצית השנייה נוטה להיות חזקה יותר. אינטל מעריכה שהדפוס יחזור על עצמו גם ב־2010, ושבדומה לשנה שעברה, המכירות יגיעו לשיאן ברבעון הרביעי. להערכת סמנכ"ל הכספים של אינטל סטייסי סמית', שיעור הרווח הגולמי מההכנסות ימשיך להיות גבוה, ולנוע בטווח של מ־60% (ברבעון השני, הנחשב היסטורית לחלש ביותר) ל־62% (במחצית השנייה של השנה).

 

גם מצבת העובדים של אינטל עשויה לספק רמזים על תחזיותיה של החברה. בחמש השנים האחרונות הידלדל כוח האדם של ענקית השבבים באופן עקבי - ב־2009 לבדה פיטרה אינטל כ־1,000 עובדים. כיום מועסקים בחברה 80 אלף איש, וב־2009 תרם כל עובד כ־440 אלף דולר לשורת ההכנסות.

 

בשיחת הוועידה הודיע סמית' כי השנה תחזור אינטל לגייס עובדים, ובמקביל היא תגדיל את השקעותיה במחקר ופיתוח (מו"פ) ובעסקאות של מיזוגים ורכישות. אינטל מעריכה שב־2010 היא תשקיע במו"פ וברכישות סכום של כ־11.8 מיליארד דולר, לעומת 10.8 מיליארד דולר שהשקיעה בשנה שעברה.

 

בשיחת הוועידה הבליט אוטליני את המכירות בתחום השבבים למחשבי מחברת, ואמר שהן היו "יוצאות מהכלל ברבעון הרביעי, בכל העולם". תחום זה חשוב ביותר לאסטרטגיית המוצרים של אינטל, מאחר שהעלייה בביקושים בתחום המחשבים הניידים הצליחה לאזן את הפגיעה במכירות לתאגידים שנבעה מהמשבר העולמי.

 

גם המעבדים מסדרת "Atom" - המותקנים במחשבי הנטבוק (שהם קטנים, אך חלשים ממחשבי המחברת) ובמכשירים נוספים - זכו לביקושים מרשימים ברבעון הרביעי.

 

חולמת על ענן מחשוב

 

אינטל אינה קופאת על שמריה, ובחודש האחרון היא הציגה מעבד חדש בסדרה, מדגם N450. המעבד החדש, המכיל מעגלים מודפסים הממוזערים לגודל 45 ננומטר (0.000045 מילימטר), מאפשר ביצועים משופרים, וצריכת החשמל שלו נמוכה בכ־20% לעומת סדרת המעבדים הקודמת.

 

מלבד זאת, מידותיו הקטנות של המעבד ופליטת החום הנמוכה שלו יאפשרו ליצרנים גמישות במבנה הפיזי של המחשבים. שיפור נוסף הקיים ב־N450 הוא השילוב של כרטיס גרפי ומעבד על אותו שבב, מהלך המוזיל משמעותית את הייצור.

 

אינטל אינה מתמקדת רק בשוק המחשבים, ובמקביל היא שוקדת על פיתוחם של מוצרי אלקטרוניקה נוספים המבוססים על מעבדי ה־Atom. באחרונה היא נכנסה לעסקי הטלפונים החכמים (סמארטפון), ובתערוכת ה־CES האחרונה זכה הטלפון הראשון שלה - שפותח בשיתוף ענקית האלקטרוניקה הדרום־קוריאנית LG - לתואר מכשיר הטלפון החכם הטוב ביותר שהוצג בתערוכה.

 

השקת המכשיר הסלולרי צפויה להתקיים במחצית השנייה של 2010, ובשיחת הוועידה הכריז אוטליני כי אינטל עתידה לספק בתחום זה "חדשות משמעותיות נוספות עוד השנה".

 

בדומה לאפל, למשל, גם באינטל לא מסתפקים בהצגת המכשיר הסלולרי החדש, וענקית השבבים פתחה חנות אפליקציות חדשה שתשמש את משתמשי המחשבים והטלפונים המתקדמים.

 

אינטל גם מאיימת לחדור לשוק שבו שולטת כיום יבמ, ולספק שירותי ענן מחשוב באמצעות שרתי ענק. עד כה הסתפקה אינטל במכירת שבבים לתעשיית ענני המחשוב, ונהנתה מעלייה בביקושים לשבבים אלו ומעליית המחירים בתחום.

 

כבר ברבעון הנוכחי אינטל מתכוונת לחולל מהפכה, ולהחדיר לשוק מעבדים חדשניים מסדרת 32nm Xeon.

המעבדים הללו יחליפו את הסדרה הקיימת וישמשו הן את הקמת הענן של אינטל - שיציע מסדי נתונים וטכנולוגיות אחרות - והן את המתחרות, HP וגוגל. לפי תחזית של חברת המחקר גרטנר, היקף המכירות בתחום ענני המחשוב יעמוד ב־2009 על 56 מיליארד דולר לפחות, צמיחה של 21.3% לעומת 2008.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x