$
בורסת ת"א

שלמה מעוז בתחזית ל-2010: "ברגע שהדולר יתחזק - הנפט יירד לכיוון של 50 דולר לחבית"

במסיבת עיתונאים שעסקה בתחזיות ל-2010 אמר הכלכלן הראשי של אקסלנס כי "בנק ישראל יעלה את הריבית באיחור כי הוא מחכה לראות מה יעשו בעולם". גילי כהן, מנהל ההשקעות הראשי: "הנחת העבודה ל-2010 היא ששוק המניות יעלה ב-10%-15%

הדר רז 10:1221.12.09

"מטרתן של תחזיות הן לא משחק הימורים שמטרתו לבדוק האם הימרת על הסוס הנכון אלא בעיקר לוודא שבכל נקודת זמן אתה עושה את הניתוח הנכון ומסיק מסקנות נכונות", כך אמר הבוקר (ב') דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס נשואהבית השקעות במסיבת עיתונאים שעסקה בתחזיות כלכליות לשנת 2010. "המציאות מכתיבה שחלק מהדברים שאנו מעריכים כרגע לא יתממשו. חלק מניהול הסיכונים הוא גם ניהול התחזיות שלנו, ולדעת לשנות ככל הניתן בזמן את התחזיות למרות שהמציאות לא תמיד מבטיחה את זה. אני מודה שאת ה-V בקצב הצמיחה שנעריך כאן, לא חזינו ב-2008" הוא הוסיף.

  

"אנחנו הולכים לשנה מאוד טובה במשק הישראלי", אמר שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס, "העולם יצא מהמיתון, חוץ מכמה מדינות, היות והכלכלה העולמית יצאה מהמיתון נראה עליה בצמיחה העולמית של 3% - 3.5%. אני רואה את מחיר הנפט יציב עם נטייה כלפי מעלה בשנה הבאה וברגע שהדולר יעלה הוא יכול ללכת לכיוון של 50 דולר לחבית. כרגע אין בעולם העלאות ריבית, המקום היחיד שיהיו עליות ריבית הוא בארצות הברית במחצית השניה של 2010 מה שיביא להתחזקות הדולר".  

 

"תחושת העושר טובה יותר"

 

אשר למשק הישראלי אמר מעוז כי "יש לנו התאוששות בגביית המיסים. הייצוא פנטסטי ועולה בשיעור חד מאוד. יש עליה חדה בייבוא מוצרי חומרי גלם לתעשייה הבסיסית, כמו פלסטיקה, בדים. הייבוא של התעשייה המסורתית גדל כך שגם שם נראה עלייה בייצוא בחודשים הבאים. תהיה עליה בצריכה הפרטית ואחת הסיבות לכך היא החזרה של רמת נכסי הציבור לרמה גבוהה מזו שהייתה ערב הנפילה – כך שמבחינת תחושת העושר מצבם של האנשים אפילו טוב יותר. גם קצב הירידה בשכר התמתן ואני צופה שנה של שביתות בסקטור הציבורי. אחת הסיבות לכך תהיה שההכנסה הפנויה של השכבות החלשות, בעיקר בגלל היטל המים, יהיה הקש שישבור את גב הגמל ויביא לשביתות. העליה בשכר בסקטור הציבורי יהיה אחד הגורמים לאינפלציה ב-2010".

  

"השלטון חרד מכך ולכן בדו"ח הזמני שהוציאה קרן המטבע הבינלאומית ואני שומע מי ניגן לה באוזניים, הם מביעים דאגה מהעלייה בשכר בסקטור הציבורי וקוראים למנוע זאת" , אמר מעוז והוסיף כי "המשק הישראלי הוא אחד מחמשת המשקים החזקים ביותר בעולם. אנו רואים עליה באינפלציה החל מהאביב בגלל שהעודף בחשבון השוטף יחתך בחצי" הוסיף מעוז.

 

"נראה ירידה בשיעור האבטלה"

 

אשר לשיעור האבטלה אמר מעוז כי "שיעור האבטלה בירידה, אם ב-2009 זה אופיין באבטלה בצווארון הלבן, אנחנו נראה את חידוש ההשקעה בהייטק שיחזיר חלק מהמובטלים למעגל העבודה ולכן נראה ירידה בשיעור האבטלה". אשר לשוק ההון אמר מעוז כי "תהיה עליה בשערי המניות משום שאנו רואים עליה חדה בפירעון העבודה מה שמביא לעלייה ברווחי החברות. אפילו אם בנק ישראל יעלה את הריבית ל-3.5% הריבית הריאלית תהיה בסביבות ה-0% כי האינפלציה שאנו רואים קדימה היא בסביבות ה-3.7% ולכן יכולת גילגול החוב של הסקטור העסקי היא טובה מאוד. הגרעון הממשלתי לא יעלה בשנת 2010, אלא יירד, ולכן הביקוש של הממשלה להון יירד יחסית לתוכנית והיא תפנה מקורות לסקטור העסקי ולכן תהיה לו נגישות להון זול ויהיה אפשר לגלגל את החובות".  

 

"בנק ישראל יעלה את הריבית באיחור כי הוא מחכה לראות מה יעשו בעולם", אמר מעוז, "בחצי השני של 2010 תהיה עליה חדה בריבית וירידה בשיעור החיסכון ותהיה כניסה חדה של זרים להשקעות".

 

"המשבר דומה למלחמת יום הכיפורים"

 

"לפני שנה ראינו מדינות נופלות, בנקים מתמוטטים וחשש עצום בשווקים. אנו עומדים כעבור שנה ומסתכלים על התנהגות בורסאית מדהימה בעוצמתה ואומרים היה כלא היה", אמר גילי כהן, מנהל ההשקעות הראשי באקסלנס, "המשבר דומה למלחמת יום הכיפורים – טראומה גדולה שהודחקה וממשיכים לרוץ קדימה. לפני שנה היינו במצב של פירמות בבעיה, מחנק אשראי משמעותי וחיכו לאח הגדול, קרי המדינה, שיבוא ויסייע".

  

כהן הוסיף כי "אם לוקחים את אותם מרווחי סיכון באג"ח הקונצרני אנו רואים פירמות בבעיות גדולות לפני שנה ואת הסקטור העסקי שנמצא שוב על הרגליים, מצד שני האח הגדול קצת נחלש שכן הוא זרק הרבה מאוד כסף לתעשיה הפיננסית ויהיו לכך השלכות - להקרבת העתיד להווה יהיו השלכות אך לא ב-2010. כל עקומי התשואה יטפסו בחצי השני של 2010. ככל שיקדימו להעלות את הריביות כך נמנע את המשבר הבא ברמה בורסאית. ככל שהנגידים ישכילו לפרק את הפצצה המוניטרית בצורה מבוקרת כך ברמה הבורסאית נוכל להמשיך את המגמה החיובית".

 

"נראה מהלכים מאוד חדים"

  

כהן אמר כי "יהיו בעיות רבות, המשבר חלף. יש דברים שנלמדו. בסך הכל הכלכלה עדיין לא יציבה, תחושת העושר בשיא, אנשים משקיעים בכל האפיקים. בסך הכל יפה לתת תחזיות ל-2010 אך הכוח המשמעותי בניהול השקעות זה גם לדעת לתקן בתנועה. אנחנו מדברים על שנה שאחד ממאפייניה המשמעותיים יהיו תנודתיות גבוהה באפיקי ההשקעה. גם בגלל חוסר ודאות של הסביבה הכלכלית, בגלל שהבורסה עשתה את המהלך קדימה היא כל הזמן תשאל שאלות על העוצמה ולכן נראה שוק תנודתי ומהלכים חדים מאוד. אין בבורסה מהלכים של מימושים לאורך זמן. הדברים נעשים בצורה חדה ומי שלא התכונן אליהם לא יוכל לפעול מבחינת עוצמת התהליך. בדרך כלל המכות גרזן החדות מזמינות תיקון".

 

דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס צילום: עודד קרני

"הבעיות המבניות של שוק ההון הישראלי נותרו בעינן והשחקנים היום גדולים על שוק ההון הישראלי", אמר כהן, "עדיין לא נמצא התחליף לעין של מנהל ההשקעות לבצע התאמות לנקודת זמן. לאחר משבר יש מודלים שרצים ומנסים לנבא תרחישים כאלה ואחרים, אני לא מניח שיצליחו כמו שלא הצליחו עד כה".

 

אשר להסדרי חוב אמר כהן כי "שנת 2009 היתה שנה מכוננת בהתנהלות של שוק ההון הישראלי בחוב והוא רחוק מסיום. התהליך הוא ארוך אך אני שמח להגיד שהוא התחיל ואנו לקראת סטטוס קוו ארוך טווח אחר ממה שהורגלנו בשנים האחרונות. שוק האשראי רחוק מהסדרה, יש בו בעיות מבניות והוא נמצא מוקדם על עקום הלמידה. יש עוד הרבה מאוד ללמד את המשקיעים בגופים המוסדיים זה תהליך שבלתי נפסק והוא צריך להמשיך להיות בשוק ההון.

 

"הבטחנו לעצמנו בשנה שעברה להתכונן ולעשות שיעורי בית כמו שאני חושב שכל גוף צריך לעשות, ולטפל בחוב בצורה מקצועית, אני שמח לומר שהיום בנושאי הנפקות אנו מובילים דרך ודומיננטים ואנו בוחנים את הדברים בצורה מקצועית שמקדימה את הרגולציה", אמר כהן. "גישת שוק ההון לחוב חייבת להשתנות. שוק ההון לא יודע להבדיל בין דרגות שונות של חוב וכולם מסתכלים על שמו של המנפיק והקרדיט שהוא קיבל, הבעיה היא שחלק מהחוב הוא עוד נייר ערך של נוחי ומסתכלים עליו כנייר ערך שאפשר למכור, אך את אותו אשראי צריך להביא בסופו של דבר" הוא הוסיף.

 

"40% מהאג"ח הקונצרני הוא של אי.די.בי"

 

"הבעיה של שוק ההון היא לא תימחור אלא בעיה של השכבות השונות בחוב", אמר כהן. לדבריו "מרבית הגופים המוסדיים מקיימים תהליך מקצועי של בחינת חוב וממשיכים בשיפור והתייעלות. אנו הולכים לקראת שינוי ביחסים בין שוק ההון לבנקים. הבנקים שולטים כיום על התהליך ושוק ההון נשאר לשכבות החוב הנחותות, אך הבנקים מבינים שהם צריכים עוד שחקן אשראי וזה נכון לאותן חברות להן נתונים אשראי ואני מניח שבשנים הקרובות נראה יותר הידברות בין שוק ההון לבנקים וחזרה למצב הטבעי של התעסקות של הבנקים בחובות קצרים, והתעסקות של שוק ההון בחובות ארוכים יותר".

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: סיון פרג'

אשר לאג"ח הממשלתי אמר כי "נראה את עקום התשואה הנומינלי מטפס לכל אורכו. אנו מעריכים בסוף הרבעון השני נתחיל להסיט את התיקים לקראת תרחיש את עליית עקומי תשואה. בסך הכל עקומי התשואה הישראלים מאוד קרובים לשיווי המשקל". לגבי אג"ח קונצרני אמר כי "יש ריכוזיות גבוהה בשוק, 40% מהאג"ח הקונצרני של אי.די.בי, ו-80% על ידי חמש קבוצות. זו בעיה מבנית שצריך לתת עליה את הדעת. לא נלמד שום לקח באג"ח הסחיר וחלק מהמשקיעים מעדיפים לברוח לתעודות סל או לראות את החוב כעוד ני"ע, זו תסמונת אופיינית אבל בעייתית במצב של היום".

 

"אם אני מסתכל לכיוון סוף הרבעון הראשון זה יהיה שלב ניתוק מהאג"ח הממשלתי ומעבר לשמירה על הערך הריאלי של הכסף", אמר כהן, "אני חושב מהרבעון השני המטרה של מנהלי ההשקעות היא לשמור על כך. השווקים יזמנו לנו הפתעות ואנו צריכים לנהל זאת בצורה נכונה. אנו עדיין רואים מקום במצב המנייתי ומעדיפים לקחת את הסיכון דרך המניות ולא דרך החוב".

 

V או W?

 

יניב חברון, מנהל המחלקה הכלכלית בבית ההשקעות צפה קצב צמיחה עולמי בסימן V ואמר כי "קצב הצמיחה העולמי מוביל, מחנק האשראי נפתח ובארה"ב ישברו שיאים של אשראי חוץ בנקאי. המערכת הבנקאית בארצות הברית תתייצב, ובאירופה היא לא תתייצב מה שעשוי ליצור עוד בעיות. ה-W קבור כעת ונכון להיום אנו רואים סוג של V, אך השאלה האם ה-W יצוץ החוצה או לא. הכלכלה ניזונה מההרחבות הפיסקליות, זה לא הולך להיפסק ואנו רואים את האמריקאים כל הזמן מרחיבים את התחזיות שלהם. אם מסתכלים על שיעור אחזקת המניות בארץ על ידי הציבור, לדעתי יש עוד הרבה מאוד כסף שיזרום לשוק ההון ואני מעריך שנראה זאת במחצית הראשונה של 2010".

 

התרחיש המרכזי: תשואה של 10%-15% בתיק המניות

 

כהן הוסיף כי באקסלנס צופים תשואה של 10%-15% לשוק המניות כתרחיש מרכזי. "אנו מעדיפים את ארצות הברית והשווקים המתעוררים ותהיה שם תשואת יתר על חשבון אירופה ויפן. הבנקים בישראל עדיין זולים והם עברו את המשק בצורה מוצלחת וממשיכים קדימה. סקטורים שמבחינתו הם בהשקעת חסר הם מזון ומוצרים בסיסיים".

  

דוד ברוך סיכם ואמר כי "אנחנו משק קטן ונישאר כזה והתלות שלו בעולם היא דרמטית. חסר כאן דיון ציבורי על מה הממשלה יכולה לעשות. למרות כל המתנגדים, בסופו של דבר ועדת חודק תציב פה כללים חדשים. אשר לרגולציה חיוני דיון מסודר ושיטתי, אי אפשר לזרוק חוזר ואז לדבר. חובתה של הרגולציה היא יצירת דיון מסודר בנושא. חייבים לשפר את התיאום בין רשויות הפיקוח, להביא את כל הגורמים לשולחן אחד כך שהתעשיה שלנו תוכל לפעול בתנאי ודאות. חשוב לראות שבקצה התהליך לא יהיה צמצום של החברות למרות שחלק מהדברים קובעים תנאי סף לשוק ההון. הדברים האלה ישאירו שלוש חברות ביטוח ושני בתי השקעות וזה לא בריא".

  

"תהליך המיזוגים והרכישות יימשך – נראה חלק מהקטנים הופכים לבוטיקים ושחקנים יוצאים" אמר ברוך, "נראה שת"פ הולך וגובר בין תחום הביטוח לפיננסי ואני מניח שהבנקים יגיעו להילוך שני בכל הקשור לייעוץ פנסיוני". אשר לאקסלנס אמר ברוך כי בבית ההשקעות ייבחנו שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת הביטוח הפניקס, בעלת השליטה באקסלנס: "אנחנו הולכים להעמיק את שיתוף הפעולה עם הפניקס. יש להם מערך הפצה גדול ואנו יכולים לעשות שימוש בו. כמו כן אנו יכולים לבחון פיתוח מוצרים משותפים ועבורנו זה אתגר. נמשיך לבחון רכישות נוספות, יש לנו את היכולת לקלוט רכישות חדשות ואת הניסיון וההיכרות עם כל תחומי העסקים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x