הפגישה הגורלית בעניין ההסדר באפריקה: המגעים עם בעלי אג"ח כ"ד על סף פיצוץ
נציגי סדרות האג"ח ונציגי אפריקה נועדים במטרה לפתור את נושא חלוקת התמורה. ההצעה האחרונה היתה לתת לבעלי אג"ח ט' רק מחצית מהתמורה במזומן, אולם הדבר גורם לחיכוכים עם יתר בעלי הסדרות ולפי שעה לא נמצא פתרון. מחר בבוקר ייערך דיון מכריע בבית המשפט, לבייב לא צפוי להגיע
כמה שעות לפני שההכרעה בגורל ההסדר של אפריקה ישראל חוזרת מחר (א') לשופטת המחוזית ורדה אלשיך, דנים הלילה נציגויות סדרות האג"ח השונות ונציגי החברה במשרד עורכי הדין ליפא מאיר בת"א בניסיון אחרון להגיע להבנות בנוגע לאופן חלוקת התמורה מההסדר בין 13 סדרות האג"ח של החברה. 4 שעות אחרי תחילת הפגישה עדיין לא הגיעו הצדדים להסכמה והמגיעים עם בעלי אג"ח מסדרה כ"ד על סף פיצוץ.
לדיון שותפים נציגי אפריקה, סגן היו"ר נדב גרינשפון, המנכ"ל איזי כהן, סמנכ"ל הכספים רון פאינרו ובא כוח החברה עו"ד עמית פינס, אשר דנים עם גיא גיסין, בא כוח נציגות אג"ח אג"ח ט'. כמו כן הצטרפו נציגי אג"י כ"ד. הצדדים נערכים לדיון ממושך.
הדיון סובב סביב בחינת חלופות שונות לגבי אופן חלוקת התמורה מההסדר בין הסדרות השונות – על בסיס המתווה שהציעה ביום חמישי נציגות אג"ח כ"ד, שנולדה בשבוע שעבר.
ההצעה האחורנה היתה לתת לבעלי אג"ח ט' רק מחצית מהתמורה במזומן, אולם הדבר גורם לחיכוכים עם יתר בעלי הסדרות ולפי שעה לא נמצא פתרון.
מה מציעה נציגות נציגות אג"ח כ"ד?
בעוד שהנציגות הכללית, המורכבת מ-11 מתוך 13 סדרות האג"ח של אפריקה, היתה עד כה בדעה יש לחלק את מרכיבי התמורה מההסדר (מזומן, אג"ח קצר וארוך שיונפקו ומניות) באופן שווה בין הסדרות ונציגות אג"ח ט' דרשה, נוכח העובדה כי מועד הפרעון של הסדרה כבר חלף, לקבל את התמורה המגיעה לה במזומן, הרי שהמתווה שמציעה נציגות אג"ח כ"ד החדשה מבוסס על העיקרון כי מרכיב המניות יחולקו בהסדר באופן שווה בין הסדרות, אולם יתר המרכיבים (מזומן, אג"ח קצר וארוך שיונפקו) יחולקו בין הסדרות בהתאם למח"מ של כל סדרה. סדרות בעלות מח"מ קצר (שמועד פירעונה קרוב) יקבלו מרכיב מזומן אג"ח קצר גדול יותר וכן מעט אג"ח ארוכות. בהתאם לכך מתווה נציגות כ"ד מציע כי סדרות בעלות מח"מ ארוך (שמועד פרעונן רחוק) יקבלו מרכיב אג"ח ארוכות גדול יותר ומרכיבי האג"ח הקצר והמזומן שיינתנו לסדרות אלו יהיה קטן יותר.
עוד נודע כי אפריקה ישראל כי תהיה מוכנה לפצות את סדרות האג"ח הארוכות בעשרות מיליוני שקלים נוספים, במסגרת הסדר האג"ח שעליו חתמו. ההצעה החדשה הינה המשך של ההצעה הקודמת, לפיה יקבלו בעלי האג"ח הקצרות נתח גדול בהרבה מנתח המזומן שמחלקת אפריקה לסדרות השונות מיד עם חתימת ההסדר, שעומד על 550 מיליון שקל. עפ"י המתווה המקורי, כל סידרה אמורה לקבל כ-7.3% ממרכיב זה, אבל אג"ח ט' יקבלו עפ"י השיפור שהוצע לפני כשלושה שבועות כ-120 מיליון שקל. עתה מוצע לסידרה ט' פיצוי גדול עוד יותר, שיגיע אף ל-250-200 מיליון שקל ממרכיב המזומן, ונציגי סדרות יז' וכד', שאמורות להיפרע ב-2010, יקבלו גם הן פיצוי בגובה של עשרות מיליוני שקלים.
אחת הבעיות בהסדר כזה היתה שנציגי הסדרות הארוכות טענות כי הגדלת הנתח במזומן לסדרות הקצרות באה על חשבונם, ממאחר ומרכיב האג"ח שלהן שאמור להיות משולם בטווח של שנים יגדל, ושוויו נמוך ריאלית מסכום זהה שמתקבל במזומן.
אפריקה הודיעה כאמור כי תהיה מוכנה לפצות את הסדרות הארוכות, ועפ"י הערכות מדובר בהגדלה של 50-60 מיליון שקל אם תושג הסכמה הערב צפויה אפריקה לשלם בסה"כ לבעלי האג"ח כ-7.66 מיליארד שקל.
משיחות לא פורמליות עם הצדדים למו"מ עולה כי הם בוחנים בחיוב את הצעת נציגות אג"ח כ"ד, אם כי לכל צד יש את הערותיו והשגותיו. הצדדים הביעו אופטימיות לגבי האפשרות כי יגיעו הלילה להסכמות בינהם.
הקטליזטור המרכזי שעשוי להביא את הצדדים להגיע לפשרה בעצמם הוא ההחלטות החריפות של השופטת אלשיך במהלך השבוע שעבר, בהן ננקטה לשון חריפה באופן יוצא דופן כלפי לב לבייב, אפריקה ישראל, חמשת הבנקים ומשרד עורכי הדין ליפא מאיר, המייצג את הנציגות הכללית שמורכבת מ-11 מתוך 13 סדרות האג"ח של אפריקה. אלשיך העלתה על הכתב את העובדה כי בעיניה הצדדים לא מבינים את חומרת המצב וכי היא היתה מצפה מכל הצדדים המעורבים בהסדר לשבת ולנהל מו"מ רציני. עוד כתבה כי בעיניה לב לבייב ואפריקה ישראל – מבקשי ההסדר – לא עמדו בחובת ההגינות ותום הלב כלפי הנושים כאשר לבייב פרע חובותיו לבנקים ערב הדיון בהסדר. אלשיך ציינה כי הפרת חובת ההגינות עשויה להשפיע על שיקוליה בבואה לבחון האם לאפשר ללבייב לשמור על מעמדו כבעל השליטה באפריקה ישראל.
אם שלושת הנציגויות (נציגות אג"ח ט' הנציגות החדשה של אג"ח כ"ד והנציגות הכללית) יצליחו להגיע במהלך הלילה להבנות, הרי שהדיון מחר בבוקר בבית המשפט המחוזי בתל אביב צפוי לגרוף תמיכה משלושת הנציגויות ובהמשך ההסדר החדש יובא לאישור אסיפות הנושים. אולם אם לא יצליחו להגיע להסכמות, הרי שכל האפשרויות פתוחות ואלשיך היא זו שתקבע את המשך הפרשה.
לב לבייב, בעל השליטה ויו"ר דירקטוריון אפריקה ישראל, לא צפוי להגיע מחר לדיון אצל השופטת אלשיך.