בלעדי ל"כלכליסט" - לידיעת ורדה אלשיך: לבייב העביר כבר אתמול לבנקים 670 מיליון שקל
הפסיקה של השופטת אלשיך למניעת העברת הכסף מאפריקה ישראל לבנקים הפכה חסרת שיניים לאחר שכבר אתמול העבירה החברה הפרטית של לבייב, ממורנד, את הכסף
שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב ורדה אלשיך קיבלה אתמול שתי החלטות דרמטיות כמענה לבקשות שהגישו בעלי אג"ח ט של אפריקה ישראל.
בהחלטה ראשונה הורתה השופטת שלא להעביר לבנקים תשלומים שהיו אמורים להתבצע מחר. מה שככל הנראה השופטת לא ידעה הוא כי יום קודם למתן ההחלטה לב לבייב כבר הזרים לידי הבנקים סכום של 670 מיליון שקל, ובכך למעשה קבע עובדות בשטח לפני שהשופטת פסקה את דברה.
בהחלטה נוספת שהתקבלה בשעות הערב הביעה אלשיך צער עמוק על כך שהצדדים, אפריקה, הבנקים, ובעלי האג"ח לא מנצלים אל חלון הזמן שניתן להם על מנת לנהל מו"מ רציני. "כל הצדדים המעורבים לא מפנימים את רצינות המצב וחומרתו" כתבה אלשיך תוך שהיא מדגישה כי הדברים במיוחד ללב לבייב וחמשת הבנקים, שעשויים למצוא את עצמם כנושים נדחים אם האפריקה תגיע לפירוק.
עוד הוסיפה השופטת: "פסק הזמן שניתן לצדדים בין הדיונים, היה על מנת שכל הצדדים ינצלו כל רגע ורגע למשא ומתן אינטנסיבי ולנסות להגיע להסדר. ברור לי כי אם המו"מ הופסק לא קרה הדבר רק בשל התנהגות של צד אחד".
אולם מאחורי הקלעים, הפרשה מסתמנת כמסועפת עוד יותר. ביום חמישי האחרון פנתה נציגות האג"ח לבימה"ש בבקשה כי הדיון שנקבע ליום ראשון בשבוע הבא יוקדם להיום לכל המאוחר וזאת מאחר שלבייב אמור להזרים לבנקים 670 מיליון שקל במסגרת הסדר החובות האישיים שלו כבר מחר. מדובר למעשה בהסדר חובות של ממורנד שחייבת לבנקים 3.1 מיליארד שקל, וכנגד חוב זה מלוא אחזקותיו של לבייב באפריקה ישראל משועבדות לבנקים.
ביום ראשון בבוקר הגיש עו"ד זהר גרינברג בשם קבוצת משקיעים פרטית בקשה לביהמ"ש שיורה לאפריקה להמנע מפירעון חובות כלפי הבנקים ביום רביעי. אולם בהמשך היום, בעקבות פנייה מצד אפריקה כלפיו, הבין כי שגה וכי מי שהיה צפוי לפרוע את החובות לבנקים היא חברת ממורנד הפרטית של לבייב ולכן ביקש עוד באותו היום למחוק את בקשתו.
לבייב לא המתין לאלשיך
אבל לב לבייב לא המתין לראות כיצד תחליט השופטת. הוא הקדים את התשלומים שאמורים היו להתבצע על ידו מחר והעביר את הכספים - 670 מיליון שקל - לידי הבנקים כבר שלשום בערב. דבר העברת הכספים לא היה ידוע לאיש מלבד אנשי קבוצת לבייב והנהלות הבנקים. אתמול, ככל הנראה מבלי שהשופטת ידעה כי קבוצת המשקיעים ביקשה למחוק את בקשתה ומבלי שעודכנה על כך שלבייב הקדים את התשלומים לבנקים היא הורתה להמנע מביצוע התשלומים.
בהחלטתה של אלשיך היא מורה להמנע מהתשלום לבנקים ביום רביעי - זאת למרות שבפועל מי שאמורה היתה לבצע את התשלום ביום היא חברת ממורנד הפרטית של לבייב שכלל אינה צד להליך. לכן נוצר מצב שהצדדים השונים מפרשים את החלטתה של אלשיך באופן שונה. גורם בכיר המקורב לאחד הבנקים הנושים של אפריקה אמר לכלכליסט "השופטת התבלבלה. אלשיך כתבה בהחלטתה כי אפריקה ממשיכה לפרוע חובות. אין דרך להציג את החלטתה אלא כבלבול. מי שהתחייב להעביר סכומים לידי הבנקים היא חברת ממורנד הפרטית של לבייב שלא חבה ולו שקל אחד לאפריקה או לבעלי האג"ח של אפריקה ואינה צד בהליך".
מנגד גורם אחר טען כי כלל לא עולה הרושם כי אלשיך התבלבלה, היא אסרה על ממורנד לפרוע חובות ומי שהתבלבל זה אותם גורמים שההחלטה של אלשיך לא נוחה להם.
בהחלטתה תקפה השופטת אלשיך בחריפות את העובדה כי אפריקה מציגה את עצמה מצג אחד כחדלת פירעון ומנגד פורעת חובות לנושים מסוימים: "בנסיבות המקרה עולה אכן תמיהה נוכח החלטה להעביר סכומים משמעותיים לנושים מסוג מסוים, ממש ערב הדיון בהסדר נושים" (שאמור להתקיים ביום א' – ס"א), כתבה אלשיך. "יוצא לכאורה, כי החברה המצהירה על חדלות פרעון עתידית, אם לא לומר הצהירה על חדלות פרעון עכשווית, כביכול, ועל חוסר יכולתה לפרוע חובות לבעלי האג"ח ביד אחת, משלמת אף משלמת סכומים לנושים אחרים בידה האחרת זאת כאשר אין זה בטוח כלל ועיקר, כי הנושים או חלקם אינם עשויים "לזכות" במעמד נדחה, היה ויגיעו הדברים לכדי חדלות פרעון". אלשיך הדגישה בהחלטתה באותיות בולטות כי "אין עסקינן בתשלומים שוטפים הנדרשים להפעלת החברה, אלא בתשלום אשר כל כולו לכאורה על חשבון נשיית עבר". כמו כן אלשיך הורתה לאפריקה ולבנקים (דיסקונט, פועלים מזרחי בינלאומי ולאומי) להגיב בדחיפות להחלטה בתוך 48 שעות.
בתגובה להחלטת השופטת גורמים באפריקה הכחישו מכל וכל את הפרסומים שהופיעו בתקשורת לפיהם אפריקה ישראל שילמה או צפויה לשלם סכומים כלשהם כפרעון הלוואות לבנקים. הגורמים הדגישו כי החברה עומדת בהתחייבויות בהתאם להסדר הביניים שנחתם מול נציגות האג"ח ומכבדת את החלטת בימ"ש.
נכשלו ניסיונות ההסדר
בתוך כך הנציגות המשותפת של 12 סדרות האג"ח הודיעה אתמול לביהמ"ש באמצעות עורכי הדין ליפא מאיר ואמיר בר טוב כי נכשלו הניסיונות להגיע להסדר שיהיה מוסכם גם על נציגות אג"ח ט'. הנציגות טענה כי לאחר שפורסם בתקשורת שאג"ח ט' עשויה לקבל פיצוי על היותה אג"ח קצרה, קמו בעלי אג"ח מסדרות קצרות נוספות (כ"ד ו־י"ז) ודרשו אף הם להקים נציגות נפרדת שתכליתה לקבל פיצוי אף היא. "התפתחויות אלו היו הופכות את ההסדר לקונפליקט רב צדדי מורכב שאין לו הצדקה משפטית ועיונית" טענו אנשי הנציגות והוסיפו כי מתן פיצוי לסדרות הקצרות "יביא לסיכול ההסדר כולו וכפועל יוצא מכך לנקיטת הליכי פירוק כנגד החברה". לאור דברים אלו הנציגות המשותפת החליטה כי היא תמשיך לדגול בעמדה לפיה כל סדרות האג"ח שוות (ללא קשר למח"מ השונה של כל סדרה) – עמדה שמנוגדת לעמדת נציגות אג"ח ט'.