$
בורסת ת"א

רוני חזקיהו: "אנחנו לא פוסלים בנקים עם שליטה ציבורית ונערכים לכך"

שלמה אליהו, המחזיק 9.6% מבנק לאומי: "אומרים שהבנק מיועד להפרטה. צר לי: הבנק מופרט. בנק לאומי מופרט ואם רוצים דרך החוק הקיים שיתגבש גרעין שליטה, אני מניח שיתגבש גרעין"

תומר זלצר 12:2713.12.09

המפקח על הבנקים בבנק ישראל רוני חזקיהו התייחס בדבריו היום (א') בוועידת ישראל עסקים לסוגיית השוק החוץ-בנקאי במשק: "הבעייתיות שהתגלתה בשוק ההון בעקבות המשבר מולידה צורך בפתרונות שונים. אני רוצה להזהיר מפני פתרונות קלים שיפתרו את הבעיה בטווח הקצר אבל יחריפו את הבעיה בטווח הארוך". 

 

"האם צריך גרעיני שליטה בבנקים? גרעיני שליטה זו עובדה: ברוב הבנקים קיימים גרעיני שליטה. הסיבה לקיום גרעיני שליטה היא במקורה סיבה היסטורית, זו סיבה שהיוותה את המנגנון להפרטת הבנקים ממשבר שנות ה-80. דרך המנגנון של גרעיני שליטה היה קל יותר להפריט את הבנקים. אנחנו חיים בעולם אחר עכשיו ומה שהיה נכון לתקופה ההיא ראוי שייבחן לגבי ההמשך. אנחנו לא פוסלים באופן אוטומטי בנק בבעלות ציבורית, ללא גרעיני שליטה, לצד בנקים עם גרעיני שליטה ולכך אנחנו נערכים".  

 

המערכת הבנקאית בקאמבק

 

"אפשר לומר בסיפוק שהמערכת הבנקאית היא יציבה, שמרנית וריכוזית. בהגדרת מבנה המערכת הבנקאית, עוד לפני התערבות הרגולטור, האינטרס הנובע מהאחריות לכספי המפקידים מחייבים את הפעילות על בסיס של עקרונות של יציבות. לקחנו מראש שמה שמכונה כיום סיכונים מערכתיים, נמצאים במערכת הבנקאית הישראלית – והסתכלנו עליהם מהרגע הראשון".

  

"לפני כמה ימים פורסמו הדוחות הכספיים לשלושת הרבעונים הראשונים של 2009. כפי שאנחנו רואים המערכת הבנקאית חזרה לרווחיות, תשואה ממוצעת להון של כ-8.8% בחישוב שנתי בהשוואה ל0.4% בשנת 2008. תשואה זו משקפת רווחיות נאה וקאמבק טוב למערכת הבנקאית. אנחנו גם רואים שלא חלה הרעה בסיכוני האשראי במערכת הבנקאית, מבחינת ההיקף, האיכות והריכוזיות של האשראי. אבל אל לנו לשכוח שהסביבה העסקית עדיין משקפת, מבחינתנו, עלייה בסיכון. אנחנו מאוד אופטימיים לגבי העבר, לגבי העתיד אנחנו בהחלט רואים את האווירה של העלייה בסיכונים וזה הזמן לומר למערכת הבנקאית שבעצם לא צריך להיכנס לשאננות".

 

"אמנם לא חלו שינויים גדולים ברמת הריכוזיות הענפית, אבל הריכוזיות הענפית לענף הנדל"ן גדלה. דוגמה אחרת היא דוגמה שאנחנו רואים מהעסקאות הגדולות שאנחנו רואים במשק, במיוחד בענף התקשורת. חברות גדולות מחליפות ידיים, והדבר מלווה במימון מסיבי מלמעלה. אנחנו מדברים על מימון לרכישת אמצעי שליטה, מימון כנגד מניות. כבר היה לנו במשבר הזה במדינת ישראל איזשהו לקח שהיינו צריכים ללמוד על הסתמכות על בטחונות בצורה של מניות".

 

שלמה אליהו: "בנק לאומי למעשה מופרט"

 

מה דעתך על מניית לאומי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

שלמה אליהו, הבעלים של אליהו חברה לביטוח ומי שמחזיק 9.6% ממניות בנק לאומי, התייחס היום בוועידת ישראל לעסקים לסוגיית גרעיני השליטה בבנקים ובבנק לאומי בפרט: "90% מבנק לאומי נמצא בידי הציבור. למדינה יש שפיל שהיא צריכה למכור. אני מברך את המפקח על הבנקים, שמבחינתו יש הסכמה שהשפיל הזה יימכר סוף סוף. עם כל הכבוד לריבון ולמקבלי ההחלטות, כמה אפשר להתעלל בציבור?".

 

"אומרים שהבנק מיועד להפרטה. צר לי: הבנק מופרט. בנק לאומי מופרט ואם רוצים דרך החוק הקיים שיתגבש גרעין שליטה, אני מניח שיתגבש גרעין ובכל מקרה כל גרעין שיתגבש יצטרך לעבור את הבדיקות והאישורים הנדרשים. אני מקווה שיתרת המניות תימכר. יש שמועה שאומרת שבנק ישראל לא אוהב את אליהו ולא רוצה את אליהו, אבל אני לא פניתי. אני מודיע חד משמעית: קבוצת אליהו לא פנתה לבנק ישראל ולא מתכוננת לפנות אליו עד שהמדינה תמכור את יתרת מניותיה".

 

לדברי אליהו, "העובדה היא שגרעין שליטה במדינת ישראל הוא יתרון ולא חסרון. לבעל שליטה אין מה להגיד בבנק על פי החוק, חוץ מכך שהוא בוחר מועצת מנהלים ומתוכה נבחר היו"ר. זה הדבר היחידי שבעל השליטה עושה בבנק. אין לו שום תפקיד מעבר לזה: אין לו זכות חתימה, אין לו אפשרות לתת הוראה. בא בן אדם, משקיע את מיטב כספו ככסף ראשוני בבנק, הוא חשוף לתקשורת – הוא בא לחזק את הבנק ככלב שמירה או בא לפגוע בבנק? תסבירו לי איפה הוא מזיק? הוא חשוף, לטוב ולרע, למה שקורה בבנק. הוא רק שותף, לטוב ולרע, לרווח ולהפסד. הפיקוח אמור למלא את חובתו. בנק ללא פיקוח ראוי וצמוד לא יכול להחזיק מעמד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x