$
שווקי חו"ל

מומחי דלויט: ארה"ב תתקשה לצאת מהמיתון ב-2010

הצריכה המקומית חילצה את אמריקה מהמשברים הקודמים. הפעם תישען ארה"ב על הצרכנים בחו"ל. כתבה שנייה בסדרה

ענת ציפקין 11:5510.12.09

שנת 2009, אחת הגרועות בהיסטוריה הכלכלית של העולם, מתקרבת לסופה. לצד חוזק יחסי שמפגינות כמה מדינות בעולם, בעיקר במזרח הרחוק, ישנן מדינות אחרות, בעיקר במזרח אירופה, שעדיין נאבקות על עתידן הכלכלי, וההתאוששות בהן נראית רחוקה מתמיד.

 

לקראת שנת 2010 ערכו מומחי פירמת רואי החשבון העולמית דלויט תחזית מפורטת של הצפוי בכלכלות הבולטות בעולם בשנה הבאה. התחזית של דלויט, שהגיעה לידי "כלכליסט", נכתבה על ידי חמישה מומחים שונים לכלכלה העולמית של החברה.

 

בכתבה הראשונה בסדרה, שהתפרסמה אתמול, ראינו שבדלויט מעריכים כי קצב ההתאוששות בגוש היורו יהיה תלוי בהיקפי הביקוש מכלכלות דרום־מזרח אסיה ובהתנהלותו של הצרכן האירופי, וכי בבריטניה יואט קצב ההבראה בשל נטל החובות המוטלים על הצרכנים. הפעם נעסוק בתחזית של מומחי דלויט לגבי כלכלת ארצות הברית.

 

הסיוע התחיל להשפיע

 

כלכלת ארה"ב עדיין רחוקה מלהיות בריאה, אולם ברבעון הרביעי השנה היא הראתה סימנים מעודדים של תחילת התאוששות, כאשר מיליארדי הדולרים של כספי הסיוע המוניטרי והפיסקאלי החלו לזלוג לתוך הכלכלה. כלכלני דלויט מציינים לחיוב התייצבות מסוימת במחירי הנדל"ן, עלייה בהיקף מכירות כלי רכב, בעיקר בשל תוכניות התמריצים, וגידול מהותי ברווחיות של רוב הבנקים.

 

גשר ברוקלין, ניו יורק גשר ברוקלין, ניו יורק צילום: בלומברג

 

להערכת מומחי דלויט, ההתאוששות בארה"ב תהיה שונה מההתאוששות שלה במשברים כלכליים קודמים. הצרכנים המקומיים, הסובלים מנטל חובות לא קטן ומשיעור אבטלה גבוה מ־10%, לא יהיו הפעם הכוח המניע מאחורי הכלכלה הגדולה בעולם. שלושה קטרים אחרים צפויים למשוך למעלה את כלכלת ארה"ב: כספי הסיוע הפדרלי, הצרכנים בחו"ל וההשקעה העסקית במדינה. כלכלני דלויט מונים את המאפיינים הייחודיים של ההתאוששות האמריקאית. ההבראה תאופיין בגידול בהוצאות הממשלתיות, בעיקר על סקטור הפיננסים והרכב. עד עתה נוצלו כ־20% בלבד מסך כספי הסיוע הפדרלי, שגובהו 787 מיליארד דולר. כלכלני דלויט מעריכים, כי קצב הוצאות הממשלה צפוי להישאר גבוה בעתיד הקרוב, בין היתר בזכות החלת הרפורמה במערכת הבריאות הציבורית.

 

חולשת הדולר תתרום ליצוא

 

אחד הגורמים שיסייעו, כאמור, להוציא את כלכלת ארה"ב מהבוץ הוא גידול בהיקפי היצוא, הנובע מכך שההתאוששות שנרשמת בחלק מהשווקים הגלובליים, דוגמת אירופה, יפן וברזיל, מהירה יותר מההתאוששות בארצות הברית. חולשת הדולר תתרום לעלייה ביצוא. מאז השיא שאליו הגיע הדולר בינואר 2002 מול סל המטבעות העיקריים, צנח המטבע האמריקאי ב־33% עד נובמבר השנה. כלכלני דלויט מאמינים כי היחלשותו תימשך בעקבות התרחבות הגירעון בתקציב האמריקאי.

 

 צילום: בלומברג

 

הסיכון הגדול ביותר כיום ליצוא האמריקאי הוא מדיניות הפרוטקציוניזם, שאותה עלול לאמץ בעיקר גוש היורו, אך גם סין, כתגובת נגד להחלטת הממשל האמריקאי מפברואר האחרון לעודד את צרכני ארה"ב לרכוש מוצרים מתוצרת מקומית. לאחרונה הטיל הממשל גם מסי יבוא על מוצרים מסין.

 

בדלויט מדגישים, כי לצד עלייה בהיקפי היצוא צפויים גם המלאים במפעלים האמריקאיים לגדול כפועל יוצא מהגדלת הייצור. גם למחירו של הנפט תפקיד מרכזי: ככל שהוא יאמיר, כך גם יעלו הוצאות ההובלה הימית. חברות אמריקאיות רבות יעדיפו אפוא להעתיק את אתרי הייצור שלהן קרוב עד כמה שניתן הביתה, לארה"ב.

 

בראייה קדימה, מודאגים בדלויט מכמה התפתחויות שליליות, שעלולות להשפיע על כלכלת ארה"ב. העיקרית היא עלייה במספר פשיטות הרגל, לצד גידול במספר העיקולים על בתים, בשל חוסר יכולת הדיירים לשלם את המשכנתא. בדלויט מעריכים, כי היקף הורדת המינוף במגזר הבנקאות יימשך, מגמה שתגרום לירידה בחשיפת צרכנים ובעלי עסקים לאשראי בנקאי, ועלולה להאט את קצב ההתרחבות הכלכלית.

 

כלכלני דלויט מודאגים גם מהעלייה במספר מקרי חדלות הפירעון מצד לווים בסקטור הנדל"ן המסחרי, בעיקר בשל חוסר יכולת למחזר חובות קיימים. הלוואות בהיקף של כטריליון דולר בסקטור הנדל"ן המסחרי מרוכזות בבנקים אזוריים. אף שחלקם נכנסים לקטגוריה של "גדולים מדי מכדי ליפול", הרי שיכולתה של הרשות הפדרלית לביטוח פיקדונות (FDIC) לתמוך בשאר הבנקים האזוריים שעלולים לכרוע תחת החובות המסופקים, עלולה להיות מוגבלת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x