$
המלצות ואזהרות

מיוחד ל"כלכליסט": הזדמנות אולימפית לשדרוג תיק ההשקעות

ממשלת ברזיל תיאלץ לשפר את התשתיות במדינה לקראת המונדיאל ב־2014 והאולימפיאדה ב־2016. חברות הפלדה, החשמל, המים והטלקום הברזילאיות ייהנו מזרם ההשקעות

Standard & Poor's 15:4407.12.09

ברזיל תארח את משחקי גביע העולם בכדורגל בשנת 2014 וגם את המשחקים האולימפיים בשנת 2016. לפיכך, גוברים הסיכויים כי המדינה תצטרך להתמודד באופן יסודי עם הפגמים הקיימים בתשתיות שלה - נושא שעלה לכותרות בתחילת נובמבר כאשר קריסה חלקית של מערכת החשמל של ברזיל גרמה לעלטה באזורים רבים במדינה.

 

החשיכה שהשתלטה על חלקים נרחבים של המדינה ב־10 בנובמבר גרמה לפגיעה דומה גם בפרגוואי השכנה, לאחר ששלושה קווי מתח גבוה מרכזיים השביתו את פעילותו של סכר איטאיפו (Itaipu), המופעל באמצעות תחנת כוח הידרו־חשמלית בעלת הספק של 14 אלף מגה־ואט. כ־80% מצריכת החשמל של ברזיל תלויים באנרגיה הידרו־חשמלית. ממשלת ברזיל השקיעה בתחום זה בשנים האחרונות יותר מ־47 מיליארד דולר באמצעות בניית תחנות כוח חדשות והעברת קווי מתח גבוה נוספים להגברת יעילותה של המערכת.

 

מחסור בתשתיות

 

העלטה שכיסתה את ברזיל באותו יום הבליטה את המרחק האדיר שצריכה ברזיל לעבור במהירות עד שתצליח להתגבר על המחסור הגדול שלה בתחומי התשתיות, מגבלה שממשיכה להגביל את פוטנציאל הצמיחה של המדינה. לדוגמה, לפי האטלס של ה־CIA, יש בברזיל 1.75 מיליון ק"מ של כבישים, שמתוכם רק 96.3 אלף ק"מ סלולים. נוסף על כך, יש בברזיל יותר מ־4,000 שדות תעופה, אך רק ב־721 מהם מסלולי המראה סלולים. קיים צורך גדול מאוד בהרחבת מערכת הרכבות והגשרים של ברזיל.

 

כ־60% מהסחורות המיוצרות בברזיל משונעים באמצעות הכבישים, ו־30% אחרים משונעים באמצעות פסי הרכבת. אך כבישים ופסי רכבת לא מפותחים ועיכובים במערכת הנמלים מגבילים את יכולתם של חברות ברזילאיות ושל יצרני סחורה חקלאית בברזיל לשווק את תוצרתם בשווקים.

 

הממשלה התחילה לטפל באינטנסיביות בבעיות התשתיות של המדינה ב־2007, עת השיקה תוכנית בהיקף של 236 מיליארד דולר להאצת הצמיחה במדינה - תוכנית שאמורה להמשיך להיות מיושמת עד סוף שנה הבאה. מוקדם יותר השנה החליטה הממשלה להשקיע 61 מיליארד דולר נוספים בתחום התשתיות. לאחר שנת 2010 מתכננת הממשלה להוציא סכום נוסף של 210 מיליארד דולר על מגזר התשתיות.

 

עלייה בהוצאות הממשלה

 

אירוח משחקי גביע העולם בכדורגל והמשחקים האולימפיים צפוי לגרום לעלייה בהוצאות הציבוריות. למשל, עבור משחקי גביע העולם בכדורגל מתעתדות הערים ריו דה ז'נרו, ברזיליה, סאו פאולו ואחרות המארחות את המשחקים להוציא במצטבר סכום של 41.7 מיליארד דולר על שדרוג תשתיות, מתקני ספורט ואצטדיונים. בנוגע למשחקים האולימפיים, החליטה הממשלה הפדרלית, וכן הממשלות של המדינות בברזיל והעיריות המקומיות, להשקיע לפחות 14.4 מיליארד דולר נוספים בשיפוץ התשתיות בעיר ריו דה ז'נרו לבדה.

 

ממחקר שביצע שר הספורט הברזילאי עולה כי המשחקים האולימפיים צפויים להכניס לכלכלת ברזיל כ־59.5 מיליארד דולר ולייצר 120 אלף משרות בשנה עד שנת 2016, ו־130 אלף משרות נוספות בעשר השנים שלאחר מכן. 

 

 

עם השיפורים בתחום התשתיות שממשלת ברזיל מתכוונת לבצע לפני תחילת המשחקים האולימפיים נמנים הרחבתו של שדה התעופה הבינלאומי, שדרוג מערכת הנמלים ומערכות השינוע הגדולות במדינה ובנייה של 170 ק"מ נוספים של כבישים. הממשלה מתקצבת כיום מיליארד דולר לשיפורים במבנים קיימים של שדות תעופה, ו־770 מיליון דולר נוספים לשיפור תשתיות חשמל. 4.45 מיליארד דולר מיועדים להשקעה בתחום הכבישים והרכבות, לפי תוכנית המתאר של ריו לקראת אולימפיאדת 2016. עוד הקציבה הממשלה 4.2 מיליארד דולר לשיפור תשתיות הרכבת במדינה, והחליטה להוסיף 2,518 ק"מ של מסילות חדשות שיהוו את הבסיס למערכת שינוע לוגיסטית ברחבי ברזיל. נוסף על כך, התחייבה הממשלה לבנות מערכת רכבות ציבורית לשימוש אזרחי, שתחבר את סאו פאולו עם ריו דה ז'נרו.

 

מימון מהבנק העולמי

 

הממשלה הברזילאית ממשיכה לעבוד בשיתוף פעולה עם הבנק העולמי בהגדלת המימון לתחום התשתיות. בחודש יולי, למשל, העניק הבנק העולמי לברזיל שתי הלוואות בהיקף כולל של 270.65 מיליון דולר לשיפור מערכת ההסעה הציבורית ושיפור תשתיות המים במדינת סאו פאולו. נוסף על כך, התחייב הבנק לממן שיפורים במערכת ההסעות בריו דה ז'נרו עצמה בהיקף של 211.7 מיליון דולר.

 

"שיתוף הפעולה בין מדינת סאו פאולו לבנק העולמי חשוב ביותר לפיתוח פרויקטים כדוגמת מערכת הכבישים ההיקפית של סאו פאולו, הצפויה עד שנת 2010 לכלול כ־12 אלף ק"מ של כבישים, ובכך לסלול יכולת תנועה לאזרחים ושינוע מוצרים מפנים המדינה", אמר מושל סאו פאולו, חוזה סרה, בהודעה שפורסמה בעיתונות.

 

גם בתחום התשתיות במגזר הטלקומוניקציה מתוכננים שדרוגים. הבנק לפיתוח ברזיל אישר לאחרונה הלוואה בגובה של 2.6 מיליארד דולר לקבוצת הטלקום הברזילאית טלה נורטה לסטה (Tele Norte Leste), שתוכל להרחיב את תשתיות האינטרנט בפס רחב שמפעילה החברה ליותר מ־3,000 רשויות ברחבי ברזיל עד סוף השנה הבאה.

 

יצרניות הפלדה הברזילאיות יימנו גם הן עם החברות הצפויות להרוויח מהעלייה בהוצאות התקציביות על תחום התשתיות. חברת גרדאו (Gerdau) ציינה בהודעה לתקשורת כי היא תגביר את היקף הייצור של פלדה המסופקת בעיקר לתעשיית הקבלנות והבנייה לקראת משחקי גביע העולם בכדורגל בשנת 2014 והמשחקים האולימפיים ב־2016. יצרניות פלדה ברזילאיות אחרות הצפויות ליהנות מעדנה בשנים הקרובות הן CSN ואוסינאס (Usinas). חברות בתחום תשתיות החשמל הצפויות להרוויח הן CPFL אנרגיה ואלטרוברס (Eletrobras), ובדומה להן גם חברת תשתיות המים SABESP.

 

ג'סטין מנזה, מאמר מערכת ל־S&P

בטל שלח
    לכל התגובות
    x