אפריקה ישראל הפסידה 348 מיליון שקל ברבעון השלישי; רואי החשבון מצמידים את הערת "עסק חי" לדו"חות
החברה רושמת הפחתה בסעיף מלאי ובניינים למכירה בהיקף של 145 מיליון שקל. הכנסות החברה ירדו ל-1.4 מיליארד שקל, בהשוואה ל-1.8 מיליארד שקל ברבעון המקביל. נקודת האור בדו"חות: תזרים של 57.2 מיליון שקל מפעילות שוטפת בהשוואה לתזרים שלילי של 747 מיליון שקל בתקופה המקבילה. החברה לא תפרסם דו"ח מקורות ושימושים בשל בשל הערת 'עסק חי' לפי תקנות רשות ני"ע
חברת האחזקות אפריקה ישראלשבשליטת לב לבייב חתמה את הרבעון השלישי של השנה עם הפסד (המיוחס לבעלי המניות) של 348 מיליון שקל, לעומת הפסד של 2.12 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד.
בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של 2009 הפסידה אפריקה ישראל מיליארד שקל. ההון העצמי המיוחס לבעלי המניות של החברה הצטמק לכ־776 מיליון שקל המשקפים שווי של 14.1 שקלים למניה - בעוד שהמניה נסחרת במחיר של 41.6 שקלים, ובשעה שנציגות בעלי איגרות החוב הארוכות הסכימה להמיר את החוב למניות לפי מחיר של 36 שקלים למניה (המשקפים לחברה שווי של 2 מיליארד שקל). ההון העצמי של אפריקה ישראל מהווה רק 2.6% מסך הנכסים שמנהלת הקבוצה.
בתחילת דו"ח הדירקטוריון מציינת אפריקה ישראל שהיא עדיין נתקלת בקשיים להשגת מימון לפיתוח נכסיה, וכי בשלב זה אי אפשר להעריך מתי יתרחש השיפור בשוקי הפעילות העיקריים שלה, רוסיה וארצות הברית.
בחלוקה לפי מגזרים מתברר כי הפעילות בארה"ב רשמה את ההפסד הרבעוני הגדול ביותר (לפני מס), בסכום של 193.5 מיליון שקל. הפעילות במזרח אירופה (לא כולל רוסיה) הסבה לחברה הפסד של 130.7 מיליון שקל, והפעילות ברוסיה הסבה לאפריקה ישראל הפסד רבעוני של 13.3 מיליון שקל.
גם הרווחים וגם ההפסדים של קבוצת אפריקה ישראל משאר פעילויותיה (בנייה למגורים בישראל, תשתיות, פלדה וקרמיקה) תופסים מקום שולי לנוכח ההפסדים הכבדים שגרמה פעילות הנדל"ן בארה"ב ובמזרח אירופה.
מה שיפוצץ את ההסדר
גורם מוסדי בכיר שהיה מעורב במשא ומתן על הסדר החוב אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "בסוף הרבעון הקודם, עמד ההון העצמי של אפריקה על 1.2 מיליארד שקל, והחברה טענה שההון העצמי שלה יגדל בכ־1.5 מיליארד שקל כתוצאה מהסדר חוב עם הבנקים בפרויקט הניו יורק טיימס. כך, בדרך של מו"מ קבענו כי השווי של החברה לצורך המרת החוב למניות ייקבע על 2 מיליארד שקל - כלומר 36 שקל למניה".
הגורם המוסדי אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "הדו"ח הכספי של אפריקה מראה עד כמה עגום מצבה של החברה. עם זאת, קשה לי להאמין שרישום של ירידת ערך הנכסים בדו"חות יגרום לשינוי בהסדר חוב. הדבר היחידי שיכול, לדעתי, לפוצץ את ההסדר הוא מצב שבו אפריקה לא תצליח להגיע עד סוף השנה להסדר עם הבנקים המממנים את פרויקט הניו יורק טיימס. הרי אפריקה טענה שההסדר אמור להגדיל את ההון העצמי שלה ב־1.5 מיליארד שקל".
בינתיים עדכנה אתמול אפריקה ישראל כי המו"מ עם הבנקים המממנים את פרויקט הניו יורק טיימס נמשך. חובות החברה על הבניין מסתכמים בכ־711 מיליון דולר, ואולם שוויו הנוכחי של הנכס במאזנה של אפריקה עומד על 220 מיליון דולר בלבד.
אפריקה מציינת שהיא מעוניינת להאריך את מועד הפירעון של החוב הבכיר, שהיקפו כ־325 מיליון דולר. מלבד זאת, אפריקה ישראל שואפת לרכוש את שאר ההלוואות בגין הפרויקט במחיר מופחת. יצוין כי בחודשי הרבעון השלישי קיבל הפרויקט אישור אכלוס לאחר שהבניין עבר שיפוץ.
אפריקה כותבת בדו"ח הרבעוני כי סך הנכסים של החברה־הבת - אפי ארה"ב שנמצאת בבעלותה המלאה - מוערכים בכמיליארד דולר, וכי ההון העצמי של אפי ארה"ב נמצא בגירעון של 238 מיליון דולר. לאפריקה ישראל קיימות ערבויות בהיקף של 85 מיליון דולר כלפי הבנקים המממנים את נכסי אפי ארה"ב.
אפריקה ישראל סיווגה במאזנה את התחייבויותיה לכלל בעלי האג"ח בכל הסדרות כ"חוב לפירעון מיידי". החברה הסבירה את החלטתה בכך שלנוכח האי־ודאות באשר ליכולתה לעמוד בהתחייבויותיה כלפי מחזיקי האג"ח, ולנוכח העובדה כי היא מנהלת שיחות להסדר חוב - קיימת לבעלי אג"ח מכלל הסדרות הזכות להעמיד את יתרת החוב לפירעון מיידי.
הערת "עסק חי"
כפועל יוצא, החברה ציינה כי בגלל העובדה שלבעלי האג"ח קיימת הזכות לדרוש פירעון מיידי, ובגלל חוסר הוודאות בדבר השגת הסדר חוב ואישורו בבית המשפט, "קיימים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי". לנוכח העובדה כי לחברה הוצמדה הערת "עסק חי", אפריקה ישראל לא הציגה כיצד היא מתכוונת לפרוע את התחייבויותיה בשנתיים הקרובות.
ההפסד ברבעון השלישי של השנה נבע ברובו מהכרה בירידת ערך הנכסים בארה"ב ובמזרח אירופה, שהסתכמה בכ־270 מיליון שקל. אפריקה רשמה ברבעון השלישי ירידת ערך של 76 מיליון שקל בגין ירידת ערכו של מגדל השעון בניו יורק, שאותו רכשה בחודש מאי 2007.
מלבד זאת, אפריקה רשמה גם ירידת ערך של 50 מיליון שקל על קרקעות במיאמי וירידת ערך של 27 מיליון שקל על קרקעות בניו יורק. קניון קוטרוצ'ן שהחברה־הבת אפריקה נכסים חנכה לפני כשלושה שבועות ברומניה זכה להערכת שווי שהפחיתה מערכו 73 מיליון שקל. נוסף על כך הפחיתה אפריקה נכסים 35 מיליון שקל על נכסים בבולגריה.
הזדמנויות במיאמי
נוסף על ירידת ערך הנכסים, גם הכנסות החברה רשמו ירידה חדה וזאת לנוכח העובדה כי אפריקה ישראל מימשה לאורך השנה החולפת נכסים מניבים איכותיים כגון קניון רמת אביב. פעילות החברה גם סבלה מהמיתון שמקשה על הצגת צמיחה בהכנסות. סך הכנסות הקבוצה הצטמקו ב־22% והסתכמו ברבעון השלישי ב־1.4 מיליארד שקל.
מנגד, המשבר ייצר לאפריקה גם הזדמנויות כאשר החברה רכשה הלוואה בגין בניין Marquis במיאמי שבפלורידה בגובה 43 מיליון דולר תמורת סכום של 13 מיליון דולר בלבד. עסקה זו סידרה לאפריקה רווח לפני מס של 28 מיליון דולר.
נוסף על כך רשמה אפריקה ישראל הוצאות מימון נטו בהיקף של 325 מיליון שקל, בעיקר בחברה סולו עקב עליית מדד המחירים לצרכן בשיעור של 2.34% ברבעון השלישי.
הוצאות הנהלה וכלליות של הקבוצה הסתכמו ברבעון השלישי בכ־75 מיליון שקל, לעומת כ־88 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, ירידה של כ־15%. אפריקה מסבירה כי הקיטון נבע בעיקר מתהליך ההתייעלות של חברות הקבוצה שהושק עם פרוץ המשבר הגלובלי.