פרסום ראשון: נחתמה עסקת 012: מימן רכש את השליטה בסמייל ב-1.2 מיליארד שקל
עסקת הענק נחתמה אחר הצהרים. אירית אילוז מאמפל: "סמייל כבר הוכיחה בשנים האחרונות שהיא מסוגלת להניב תוצאות פיננסיות נאות עם רווח לבעלי המניות ללא השתייכות לקבוצת תקשורת"
אחר הצהריים נחתמה עסקת הענק בה רכש יוסי מימן את השליטה בסמייל 012 ב-1.2 מיליארד שקל. מצידו של מימן טפלו בעיסקה ארז מלצר, דירקטור באמפל, סמנכ"לית הכספים אירית אילוז והדירקטור לאו מלמוד. מימון העסקה יבוצע בשילוב של הון עצמי של אמפל, גיוס אג"ח מהשוק המוסדי, והלוואות מהבנקים. חלק מהבנקים כבר החלו במגעים ראשונים עם אמפל על מנת לנסות ולהשתלב בעסקה. לאחר השלמת העסקה, הצפויה עד ל-31 בדצמבר השנה, תהפוך 012 סמייל לחברה פרטית, שתוצאותיה תופענה בדו"חות אמפל.
אירית אילוז, סמנכ"לית הכספים של אמפל, אמרה ל"כלכליסט" כי "רכישת פעילות סמייל מצטרפת כנדבך נוסף לפעילויות באחזקתה של אמפל העוסקות במתן שירותים שהפכו להכרחיים בחייו של האזרח". לדבריה "הפעילות הנרכשת לא רק מתאימה לאסטרטגיה זו, אלא מהווה תוספת המקיימת את עצמה מבחינה פיננסית עם אופק רווחיות גבוה".
סמייל היא חברה בודדת, בשוק הבנוי מקבוצות. זה עניין זמני? תשאפו לרכוש חברות נוספות על מנת לייצר קבוצה חדשה?
"סמייל אמנם יכולה להיות חלק מקבוצה, אבל לדעתנו הדבר אינו הכרחי. סמייל כבר הוכיחה בשנים האחרונות שהיא מסוגלת להניב תוצאות פיננסיות נאות עם רווח לבעלי המניות ללא השתייכות לקבוצת תקשורת. נבחן לאורך זמן את כל האפשרויות, אבל נכון לעכשיו אין כוונה מיידית לבנות קבוצת תקשורת".
הרכישה בוצעה למרות שהוט ופרטנר שאפו לצרף את סמייל לקבוצות התקשורת שלהן. מימן, השחקן החדש, הגע לזירה ושיחרר את בעל השליטה בחברה, שאול אלוביץ', מטרדות הרגולציה - המחייבת את אלוביץ' למכור את השליטה בחברה לאחר שרכש את השליטה בבזק מידי קבוצת אייפקס-סבן-ארקין. אלוביץ' העדיף למכור את הפעילות לגורם שאינו מצוי עדיין בשוק הטלקום הישראלי ויוכל להשלים את העסקה ככל הנראה תוך אישור מהיר של הרגולטורים הרלוונטיים.
פרטנר אינה יכולה כעת לרכוש את סמייל, כיוון שעל פי רשיונות חברות הסלולר הן אינן מורשות להחזיק בספקית שיחות בינלאומיות. הוט יכולה היתה לכאורה לרכוש את סמייל, אולם אז היתה נאלצת ככל הנראה לוותר על רכישת מירס, מאותה סיבה.
ניתן גם להעריך כי אלוביץ בחר שלא להעניק לפרטנר ולהוט תוספת משמעותית של מנויים בתחום האינטרנט, השיחות הבינלאומיות והשיחות הפנים ארציות, בעת שהוא עומד בעוד מספר חודשים להתחרות בהן בתחומים אלו בדיוק כבעל השליטה בקבוצת בזק.
אמפל, אגב, היתה בעבר שותפתה של מוטורולה בבעלות על מירס, אולם מכרה את אחזקתה ב-2005. רכישת סמייל תשתלב באסטרטגיית ההתרחבות של אמפל, והאחרונה אף צפויה למנף את פעילות סמייל גם מחוץ לגבולות ישראל.
מה יקרה עם נענע10?
הרכישה מעלה סוגיה חדשה: השליטה בפורטל האינטרנט נענע10 שמוחזקת ב-50% בידי נטויז'ן ו-50% בידי ערוץ 10, שבשליטת מימן. כעת, לאחר שמימן יחזיק גם בסמייל, מתחרת נטויז'ן, נענע10 תימצא בשליטת שני גורמים המתחרים ביניהם. ייתכן שמימן ידרש למכור את אחזקתו בנענע10, אך מכיוון שהפורטל נסמך באופן מהותי על תכני ערוץ 10, יתכן ויתגבש הסכם לשימוש בתכני הערוץ בלבד ללא אחזקה בפועל.