בלעדי: תוכנית המגירה של אפריקה ישראל
במקביל למשא ומתן עם בעלי האג"ח הנהלת אפריקה מתכוננת לפיצוץ אפשרי. לבייב יוביל הנפקת זכויות בהיקף של יותר מ־500 מיליון שקל, והמגעים למכירת אפריקה מגורים יחודשו
הנהלת אפריקה ישראל מרכזת בתקופה האחרונה את מלוא המאמץ במשא ומתן המרתוני להשגת הסדר עם נציגות בעלי איגרות החוב שלה, ואף שכרה לשם כך את שירותיו של פרופ' אמיר ברנע. אולם במקביל כבר החלו מנהלי אפריקה להתכונן ליום שאחרי המגעים להסדר החוב מול בעלי האג"ח ולאפשרות כי המשא ומתן בין הצדדים יגיע למבוי סתום. ל"כלכליסט" נודע כי בחברה שבשליטת לב לבייב נבחנת בימים אלה האפשרות לנסות לפתור את המשבר הפיננסי באמצעות מימוש אגרסיבי של שניים־שלושה נכסים מהותיים במקום לדבוק באפשרות להשגת הסדר.
עד 6 בנובמבר אמורות אפריקה ישראל ונציגות בעלי האג"ח להגיע להסכמה על המתווה להסדר פריסת החוב, שעומד על כ־7.5 מיליארד שקל. אולם ההצעות הראשוניות שהגישו הצדדים זה לזה רחוקות מאוד זו מזו, והסיכוי להשגת מתווה מוסכם נראה קלוש.
יכולה לפרוע את אג"ח ט'
ב־10 בנובמבר אמורה אפריקה לפרוע תשלום של כ־550 מיליון שקל לבעלי אג"ח ט' - הסדרה הקצרה שלה. תשלום זה יש ביכולתה לשלם, והניסיון להגיע להסדר נבע מהרצון למנוע העדפת נושים. בסך הכל, אמורה אפריקה לפרוע לכלל הסדרות שלה תשלומי קרן וריבית בהיקף של כ־733 מיליון שקל עד סוף 2009, כאשר מתחילת 2010 ועד אמצע 2011 היא אמורה לפרוע עוד 1.8 מיליארד שקל. 600 מיליון שקל נוספים יידרשו לה באותה התקופה למימון ההשקעות בארצות הברית והוצאות אחרות.
בדו"חות הרבעון השני של 2009 ציינה אפריקה ישראל כי המקורות החזויים להכנסות בתקופה זו יהיו דיבידנדים מחברות־בנות, מכירת נכסים והחזר הלוואות של החברה־הבת אפי פיתוח בסכום כולל של כ־3.5 מיליארד שקל. אם הסדר החוב לא ייצא אל הפועל, התוכנית של אפריקה להתמודדות עם המשבר מדברת על הזרמת מזומנים של בעל השליטה לב לבייב לחברה במסגרת מהלך של הנפקת זכויות בהיקף כולל של יותר מחצי מיליארד שקל. על פי הערכות, תתבצע הנפקת זכויות זו במחיר נמוך יותר ממחיר מניית אפריקה בבורסה, ובסיטואציה כזו צפוי גם חלק מהציבור להשתתף בהנפקה.
אופציה: מכירת נכסים
במקביל תנסה אפריקה לבצע מימוש של חלק מנכסיה, בראשם מכירת החברה־הבת (75%) אפריקה מגורים, שנסחרת בבורסה לפי שווי של 750 מיליון שקל. במהלך המגעים להסדר נמנעו בחברה מלנהל מו"מ על מכירת החברה־הבת, למרות הצעות שהוגשו לרכישתה, כשהגבוהה שבהן היתה מעופר נכסים של יולי עופר. אולם אם המו"מ עם בעלי האג"ח ייפסק, עשויה המכירה להיכנס להילוך גבוה, כאשר התרומה לאפריקה תסתכם בלפחות חצי מיליארד שקל.
אפריקה גם בוחנת יציאה מתחומים שאינם בליבת עסקיה, כמו הנדל"ן ברומניה ובבולגריה שמרוכזים תחת החברה־הבת אפריקה נכסים, או אפילו מכירת נתח מאפי פיתוח, שפועלת ברוסיה. נוסף על כך, אמורה אפריקה לקבל כ־50 מיליון דולר ממכירתה ועוד עשרות מיליוני דולרים כדיבידנד שיחולק אולי בידי אפי פיתוח, לאחר מכירת פרויקט קוסניסקאיה. כך, שהנחת העבודה היא שגם אם לא תהיה התאוששות בשוקי הנדל"ן ברוסיה ובארה"ב עד אמצע 2011, תוכל החברה לצלוח את התקופה בשלום.
בכירי אפריקה הופתעו מהעמדה האגרסיבית במו"מ של נציגי בעלי האג"ח ובראשם הגופים המוסדיים. אלו דרשו ההזרמה של מיליארד שקל מצד לבייב לאפריקה, במסגרת הנפקת זכויות, כאשר סכום זה ישמש יחד עם המזומן שבקופת החברה לפירעון של אג"ח בהיקף של 1.5 מיליארד שקל. כמו כן, דרשה הנציגות כי חוב בהיקף של 3.5 מיליארד שקל יומר לשתי סדרות אג"ח - אחת מהן לפירעון בתוך שנה. יתרת החוב תומר למניות החברה והחברות־הבנות שלה.
מתווה כזה משאיר ללבייב שתי אופציות: אחת ללכת לפירוק, מה שהוא איננו מעוניין בשום אופן, והשנייה להגיע להסדר שאיננו מקובל ואיננו כדאי בעיניו. זו הסיבה שבאפריקה בוחנים בימים אלה את הנסיבות לנסיגה אפשרית מההסדר, כדי שכבר במחצית הראשונה של נובמבר, אם המגעים להסדר לא יצליחו, היא תצא בתוכנית החדשה.
דובר אפריקה ישראל מסר כי החברה החלה בתהליך של מו"מ רציני, אמין ושקוף כדי לגבש בהקדם הסדר שיהיה לטובת הציבור והמעורבים בנושא.
בית ההשקעות לידר הוציא אתמול המלצת מכירה למניית אפריקה במחיר יעד של 20 שקל למניה, 62% מתחת למחיר הבורסה. שתי הנחות מביא לידר בסקירה שהופצה ללקוחותיו: אם יושג הסדר עם נציגות האג"ח המניה תיפול, ואם יושג הסדר, יממשו בעלי המניות החדשים חלק נכבד מאחזקותיהם. בלידר מציינים כי "לאחר ההסדר נגיע למצב ששווי החברה יעמוד על כמיליארד שקל, שווי שיגזור מחיר נמוך מאוד למניית אפריקה - פחות מ־10 שקלים".