$
שוקי חו"ל

מלך השורטים מארק פאבר ממליץ: "למכור בחסר אג"ח של ממשלת ארה"ב"

פאבר מעריך שבשנה הבאה תסתיים האופוריה ושבתוך פחות מעשר שנים הכלכלה האמריקאית תקרוס. בטווח הקצר הוא רואה אפשרות לעליות נוספות בשוקי המניות ובמיוחד באסיה

ענת ציפקין ועומרי כהן 07:0323.08.09

שוקי ההון בעולם סערו בשבוע האחרון. נתונים מאקרו־כלכליים מאכזבים ושיאים שנתיים במדדי המניות העולמיים גררו אחריהם גל של מימושי רווחים, שהתברר כבעל אורך חיים קצר במיוחד, כאשר ביום שישי כבר טיפסו מדדי וול סטריט לרמתם הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2008.

 

לסערה קדם ראלי של חמישה חודשים, שבו זינק מדד המניות האמריקאי הרחב S&P 500 ב־52% לאחר ששהה בנקודת שפל של 12 שנה. כעת תוהים בכירי המשקיעים בעולם האם הראלי בשווקים - שהיה החזק ביותר ב־70 השנים האחרונות - השיג את קצב התאוששות הכלכלה הריאלית, והאם המגמה החיובית הגיעה לסופה.

 

מארק פאבר מארק פאבר צילום: בלומברג

 

לחלופין קיימת תפיסה אופטימית, הסבורה כי עברנו את שיאו של המשבר העולמי, ולכן מימושי הרווחים הנוכחיים הם לא יותר מאשר תיקון בריא שלאחריו ישובו השווקים לעלות.

 

ד"ר מארק פאבר, מבכירי מומחי ההשקעות בעולם, שייך למחנה הפסימי. להערכתו, ההתאוששות בכלכלה הגלובלית תהיה קצרת ימים. אמנם מדדי המניות יכולים עוד להמשיך ולטפס (גם אם בדרך יירשם תיקון), אך בטווח הארוך יותר צפוי משבר כלכלי נוסף.

 

"אני עדיין מתקשה לייעץ לאנשים למכור מניות", מודה פאבר, "אך אני סבור שיהיה בשווקים תיקון של 10%-15%. אנחנו עדיין נמצאים בסביבה עסקית מאוד תנודתית, וכל החלטה לגבי השקעה תלויה במידת הסיכון שאנשים מוכנים לקחת על עצמם. אני לא יכול לתכנן לאנשים את עתידם הפיננסי, אך ברור לי שהם חייבים לגוון את תיק ההשקעות שלהם כי בשנה־שנתיים הקרובות הראות עתידה להיות נמוכה מאוד", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט" - שאליו כבר התראיין לפני כמה חודשים.

 

את הראלי הנוכחי הניעה בעיקר כמות הכסף האדירה שהסתובבה בשווקים ושחיפשה חלופות השקעה לריבית האפסית. האם עדיין מסתובב מספיק כסף חופשי שיכול להתניע גל נוסף של עליות?

"בארצות הברית ובשאר העולם ישנם מאגרים גדולים מאוד של נזילות, אך המדיניות של ממשלות העולם גורמת לכסף הזה להיות חסר ערך, כיוון שהריבית שואפת לאפס. מצב זה גורם לאנשים לבצע השקעות ספקולטיביות, וזהו הכסף שעומד מאחורי הראלי שהחל בתחילת חודש מרץ.

 

"כאשר השוק יירגע מהתיקון הנוכחי, אני צופה שכסף ישוב לזרום לאפיק המנייתי ואולי גם לזהב — שהביצועים שלו היכו בשנתיים האחרונות את כל חלופות ההשקעה. עם זאת, לגבי השנתיים הקרובות אני לא סבור שמחיר הזהב יעלה כל כך, אלא רק בטווח הארוך יותר".

 

מה באשר לנפט?

"הנפט לא יטפס בקרוב לשיאים שקבע בשנה שעברה, אבל הוא גם לא יחזור לשפל של 10 דולרים לחבית. בהחלט ייתכן שמחירה של חבית יירד ב־30 דולר, אך בטווח הארוך של עד חמש שנים אני מעריך שהנפט ייסחר במחיר שיהיה גבוה ממחירו הנוכחי".

 

במה כדאי להשקיע בזמן הקרוב?

"כמו שאמרתי בתחילת השנה, אני עדיין מאמין במניות של חברות מדרום־מזרח אסיה, ובהשקעה בזהב ובעוד כמה סחורות. מלבד זאת, הייתי עושה שורט (מכירה בחסר) על איגרות חוב של ממשלת ארה"ב.

 

"ייתכן מאוד", ממשיך פאבר, "שהכלכלה העולמית תפגין ביצועים טובים בחצי השנה הקרובה בגלל תוכניות התמריצים הפיסקאליות של ממשלות העולם. ייתכן שהביצועים אפילו יכו את התחזיות, ואז כולם יגידו שהכל בסדר, ובשנה הבאה יהיה אפילו טוב יותר. אך התסריט ההגיוני יותר הוא שהכלכלה תידרדר, ואז יתברר שלתוכניות התמריצים שגרמו להדפסה נוספת של כסף היתה השפעה מעטה בטווח הארוך".

 

חסיד השוק החופשי

 

פאבר (63), מי שנחשב בעיני רבים לשורטיסט מספר אחת בעולם, הוא אזרח שוויצרי שהעתיק לפני שנים רבות את מקום מגוריו לדרום־מזרח אסיה. הוא נחשב לחסיד מובהק של תפיסת השוק החופשי ולמתנגד נחרץ לכל התערבות ממשלתית בשווקים.

 

מתחילת המשבר הנוכחי הוא מצליף בקובעי המדיניות האמריקאים, והביקורת שלו רק הולכת ומתחדדת. "הכל יתמוטט. זו תהיה המלחמה הבאה. במקום לכבות את האש, האנשים שהציתו אותה עסוקים ביצירת הבועה הבאה. אני מתכוון, למשל, לבן ברננקי (יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב - ע"צ וע"כ) ולטים גייטנר (שר האוצר האמריקאי - ע"צ וע"כ). מדובר באותם אנשים שלא צפו שהבועה שיצרו בשוק הנדל"ן ב־2001 תתפוצץ בתוך פחות מעשר שנים".

 

פאבר אינו מאמין בתוכניות התמריצים של ממשל אובמה, שהזרים טריליוני דולרים לשיקום הכלכלה. "שום דבר עדיין לא נפתר", הוא מטיח. "גם המוסדות הפיננסיים שיצרו את הבעיות, כדוגמת סוכנויות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק, עדיין בשטח".

 

פאבר ממשיך להצליף: "הממשלות עושות מניפולציה ויהיו לכך הרבה תוצאות לוואי עתידיות, כדוגמת השפעה שלילית על שערי הריבית ועלייה באינפלציה. כל המערכת הכלכלית האמריקאית תתמוטט בתוך שלוש, חמש או עשר שנים. להערכתי, מוסדות פיננסיים נוספים יקרסו. תמיד קשה לצפות מה יקרה בשוק החופשי, אך כשהממשלה מתערבת הכל מתמוטט".

 

מדוע?

"כי מהלכים שכאלו תומכים בכלכלה לטווח הקצר, אבל הם אינם פותרים את הבעיות הבסיסיות ורק דוחים אותן למועד מאוחר יותר".

 

- - צילום: בלומברג

 

מה יהיו ההשלכות של תוכנית התמריצים על כלכלת ארה"ב?

"בטווח הארוך הן יהיו שליליות מאוד, כי הכסף שהממשלה הזרימה לשווקים כלל לא הגיע לצרכנים האמריקאים — שעדיין נמצאים במגמה של הורדת מינוף. אני לא רואה התאוששות מהירה בהיקפי הצמיחה של האמריקאים, ואינני אופטימי לגבי הכלכלה הגלובלית. תוכניות החילוץ הפדרליות לא יחלצו את כלכלת ארה"ב בטווח הארוך. היא אמנם עשויה לצמוח בחצי השנה הקרובה בשיעור של 2%-3%, אבל אחר כך היא תשוב לאבד גובה. אני מפקפק ביכולתו של הגירעון התקציבי לפתור את כל הבעיות שנוצרו".

 

המימון הפדרלי חילץ כמה גופים פיננסיים גדולים מקריסה.

נכון, אבל אותם גופים הם שורש הבעיה, והבעיות לא נפתרו אלא להפך. בקרוב נראה שהמהלכים של ממשלת ארה"ב יובילו להתערבות פדרלית נוספת בשווקים, ולעוד תוכניות תמריצים שיובילו מצדן לעלייה בשיעור האינפלציה, ושוב יחל תהליך של הדפסת כסף".

 

אבל קיים תהליך של הורדת המינוף בסקטור הפרטי והעסקי.

"נכון, וזהו תהליך מבורך אבל הוא מנוטרל על ידי מגמת מינוף אדירה של הממשלה והסוכנויות הכפופות לה, שתוביל בטווח הארוך לעלייה בתנודתיות בשווקים. כל כלכלה שמכורה לצמיחה המבוססת על אשראי סובלת כאשר אספקת האשראי נעצרת. גם הכלכלה האמריקאית תסבול כאשר הסיוע הפיסקאלי יסתיים, אבל אז הכלכלנים המוניטריים ידחפו להזרים חבילות סיוע נוספות".

 

"גירעון אינו פתרון"

 

מה קורה בדרום־מזרח אסיה?

"שם, להבדיל מבמדינות המערב, השווקים עדיין לא הגיעו למצב של רוויה. לדוגמה, מספר המכוניות לנפש עדיין נמוך. לכן, למרות המשבר העולמי אפשר לצפות לצמיחה. ואכן, הכלכלות של רוב מדינות אסיה־פאסיפיק התרחבו בחודשים האחרונים, אף שלא נרשם זינוק מיוחד בהיקפי היצוא".

 

פאבר ידוע, בין השאר, בזכות 'דו"ח החשיכה, הגאות והאבדון' (The Gloom, Boom & Doom Report) שהוא מפרסם מדי חודש, ובו מנותחות המגמות הכלכליות בעולם. הוא מזכיר שכאשר שוקי המניות והסחורות עולים, האג"ח הממשלתיות והדולר יורדים - וזו מגמת המסחר שהחלה במרץ 2009. אבל כאשר נכנסות לתמונה ציפיות דפלציוניות, מתהפכת המגמה, כפי שקרה אשתקד.

 

מאחר שפאבר מעריך שהשילוב של מדיניות מוניטארית מרחיבה, הדפסת הכסף וגירעון תקציבי ילחצו את הדולר ואת האג"ח האמריקאיות כלפי מטה, הוא ממליץ לבצע שורט על אג"ח של ממשלת ארה"ב.

 

בסקירה שפרסם בחודש שעבר הוא גם המליץ על מניות של חברות של רב־לאומיות כדוגמת פרוקטר אנד גמבל, קוקה־קולה וג'ונסון אנד ג'ונסון. לדעתו, רוב המשקיעים פספסו את הראלי של החודשים האחרונים, ולכן ייתכן מאוד ששוקי המניות יגיעו לשיאים חדשים בחודשים הקרובים, גם ללא התאוששות בכלכלה הריאלית בעיקר לנוכח הריבית האפסית.

 

מתפתחת בועה?

"כן. נוצרת בועה בגירעון התקציבי של ממשלת ארה"ב שנובעת מגיוס חוב אדיר. כבר בחודש דצמבר אמרתי שאני מאמין שבטווח הארוך יש לעשות שורט על האג"ח של ממשלת ארה"ב, ועוד שלושה חודשים אדבר איתכם שוב ונראה מה לעשות". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x