$
בורסת ת"א

צים במגעים להסדר חוב - אך ממשיכה לשלם כרגיל לחברות של האחים עופר

כך חשף מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, באסיפת בעלי המניות של החברה לישראל שדנה בהזרמות הכספים לצים. פיני רובין, עורך הדין של החברה באסיפה: "אם ההזרמה לא תבוצע היום, אין תוחלת לחברה. אין מחר"

סיון איזסקו 15:2620.08.09

אסיפת בעלי המניות של החברה לישראל ננעלה כעת 3.5 שעות לאחר שנפתחה מבלי שהתקבלה החלטה על הזרמת הכספים לצים.

 

זאת, מאחר והגופים המוסדיים ממתינים לקבלת הבהרות לגבי אופן סיווג היותם בעלי עניין אישי או לא בשל אחזקה מקבילה באגרות חוב של צים. כעת הוחלט להמשיך לקיים את הדיונים המשפטיים מול רשות ני"ע בשעות הקרובות על מנת לקבל הנחיות לגבי האופן שבו הגופים צריכים להצהיר על העניין האישי. עם קבלת ההנחיות ימסרו בעלי המניות את הצבעתם לחברה.

 

תגלית מעניינת במהלך האסיפה שייכת למנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, שבתשובה לשאלת "כלכליסט" אמר כי למרות שצים נמצאת במגעים להסדר חוב, בתשלומים שלה לחברות של האחים עופר היא דווקא עומדת.

 

לדברי גלעד, כל התשלומים למחכירי האוניות וביניהם משפחת עופר מועברים כסדרם - כלומר אין פיגור בתשלומים המועברים לחברות בבעלות משפחת עופר בעלת השליטה בחברה לישראל. זאת, למרות העובדה כי החברה דחתה את תשלומי הקרן לבנקים ופנתה לבעלי אגרות החוב בבקשה להגיע עמם להסדר חוב.
ניר גלעד. עומדים בתשלומים לבעלי השליטה ניר גלעד. עומדים בתשלומים לבעלי השליטה צילום: שאול גולן

  

לדברי סמנכ"ל הכספים של צים, אלון רווה, יתרת התשלומים שנותרה על פי ההסכמים כלפי חברות בבעלות משפחת עופר עומדת נכון להיום על כ-600 מיליון דולר – תשלומים שאמורים להתבצע במהלך חמש השנים הקרובות. התשלומים הם על החכרה של 19 אוניות מחברות בבעלות משפחת עופר. כמו כן חוכרת צים עוד 59 אוניות מחברות שאינן בעלות עניין בחברה וגם להם התשלום מתבצע כסדרו.

 

האסיפה הופסקה להתייעצות עם רשות ני"ע

 

היועצים המשפטיים של החברה לישראל עו"ד פיני רובין ועו"ד צבי אפרת הפסיקו את האסיפה למשך כשעה על מנת לקיים דיונים בין עורכי הדין וראשי החברה לגבי האופן שבו תתקיים ההצבעה בדבר הזרמת 100 מיליון דולר מהחברה לישראל לחברה הבת צים. לאחר מכן חודשה האסיפה.

  

הרקע לדיונים הוא החלטת רשות ני"ע לסווג את בנק לאומי המחזיק ב-18% ממניות החברה לישראל כבעל עניין אישי בהצבעה מאחר והוא נושה של צים בהיקף של 40-30 מיליון דולר. בעקבות ההחלטה נתן בנק לאומי יפוי כוח לחברה לישראל להצביע בשמו.

 

כתוצאה מעמדה זו של הרשות מתעוררת השאלה כיצד לסווג את קולותיהם של בעלי המניות המוסדיים המחזיקים גם באגרות חוב פרטיות של החברה הבת צים.

 

למעט הראל פיא ששלחה נציג מטעמה כל שאר הגופים המוסדיים לא שלחו נציג מטעמם אלא נתנו יפוי כח לנאמנים שיצביעו בשמם. בקרב המשקיעים הפרטיים הגיע רק משקיע פרטי המחזיק ב-11 מניות של החברה לישראל ומשקיע פרטי, רו"ח העוסק בביקורת חקירתית, המחזיק ב-6 מניות בלבד.

 

סמנכ"ל הכספים: שוק הספנות במשבר החריף בתולדותיו

  

עם חידוש האסיפה הצטרף אליה רווה. רווה אמר כי "שוק הספנות במשבר החריף בתולדותיו. החברה סובלת מהמשבר. חברות בענף - רובן ככולן בהפסדים כבדים".

 

רווה יותר מרמז כי צים הפסידה גם ברבעון השני כשאמר "עדיין לא פרסמנו תוצאות אבל כידוע לכם בענף כולו עדיין יש הפסדים ברבעון השני".

 

לאור זאת ציין רווה כי "צים נוקטת בצעדים פנימיים וחיצוניים לשיפור מצבה. הצעדים הפנימיים כוללים שינויים בקווים, שינויים תפעוליים וכו'. הצעדים החיצוניים הם מו"מ מול נושיה של החברה.

  

"התחלנו בשינוי של תוכניות הרכש של החברה. שוק הספנות נהנה מכמה שנות גאות עד 2008 ובתקופה זו בוצעו הזמנות של אוניות חדשות. למעשה למעט חברה אחת או שתיים, כל החברות הזמינו אוניות חדשות בתקופת הגאות. כעת חלק מההזמנות בעולם לאוניות יבוטלו וחלקן יידחו.

  

"פתחנו במו"מ לדחייה או ביטול של חלק מההזמנות. הצלחנו לבטל חלק מההזמנות, לגבי מרביתן הצלחנו לדחות את ההזמנה בכ-3 שנים. כמו כן הצלחנו לקבל מימון מחברת ספנות בהיקף של 155 מיליון דולר – מימון שאפשר לנו לקבל את 2 האוניות הראשונות – כל אלו הישגים חריגים בענף", אמר רווה.

  

צים. המשבר הקשה בתולדות הענף צים. המשבר הקשה בתולדות הענף צילום: אלעד גרשגורן

 

"בסקטור הספנות כמעט כל החברות נמצאות במצב של ארגון מחדש או הזרמת בעלים. חברת הספנות הגרמנית מקבלת הזרמות של מיליארד דולר מהבעלים ומיליארד וחצי דולר יקבלו מהממשלה. חברה צ'יליאנית קיבלה הזרמת הון של כ-500 מיליארד דולר. חברה סינגפורית קיבלה הזרמה לפני חודש של כמיליארד דולר וכן הלאה. כלומר החברות בסקטור נמצאות בתהליכים כמו שלנו. למה כולם מזרימים לחברות האלו סכומים גדולים של כסף? כי זה ענף עם מחזוריות. זה די ברור שכגודל הבור כך יהיה גודל ההתאוששות".

 

"הדו"ח של החברה הוא מלאכת מחשבת של הסתרת נתונים"

  

שוש אשכנזי מהראל פיא הודיעה לראשי החברה כי "אנחנו לא יכולים לאשר את ההזרמה לצים מאחר וקיימת אצלנו החלטה שלא מאשרים עסקאות בדיעבד". 

 

רו"ח בועז יפעת, משקיע פרטי שעוסק בתחום הביקורת החקירתית האשים את החברה כי "הדו"ח של החברה הוא מלאכת מחשבת של הסתרת נתונים. אני מאד מאוכזב. אני שלחתי מכתב ובו ביקשתי השלמת מידע. אמרו לי שהמידע ימסר היום באסיפה. אני רוצה מספרים ולא מלל וסיפורים".

  

צבי אפרת, עו"ד של החברה לישראל ומיופה כוחו של בעל השליטה עידן עופר, ענה כי "אני מגנה את האמירה שהדו"ח הוא מסתיר. הוא נותן שקיפות מלאה. אנחנו במו"מ עם הרבה גורמים לכן אנחנו לא יכולים למסור כעת את מלוא פרטי תוכנית ההבראה. ההערה הביקורתית שלך אינה במקום. המכתב שלך הגיע אלינו רק ב-18 לחודש שהיה שלשום. אתה צרפת 9-8 שאלות. יש לנו המון עבודה על רקע ההסדר. בוודאי לא ציפית שניתן לך מידע שאינו גלוי. בנוסף גם לא היה זמן. לכן החלטנו להביא את ראשי החברה לאסיפה על מנת שיוכלו להשיב על שאלותיך".

 

מנכ"ל החברה לישראל: "אני לא יכול להתפשט לגמרי"

 

ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל ענה כי "אנחנו לא מפרסמים מספרים כי אנחנו במו"מ עם כל הגורמים. אם אני אציג את כל המספרים אני לא אוכל לנהל מו"מ. לי יש תמונה לאן אני שואף להגיע. אני לא יכול להתפשט לגמרי ולחשוף הכל".

  

פיני רובין: "אם ההזרמה לא תקרה בימים האלה אז יכול להיות שלא יהיה שלב נוסף בהסדר. אילו היינו חושבים שאנו יכולים להמנע מההזרמה הנוכחית זה היה עדיף מבחינת האינטרסים של החברה לישראל. אבל נכחנו שהחולה עלול בינתיים למות. בלית ברירה אמרנו שנזרים את הכספים בשלב הראשון. בשלב הזה אנחנו לא רוצים להכנס לתוכנית ההבראה הכוללת מכיוון שאני לא רוצה להצהיר על הנכונות שלי להזרים בעתיד כספים נוספים. לא הייתי רוצה אבל בכל אופן חשפתי את הנתונים שלא נוח לי לחשוף בשלב הזה כי חשבתי שהאחריות כלפי המצביעים היום היא שהמשקיעים ידעו שבשער צפויה הזרמה גדולה יותר".

  

רובין הוסיף כי "אם ההזרמה לא תבוצע היום, אין תוחלת לחברה. אין מחר. אתם מוכרחים לקבל החלטות קשות אחרת אנחנו לא על המפה".

  

רו"ח יפעת: "אני מצפה מחברה להציג לי טבלה של הסתברויות ושל תוחלות בכל מיני תרחישים. יכול להיות שהכי זול לחברה לישראל למכור את צים במחיר אפס, כלומר תמורת נטילת התחייבויותיה בלבד".

  

גלעד: "אתה מבקש סטריפטיז טוטאלי. אני בדו"ח המיידי מציין בקווים כללים את מתווה ההסדר. אין תספורת יש פריסה. הכל כתוב אפילו בפירוט יתר וזה כבר גרם לנו לנזקים מול המספנות שלא רצו שנפרסם את התנאים להם הן הסכימו".

  

אלון רווה סמנכ"ל הכספים של צים: "ההפסדים בחברה לא קשורים לתוכנית ההצטיידות. החברה היתה נקלעת להפסדים גם ללא קשר לתוכנית ההצטיידות. נקלענו להפסד בלי שעוד הספקנו להצטייד באוניות. גם חברות ספנות אחרות שלא הצטיידו נקלעו למשבר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x