בלעדי: דן דוד מצטרף למירוץ אחרי לידר השקעות
דוד, שהחל לבצע בדיקת נאותות ללידר, מוכר כמייסד תעשיית תאי הצילום האוטומטיים בעולם, שותפו של נעם גוטסמן בקרן הגידור GLG ותורם מרכזי לאוניברסיטת תל אביב
איש העסקים דן דוד (80) מצטרף לשורת המעוניינים בשליטה בחברת לידר השקעות. ל"כלכליסט" נודע כי נציגים של קבוצת משקיעים שמוביל דוד נכנסה בימים האחרונים לחדר המידע ומקיימת בדיקות נאותות לגבי החברה, והמטרה של דוד היא לשלוט על בית השקעות ישראלי. כיום לידר מחזיקה בשליטה בבית ההשקעות לידר שוקי הון המחזיק ב-50% מבית ההשקעות ילין לפידות.
הקבוצה נפגשה בשבועות האחרונים עם מנהלים בלידר שוק הון, בילין לפידות ובגרינסטון, שהן האחזקות העיקריות של לידר השקעות, כדי ללמוד עליהן.
הקבוצה של דוד מצטרפת למתמודדים נוספים על לידר השקעות, בהם צביקה בארינבוים, שהיה המציע הראשון בעסקה; קרן פטרון האנגלית, שמיוצגת בארץ על ידי הבנקאי לשעבר ניר אפשטיין; הכשרת היישוב; מנכ"ל לידר שוקי הון דני ברק, שגם מחזיק ב-15.5% ממניות בית ההשקעות; וקרן KCPS. עד אתמול ברק ו-KCPS היו אמורים להתמודד יחד, אולם המשא ומתן ביניהם התפוצץ.
דוד, יהודי המתגורר באיטליה ונשוי לישראלית, מוכר כמי שייסד את תעשיית תאי הצילום האוטומטיים בעולם (פוטו רצח), באמצעות פוטו־מי אינטרנשיונל הבריטית שבראשה הוא עומד. פוטו־מי מייצרת, מוכרת ומפעילה עשרות אלפי תאי צילום אוטומטיים דיגיטליים באתרים שונים בעולם, וכן ציוד צילום ומעבדות צילום.
החברה נוסדה ב-1958, וארבע שנים אחר כך נהפכה לבורסאית, כאשר דוד נכנס אליה לשותפות עם אחזקה של 20%. החברה פעלה אז בתחום הפיננסים ודוד הכניס את פעילות הצילום לתוכה. דוד, יליד בוקרשט, היה חלוץ בתחום הצילום האוטומטי, ופיתח פטנטים רבים בתחום בשנות השישים, כולל צילום מיידי של תמונות לתעודות זהות. ב־2003 מכרה קרן דן דוד את מרבית אחזקותיה בחברה תמורת 540 מיליון שקל. כיום מחזיק דוד ישירות ב-13% ממניות החברה, ואילו קרן דן דוד מחזיקה ב-12% נוספים.
החברה נסחרת לפי שווי של 82 מיליון ליש"ט (כחצי מיליארד שקל), כך שהאחזקה שלו ושל הקרן יחד שווה כ-21 מיליון ליש"ט. החברה הפסידה בשנה שהסתיימה באפריל 2009 כ-15 מיליון ליש"ט והכנסותיה הסתכמו ב-210 מיליון ליש"ט. שנה קודם לכן הפסידה החברה 19 מיליון ליש"ט.
במקביל לפעילות בחברה ניהל דוד בשנות השמונים חברת השקעות שהקים בשם פוטו-מי פייננשל סרוויסס - קרן פרטית של כ־20 משקיעים, שגייסה 100 מיליון דולר, השקיעה באג"ח להמרה ברחבי העולם ובתוך ארבע שנים הרוויחה 300% על ההשקעה. בהמשך הקים עם נעם גוטסמן קרן גידור בשם GLG, שמנהלת השקעות בהיקף של כ־13 מיליארד דולר, בעוד מייסדיה השקיעו בה 400 מיליון דולר.
עיקר הפעילות של דוד בארץ היא פילנתרופית. ב-2002 הקים את קרן דן דוד באוניברסיטת תל אביב, שלה תרם 100 מיליון דולר. הקרן מעניקה מדי שנה
מ-2006 הוא מחזיק 61% בחברת מגע"ר, הפועלת בתחום הגבייה הממוחשבת, בעיקר עבור רשויות מוניציפליות וחברות פרטיות. על פי הערכות, החברה גובה עבור לקוחותיה כ-3.5 מיליארד שקל בשנה ומעסיקה 700 עובדים. חברה נוספת ומעניינת יותר היא חברת DIP-TECH, שבה השקיע דוד ב-2007.
דיפטק עוסקת בתחום הדפוס הדיגיטלי על זכוכית וקרמיקה באמצעות טכנולוגיה ייחודית שפיתחה. המכירות של החברה מתמקדות בפרויקטים של בנייני משרדים, בעיקר בחו"ל. בעל מניות נוסף בחברה הוא קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, המחזיקה היסטורית ב־27% ממניותיה, ונציגה בדירקטוריון הוא יהושע מאור, בעלה של גליה מאור, מנכ"לית בנק לאומי.
דוד והקרן שבבעלותו נמנעו מהשקעות גדולות בשנים האחרונות, גם בימי הגאות, ועתה הם מתחילים לבחון הזדמנויות בעולם וגם בישראל, ולידר היא אחת מהן.
הצעות בלתי מחייבות למכרז שאותו עורכים עבור בעלי האג"ח של החברה, קותי גביש ויהושע (ג'וש) רוזנצוויג, אמורות להיות מוגשות עד 13 באוגוסט, כלומר סוף השבוע הנוכחי, אולם הצעות מחייבות יוגשו עד סוף החודש. רוזנצוויג מייצג את מחזיקי האג"ח של לידר, וגביש - את החברה.