בלעדי: אלוביץ' ודנקנר בדרך לרכישת DTH הרומנית
אי.די.בי, יורוקום וחלל תקשורת מנהלות מגעים להשקעה של 40 עד 50 מיליון יורו בחברת הלוויין הרומנית שבשליטת אלרן השקעות, נועם לניר וקרן RP, תמורת קבלת השליטה בה
נוחי דנקנר ושאול אלוביץ' בדרך לרכישת השליטה בחברת הלוויין הרומנית DTH. ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת אי.די.בי שבשליטת דנקנר מנהלת עם יורוקום שבבעלות אלוביץ' וככל הנראה גם עם חלל תקשורת שבשליטתו מגעים מתקדמים להשקעה של מאות מיליוני שקלים בחברת הלוויין תמורת השליטה בה. DTH נמצאת בשליטת אלרן השקעות שבשליטת גדי ודורי דנקנר, קרן RP של רפי ברבר ופטר קלנר וליוורמור שבשליטת נועם לניר.
על פי ההערכות, דנקנר ואלוביץ' ישקיעו כ־50–40 מיליון יורו בחברה בתמורה ל־51% ממניותיה. עד כה השקיעו בעלי המניות הקיימים במיזם הלוויין כ־100 מיליון יורו.
אלוביץ' מביא עמו לפרויקט את הידע שצברה יורוקום באמצעות השליטה בחברת הלוויין הישראלית yes, שבה הוא מחזיק בשליטה עם חברת בזק. עבור כור, החברה מקבוצת אי.די.בי שתבצע את ההשקעה, זוהי כניסה לתחום נוסף במסגרת התרחבותה הגלובלית.
העובדה שכור בחרה להצטרף לאלוביץ' מצביעה על הפוטנציאל העסקי שהיא רואה בחברה, שהגיעה לאיזון תפעולי בחודשים האחרונים. בעקיפין מדובר בשותפות בין נוחי דנקנר ובני משפחת דנקנר האחרים, לראשונה מאז פרש מדנקנר השקעות והקים את קבוצת גנדן, בעלת השליטה באי.די.בי.
חלל תקשורת שנמצאת כאמור בשליטת אלוביץ' משכירה ל־DTH מקטעי לוויין, ול־DTH חוב של 2.5 מיליון יורו לחלל, נכון לסוף 2008.
חברת הטלפון הלאומית של רומניה עמדה לרכוש את מלוא מניותיה של DTH, אך המשא ומתן מולה התפוצץ על רקע כספי לפני כשלושה חודשים.
DTH נוסדה ב־2005 על ידי פרדי רובינסון בעזרת חברת מילומור סחר, במסגרת ההשקעות של רובינסון ברומניה. רובינסון צירף אליו להשקעה את אלרן השקעות, וההשקעה ההתחלתית במיזם עמדה על 10 מיליון דולר. המיזם כלל תשתית ואספקה של שידורי טלוויזיה ורדיו רב־ערוציים ותקשורת נתונים באמצעות לוויין (DBS) ברומניה.
למרות ההתלהבות שליוותה את הקמתו, המיזם התקשה להתרומם ולחדור אל רובדי האוכלוסייה הרומנית, בעיקר בשל תחרות עזה מצד חברות הכבלים המקומיות. ברומניה פועלות שתי חברות כבלים גדולות המספקות שירותי טלויזיה רב־ערוציים, ולצדן מאות חברות קטנות. דו"חות אלרן האחרונים מציינים כי למעט כמה אזורים קטנים בבוקרשט, שבהם משדרים בשיטה דיגיטלית, בכל האזורים האחרים משדרים בשיטה אנלוגית שאיננה מאפשרת מתן שירותים מתקדמים כמו הזמנת תכניות בתשלום.
DTH מציעה ללקוחות 92 ערוצי וידיאו, מהם תשעה המופקים בלעדית עבורה, ו־27 ערוצי מוזיקה. אבל הפעילות הזו רשמה לאורך השנים הפסדים כבדים של מאות מיליוני שקלים. חלקה של אלרן לבדה בהפסדים עמד על 31 מיליון שקל ב־2008 ו־50 מיליון שקל ב־2007. העסק דרש עוד ועוד השקעות, ועד היום הושקעו בו למעשה יותר מחצי מיליארד דולר.
ההשקעות, חלקן בהלוואות בעלים, דיללו בצורה מסיבית את אחזקת בעלי המניות. רובינסון, למשל, מכר את השליטה במילומור סחר לאמנון סלע, והחברה, שהפכה לגלובליקום, מחזיקה כיום ב־10% ממניות DTH. רובינסון עצמו מחזיק ב־12% ממניות גלובליקום. אלרן השקעות מחזיקה ב־25.3% ממניות DTH. קרן RP המנוהלת בידי רפי ברבר מחזיקה 12.5% ב־DTH, ואילו לוורמור מחזיקה ב־18.3% ממנה. ארבעת בעלי המניות של החברה העבירו לה עד היום הלוואות בעלים בסכום מצטבר של 23 מיליון יורו.
נכון לסוף מרץ 2009, היו ל־DTH כ־235 אלף מנויים, ולהערכתה, ברגע שיהיו לה 250 אלף מנויים היא אמורה להגיע אל נקודת האיזון המיוחלת. לקוחות החברה מגויסים באמצעות טלמרטינג ובאמצעות סוכני מכירות בחנויות חשמל ואלקטרוניקה. החברה מעסיקה 442 עובדים.