פרסום ראשון: מלאנוקס רוכשת את קופרגייט ב-190 מיליון דולר בלבד
העיסקה מצויה בשלבי חתימה סופיים ואמורה להיסגר סופית עד סוף החודש כשמרבית התמורה, אם לא כולה, הינה במזומן
חלומות לחוד ומציאות לחוד. אחרי שחלמה על הנפקה בנסדא"ק לפי שווי של כחצי מיליארד דולר, נמכרת קופרגייט הישראלית תמורת 190 מיליון דולר בלבד.
ל"כלכליסט" נודע כי הרוכשת, באופן מאד מפתיע, היא חברה ישראלית אחרת, מלאנוקס הנסחרת בנסדא"ק (ויורדת בשעה זו ב-4.7%). העיסקה מצויה בשלבי חתימה אחרונים ואמורה להיסגר סופית עד סוף החודש כשמרבית התמורה, אם לא כולה, הינה במזומן.
עם זאת, מדובר באקזיט עצוב מעט, ולא לגמרי מרשים. תמיר פישמן באמצעות תמיר הון מחזיקה ב-30.8% ממניות מלאנוקס ותהיה הנהנית העיקרית מהמכירה, אם כי גם היא תכננה אקזיט מרשים פי 2.5.
למה הפתעה? משום שתחום הפעילות של מלאנוקס שונה מזה של קופרגייט למרות שמדובר בטכנולוגיה דומה. המוצרים של שתי החברות מיועדים לשווקים שונים. מלאנוקס המפתחת שבבים, כרטיסים ומערכות לתקשורת מהירה בין משאבי מחשוב ארגוניים, פועלת מול חברות תקשורת גדולות ובפריסה רחבה.
קופת מלאנוקס הכילה בסוף הרבעון השני 193 מיליון דולר, ועתה תעשה בהם החברה שימוש, אם כי נראה שהיא תשתמש במימון בנקאי למימון כמחצית הרכישה. הרכישה באה לאחר שברבעון השני פרסמה מלאנוקס המנוהלת ע"י אייל ולדמן, דו"חות מרשימים שהצביעו על התאוששות וגידול בהכנסות לאחר שני רבעונים רצופים של ירידה בהכנסות.
מבחינת מלאנוקס, מדובר במחיר מציאה של ממש, לאור תנאי השוק, ובחברה מאמינים כנראה ביכולותיהם להרחיב משמעותית את קהל הלקוחות של קופרגייט.
מלאנוקס הונפקה לפי שווי של 510 מיליון דולר בפברואר 2007 וגייסה אז 107 מיליון דולר, שעתה היא גם עומדת להשתמש בהם. החברה קפצה לאחר ההנפקה תוך חצי שנה לשווי של 670 מיליון דולר, אולם ירדה לשווי של 520 מיליון דולר כיום, כשהפגיעה שלה מהמשבר היא די מינורית יחסית לחברות נסדא"ק אחרות.
ההכנסות ברבעון השני של מלאנוקס עמדו על כ-25.2 מיליון דולר, ירידה של כ-11% לעומת הרבעון השני של 2008 וגידול של כ-11% לעומת הרבעון הראשון של השנה. תחזיות החברה היו כי תמכור בין 24-24.5 מיליון דולר, וציפיות האנליסטים היו בהתאם, עם ממוצע של 24.4 מיליון דולר. בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של 1.75 מיליון דולר, או 5 סנט למניה (GAAP).
הכנסותיה של קופרגייט שהוקמה ב-1999, על פי הערכות עמדו בשנת 2008 על כ-50 מיליון דולר ועל פי דיווחיה החברה היתה רווחית זו השנה השנייה ברציפות. החברה יצאה לפני כשנתיים לגיוס הון שלישי בהיקף של 14.5 מיליון דולר בהובלת כרמל ונצ'רס ובהשתתפות המשקיעים הקיימים בחברה - תמיר פישמן ונצ'רס וקרן אתגר. החברה הוקמה בשנת 2000 בידי שניים מיוצאי חברת אורכית - דוד באום ואייל ליפשיץ. קופרגייט כיכבה גם בפרוייקט 50 הסטרטאפים המבטיחים של "כלכליסט".
הערכה שביצעה חברת הייעוץ BDO ואשר צורפה לדו"חות תמיר הון ברבעון הראשון של 2009, קבעה כי שוויה של קופרגייט נכון לסוף הרבעון הראשון הינו 124 מיליון דולר. לפי הדו"ח, הנהלת החברה מעריכה כי קיימת הסתברות של כ-15% כי החברה תנפיק בשנה וחצי הקרובות לפי שווי של 250-500 מיליון דולר. הדו"ח מעריך כי במקרה כזה עומד שווי החברה כעת על כ-270 מיליון דולר. הנהלת החברה העריכה אז כי יש סיכוי של 25% שהחברה תעבור מיזוג או רכישה בשנה-שנתיים הקרובות בשווי של 200-250 מיליון דולר. במקרה כזה, מעריכים ב-BDO, מגיע שווייה של החברה כיום לכ-162 מיליון דולר.