$
שוקי חו"ל

צניחה של 57% ברווח הנקי של שלומברז'ה

לא רק יצרניות הנפט נפגעות מהמיתון אלא גם הספקית הגדולה בעולם של שירותי חיפוש וקידוח, שלומברז'ה, שהרווח שלה ירד ל־613 מיליון דולר

ענת ציפקין 09:3427.07.09

הטלטלה במחירי האנרגיה גובה מחיר כבד מהחברות הקבלניות המספקות שירותים לתאגידים הגדולים. דוגמה טובה היא שלומברז'ה הצרפתית, הספקית הגדולה בעולם של שירותי חיפוש וקידוח נפט וגז.

 

בסוף השבוע האחרון פרסמה החברה את תוצאות הרבעון השני של 2009, אשר הושפעו מאוד מהחלטת התאגידים הענקיים לדחות ואף לבטל מיזמי אנרגיה שנהפכו לבלתי כדאיים לאור הירידה במחירי הנפט והגז. "במחיר של 60 דולר לחבית, חברות הנפט הגדולות כבר אינן ממהרות לרוץ קדימה עם פרויקטים חדשים", הסביר יו"ר ומנכ"ל שלומברז'ה אנדרו גולד.

 

שלומברז'ה ("Schlumberger", סימול: SLB) היא חברה צרפתית־אמריקאית הנסחרת בניו יורק לפי שווי של 68 מיליארד דולר, אך ברבעון השני צנח הרווח הנקי שלה ב־57% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והסתכם ב־613 מיליון דולר בלבד.

 

הביצועים יורדים הביצועים יורדים

 

גרוע מכך, החברה סיפקה תחזית עמומה וציינה כי קיים חוסר ודאות בנוגע לביצועיה בשנתיים הקרובות בגלל התנודתיות במחירי האנרגיה.

 

הבעיה העיקרית של שלומברז'ה היא המיתון העולמי, המפחית את הביקושים לנפט ולגז. התוצאה היא ירידה דרמטית במחירי האנרגיה ובהיקפי ההוצאות של יצרניות האנרגיה. ביטוי לכך אפשר למצוא, למשל, בירידה דרמטית בשיעור של 43% בהכנסותיה של שלומברז'ה משירותי קידוח גז בצפון אמריקה. ירידה זו כיווצה את שורת ההכנסות ב־18% לעומת הרבעון המקביל, כך שאלו הסתכמו ב־5.52 מיליארד דולר בלבד.

 

המתאם בין מחירי האנרגיה לביצועיה של החברה ברור: אם בקיץ 2008 נסק מחירה של חבית נפט לשיא של כ־147 דולר, הרי שבינואר השנה הוא ירד לשפל של 33 דולר ובאחרונה נסחרת חבית סביב מחיר של 70 דולר. גם מחירו של הגז הטבעי צנח ב־67% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

 

"מזומנים קרוב לחזה"

 

לירידת המחירים ישנה כמובן השפעה על נכונות התאגידים להגדיל את ההוצאות. "גם הלקוחות הגדולים שלנו צריכים לקחת הלוואות או להרחיק את המזומנים מהחזה כדי לשמור על רמת ההוצאות שאליה התרגלו בעבר", הסביר גולד בשיחת ועידה שקיים עם אנליסטים לאחר פרסום הדו"חות.

 

גולד מעריך שרוב התאגידים הגדולים ינהגו בשמרנות יתר עד שתזרים המזומנים שלהם ישתפר, ולדעתו אי אפשר לתזמן את נקודת המפנה שלאחריה הם ישובו להגדיל את ההוצאות על חיפוש וקידוח נפט וגז.

 

אחד המדדים הבולטים להיקף הפעילות בתחום האנרגיה הוא מספר האסדות הפעילות. לפי דיווח של חברת המחקרBaker Hughes, ביוני צנח מספר האסדות הפעילות בצפון אמריקה (כולל קנדה) לשפל של חמש שנים. בד בבד חלה עלייה בהיקפי המלאי של נפט וגז - כפועל יוצא של צניחת הביקושים.

 

בשיחת הוועידה אמר גולד שבכל הקשור לצפון אמריקה, הוא אינו צופה עלייה בהיקף הפעילות לפני 2010, אלא אם כן יחול זינוק במחירי הנפט. נתון נוסף המעיד על מצבן העגום של חברות מסוגה של שלומברז'ה מספקת סוכנות בלומברג, שלפיו במחצית הראשונה של 2009 חלה ירידה בשיעור של 17% בהוצאות העולמיות על חיפושי גז ונפט לעומת המחצית המקבילה אשתקד.

 

המתחרה שנפגעה

 

המיתון בתחום האנרגיה לא פסח על מתחרתה של שלומברז'ה, חברת האליברטון, שאף היא פרסמה בשבוע שעבר את תוצאותיה הכספיות. ברבעון השני של השנה צנח הרווח הנקי של החברה ב־35% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכם ב־378 מיליון דולר.

 

מנכ"ל האליברטון, דיוויד לסר, העריך אף הוא שהלחצים על שולי הרווח של החברה יימשכו כל עוד תאגידי הנפט והגז ימשיכו לכווץ את היקפי ההוצאות שלהם. "איננו יודעים עד מתי יימשך המשבר המחזורי הזה", הודה לסר.

 

כתוצאה מכך פיטרה האליברטון 12% מעובדיה בצפון אמריקה, וגם שלומברז'ה הודיעה בינואר האחרון כי תיאלץ לפטר כ־5,000 עובדים. בתגובה לדו"חות צנחה מניית שלומברז'ה ב־4.5%, ואולם מתחילת השנה היא נסקה ב־36%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x