$
בורסת ת"א

בלעדי: צביקה בארינבוים במגעים לרכישת לידר

החברה אישרה את הידיעה לאחר שהמסחר במניה הופסק. המגעים מתנהלים מול יצחק שרם ויאיר פודים, לאומי ובעלי האג"ח הגדולים. בארינבוים צפוי להזרים ללידר 60 מיליון שקל ולקבל לידיו את השליטה בה. שרם ופודים צפויים להישאר בחברה

גולן חזני והדר רז 11:3125.06.09

צביקה בארינבוים מנהל מגעים לרכישת השליטה בחברת לידר מידי יצחק שרם ויאיר פודים. ל"כלכליסט" נודע, כי המגעים מתנהלים בשלושה ערוצים: מול שרם ופודים, מול בנק לאומי, הבנק המממן של החברה, ומול בעלי איגרות החוב הגדולים שלה.

 

בעקבות חשיפת "כלכליסט" על המגעים המתנהלים, הופסק המסחר במניית החברה. בעקבות הפסקת המסחר פירסמה החברה הודעה בה היא מאשרת כי מתקיימים מגעים בין בארינבוים למחזיקי אג"ח ד', להגיע להסדר כולל במסגרתו ישקיע בארינבוים בחברה ויקבל את השליטה בה. המסחר במניית לידר יחודש ב-12:02.

 

לפי מתווה ההסכם, בארינבוים אמור להזרים ללידר כ־60 מיליון שקל ולקבל בתמורה את השליטה בחברה (במניות ובאג"ח להמרה). שרם פודים גרופ, שמחזיקה כ־50% מהמניות, תדולל משמעותית, וכך גם בעלי המניות האחרים, בראשות בית ההשקעות אקסלנס.

 

עוד נודע ל"כלכליסט", כי בשבועות האחרונים מתנהלים מגעים בין הצדדים השונים, כשכל צד מנסה להטות את ההסכם לטובתו. ככל הנראה יקבלו בעלי האג"ח בין 30 ל־54 מיליון שקל, ואת היתרה במניות ובאג"ח. לפי ההערכות, עוד אין הסכמות בין הבנקים, בעלי האג"ח והחברה לגבי מתווה העסקה, ולכן אין ודאות למימושה. ככל הנראה מעוניין בארינבוים ששרם ופודים יישארו בחברה, והם אכן צפויים להישאר.

 

 צילום: עמית שעל

 

מבקשת הסדר אג"ח

 

לידר השקעות נסחרת כיום בשווי של כ־50 מיליון שקל בלבד, לאחר שנקלעה לקשיים שגרמו לה לפנות אל בעלי האג"ח בבקשה להגיע להסדר. היקף התחייבויותיה לבעלי האג"ח הוא 215 מיליון שקל. בסוף מאי היתה לידר אמורה לשלם קרן וריבית בכ־57 מיליון שקל, אולם התשלום נדחה, לאחר שהחברה טענה כי אין ביכולתה לשלם וכי בנק לאומי התנה מתן הלוואה של 100 מיליון שקל בהגעה להסדר עם בעלי האג"ח. היקף התחייבויות החברה לבנקים נאמד ב־110 מיליון שקל, מתוכם אמורה לידר לפרוע 105 מיליון שקל כבר בשנה הקרובה. 60 מיליון שקל מההלוואה מלאומי נועדו לתשלומי קרן וריבית למחזיקי האג"ח. 40 מיליון השקלים הנותרים צפויים לשמש לפירעון הלוואה אחרת שהעמיד לה הבנק. בתחילת יוני הודיעה לידר, כי לאומי נסוג מההסכמה להענקת ההלוואה. באותו יום צנחו שערי האג"ח בכ־20%. כעת, אם תתבצע העסקה צפוי לאומי להעמיד הלוואה שתסייע לה להתאושש.

 

יצחק שרם יצחק שרם

לידר היא זרוע ההשקעות העיקרית של יצחק שרם ויאיר פודים. באמצעותה מחזיקים השניים בלידר שוקי הון, בית ההשקעות שנחשב לזרוע היחידה שמניבה כיום רווחים לקבוצה. בית ההשקעות לידר שוקי הון שבשליטת לידר (51%) סיכם את הרבעון הראשון של 2009 עם רווח נקי של 8.1 מיליון שקל, עלייה של 21.7% לעומת הרבעון המקביל.

 

אחזקה נוספת של לידר היא חברת גרינסטון, שנותרה עם קופת מזומנים דשנה בעקבות מכירת פעילות אינרום (נירלט ואחזקות אחרות). כמו כן יש לה פעילות בעייתית בלידמס פרופרטיס הבורסאית ובלידר נדל"ן הפרטית. שרם פודים גרופ, החברה הבורסאית של שרם ופודים, מחזיקה בכ־60% ממניות לידר.

 

לידר סיימה את הרבעון הראשון של 2009 בהפסד של 21 מיליון שקל לעומת 18 מיליון שקל ברבעון המקביל, ועם גירעון בהון החוזר של 186 מיליון שקל. רואי החשבון של החברה מטילים ספק בהמשך פעילותה כ"עסק חי". בקופת לידר כ־40 מיליון שקל בלבד, נכון לסוף 2008.

 

"עודפי נזילות גבוהים"

 

שמו של בארינבוים הוזכר לאחרונה כאחד המועמדים לרכוש את השליטה בדפי זהב ובבנק לפתוח התעשיה. בעבר עמד לרכוש את השליטה בשיכון ובינוי מידי שרי אריסון, אבל העסקה לא התממשה לאחר שאריסון התחרטה.

 

בארינבוים ביצע רכישה מוצלחת ב־2004, כשרכש עם עופר גלבוע את השליטה בחברת פולגת תמורת 148 מיליון שקל. בתוך שנתיים משכו השניים דיבידנדים בהיקף 156 מיליון שקל, והכניסו כשותפה את קרן פימי לפי שווי של 77 מיליון דולר. נוסף על כך החזיק בארינבוים בבעלות בחברת התוכנה אס.פי.אל, שאותה מכר ב־2007 תמורת 330 מיליון שקל. בשנת 2005 מכר את חברת התוכנה INSUREWORX תמורת 156 מיליון שקל.

 

צביקה בארינבוים מסר בתגובה: "לקבוצה יש היום עודפי נזילות גבוהים, ומשום כך מגיעות אלינו פניות רבות להשקעה - הן מצד גופים מוסדיים להסדרי חוב והן מצד חברות להשקעה בהן. אנו בוחנים כל מקרה לגופו". 

 

סוגר מעגל

 

צביקה בארינבוים החל את דרכו העסקית בשוק ההון ב־1998, כשבגיל 26 רכש עם משפחת סילבר מניו יורק את השלד הבורסאי מתח מזקום מאיציק שרם, שהציע לו אותו. עד אז הוא ניהל תיקים עבור בני משפחה ועסק בשיפוץ דירות ישנות בדרום תל אביב, ובמכירתן לעולים חדשים.

 

בשנים אלה הוא נישא לנטלי, בתו של אבי טיומקין, שהיה מאנשי העסקים הבולטים בארץ בהשקעות בשווקים בינלאומיים. החיבור לטיומקין הביא עימו את הקשר לאיציק שרם, שעליו אמר בארינבוים בעבר כי הפך עבורו לחונך, חבר ושותף.

כשנרכשה ב־1998 היתה מתח מזקום חברה־בת חסרת פעילות של אורדן, מקבוצת שרם־פודים־קלנר. שלוש שנים אח"כ כבר החזיקה בשליטה בחברות בכ־150 מיליון דולר, כששרם, שכבר היה שותפם של פודים וקלנר, שותף עם בארינבוים כמעט בכולן. בהמשך רכש משרם ומחמו טיומקין שלד נוסף, טלגרף, בחצי מיליון שקל.

 

עתה סוגר בארינבוים מעגל, ועשר שנים אחרי שרכש משרם את השלד הזניח ביותר שלו, הוא עומד לרכוש את עסקי הליבה הקורצים שלו ושל שותפו פודים, דמויות כמעט מיתולוגיות בעולם הפיננסים המקומי. בארינבוים ישאיר מן הסתם את החונך שלו בעסקים המשותפים, אבל הפעם הוא יהיה המוביל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x