$
בורסת ת"א

בלעדי: נוחי דנקנר מסתער על לונדון

אי.די.בי במגעים לרכישת מתחם משרדים ומסחר בסיטי של לונדון בשווי עצום של 2.5 מיליארד ליש"ט. המתחם, המושכר ברובו לבנקים זרים, כולל את בניין המשרדים השלישי בגודלו בעיר ומייצר הכנסות של 160 מיליון ליש"ט בשנה

גולן חזני 07:0418.06.09

קונצרן אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר מנהל מגעים ראשוניים לעסקת ענק בסיטי של לונדון. על הפרק: רכישת נדל"ן בהיקף ענק של 2.5–2 מיליארד ליש"ט (13–16 מיליארד שקל) - עסקת הנדל"ן הגדולה ביותר שביצעו ישראלים מחוץ למדינה מאז ומעולם. ל"כלכליסט" נודע כי חברת נכסים ובניין שבשליטת אי.די.בי מנהלת מגעים מול חברת הנדל"ן הבריטית בריטיש לנד במטרה לרכוש את מתחם ברודגייט, מתחם משרדים ומסחר ששטחו 370 אלף מ"ר, הממוקם בלב הבירה הבריטית.

 

מתחם ברודגייט, שנמצא בין רחוב ליברפול לבישופ גייט בדרום־מזרח הסיטי של לונדון, מושכר ל־38 שוכרים שונים, מרביתם בנקים זרים. המרכזי שבהם הוא בנק ההשקעות הבינלאומי UBS, השוכר כ־31% משטח המשרדים במתחם. דמי השכירות השנתיים מהמתחם כולו עומדים על 160 מיליון ליש"ט.

 

בלב המתחם מתנשא מגדל המשרדים השלישי בגודלו בלונדון, מגדל ברודגייט, שבנייתו - שהושלמה רק בתחילת השנה - עלתה כ־240 מיליון ליש"ט. המגדל מתנשא לגובה 35 קומות, נמוך רק משכניו גרקין וטאואר 42. זהו גם המגדל הראשון בלונדון שפותח על ידי חברת יזמות, בניגוד לגרקין ולטאואר 42 שהוזמנו על ידי חברת הביטוח סוויס רה ובנק נאטווסט, בהתאמה.

 

ההלוואה בגין מתחם ברודגייט עומדת על כ־2 מיליארד ליש"ט, כך שההון העצמי שתצטרך נכסים ובניין לעסקה עומד על 400–500 מיליון ליש"ט (2.6–3.2 מיליארד שקל). העסקה אמורה להתבצע בשותפות עם משפחת שימל, שותפה ותיקה של דנקנר, ובגלל היקפה הגדול יצורפו אליה ככל הנראה גם חברות אחרות מקונצרן אי.די.בי. מאחורי העסקה עומדים יעקב שימל וליאור חנס, המשנה למנכ"ל אי.די.בי, מנהל העסקים הבינלאומיים של כור שעמד גם מאחורי עסקת קרדיט־סוויס. בשבועות האחרונים ביקרו בלונדון נוחי דנקנר, המשנה למנכ"ל אי.די.בי חיים גבריאלי, יו"ר נכסים ובניין רפי ביסקר והמנכ"לית סגי איתן, במטרה לנהל את המשא ומתן ולבקר בנכסים.

 

מתחם ברודגייט מתחם ברודגייט

 

בריטיש סובלת מהפסדים

 

בריטיש לנד היא חברת ענק האחראית בין היתר לחמישה מיזמים בסיטי של לונדון. הגדול שבהם הוא בניין לדנהול, המכונה "מגררת הגבינה", שעם 47 קומותיו המתוכננות צפוי להיות הגבוה בלונדון - 224 מטר - ולהכיל משרדים בשטח כולל של 56 אלף מ"ר. החברה כבר קיבלה אישור בנייה לפרויקט, שתוכנן על ידי ריצ'רד רוג'רס, וצריכה להחליט אם להמשיך בבנייתו באמצע השנה הבאה.

 

בריטיש לנד מחזיקה בפורטפוליו נכסים שהיקפו 8.6 מיליארד ליש"ט, ושווי הנכסים נטו (על פי שיטת החשבונאות האירופית IFRS) עומד על 3.2 מיליארד ליש"ט. החברה נסחרת בשווי של 3.3 מיליארד ליש"ט בבורסה הראשית של לונדון ונכללת במדד הפוטסי 100.

 

הכנסותיה של בריטיש לנד הסתכמו ברבעון הראשון של 2009 ב־572 מיליון ליש"ט, אבל היא סיימה את הרבעון בהפסד כבד ביותר, של 3.9 מיליארד ליש"ט. זאת, לעומת הפסד של 1.6 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב־2008. החברה סובלת קשות ממשבר הנדל"ן בבריטניה, ומנייתה צנחה בכ־40%.

 

יעקב שימל מאתר

 

רק בחודש שעבר הודיעה נכסים ובניין על התקשרות עם Rock Real Estate, תאגיד בבעלות משפחת שימל, בהסכם שיכלול שירותי איתור וליווי עסקאות נדל"ן בחו"ל, השגת מימון, ניהול הנדל"ן והשבחתו וסיוע במציאת הזדמנויות למימושו. בהודעה נמסר כי יעקב שימל יהיה מעורב באופן פעיל בהתקשרות, ויציע לנכסים ובניין נכסים אפשריים לרכישה בחו"ל.

 

אחרי העסקה הכושלת בלאס וגאס, שבה הצטרפה אי.די.בי ליצחק תשובה ברכישת מתחם ניו־פרונטיר שייהפך למתחם הפלאזה בעסקה שהיקפה 1.2 מיליארד דולר, נראה שנכסים ובניין מנסה עתה לאתר הזדמנויות בעקבות המשבר. החברה סימנה את בריטניה כיעד מועדף בתחום הנדל"ן המניב, בגלל צניחת המחירים בלונדון.

 

החיבור למשפחת שימל, שהיא חלק מגרעין השליטה באי.די.בי ובעלת ניסיון בתחום הנדל"ן הבינלאומי, נראה טבעי. העמלה ששימל אמור לקבל על העסקה תזדקק לאישור האסיפה הכללית של בעלי המניות בנכסים ובניין, מאחר שזוהי עסקת בעלי עניין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x