בכירי אקסלנס במפגש עם כלכליסט: "צריך לשכוח את האגו ולתמחר נכון סיכונים"
בעקבות השיעור הקשה של המשבר הכלכלי וערב השלמת המיזוג עם הפריזמה, ראשי בית ההשקעות אקסלנס אומרים: "ב-2008 עברנו קורס באי-ודאות"
"כל שוק ההון הישראלי שחה עד היום בבריכה קטנה", אמר גילי כהן, מנהל מחלקת השקעות באקסלנס, במפגש שהתקיים בסוף השבוע בין "כלכליסט" לבין בכירי בית ההשקעות. "היום אנחנו שוחים באוקיינוס גדול. אנחנו לא עובדים בפרמטרים מוחלטים. שוק ההון שכח שעובדים על התאמה ללקוח. אנחנו לא באים לחזות או לנחש, אלא להשיג תשואה ללקוח".
אבנר חדד, מנכ"ל קסם תעודות סל סבור כי לא ניתן לנבא את כיוון השוק: "אם סוכמים את מספר ימי העליות והירידות מ־1992, נגלה שבאחוזים החלוקה כמעט שווה. עולם ניהול ההשקעות מבוסס על ההנחה שכל יום הוא יום חדש עם סיכוי לעליות או ירידות". גלעד שמעוני, מנכ"ל אקסלנס נשואה קרנות נאמנות, מסכים: "אין מנהל השקעות שיכול להוציא ולהכניס אותך בזמן. לניהול ההשקעות שהיה מבוסס בעבר על תשואה מוסיפים היום סיכון ושקיפות".
קורס באי־ודאות
דוד ברוך, מנכ"ל בית ההשקעות אקסלנס: "עברנו ב־2008 קורס באי־ודאות. אני לא יכול להבטיח שאנצח את פסגות או הראל ב־20 השנים הקרובות, אבל אני מבטיח שאהיה בפסגות הגבוהות". אבי דויטש, יו"ר אקסלנס נשואה גמל ופנסיה מוסיף: "הבנו שאנחנו לא יכולים לנהל את המוצר, אלא לנהל את הלקוח. צריך לשמוע מהלקוח מה הוא רוצה".
"השוק עובר תהליך של אמריקניזציה בניהול השקעות", אמר רוי רגב, יו"ר קסם תעודות סל. "התפיסה בארץ היתה ששוק ההון זה שוק של לעשות קופה. המשבר בהיבט של הצרכנים יצר תפיסת מציאות. שחקנים הבינו את התנודתיות והבינו שהוא סטטיסטי".
האם בעקבות המשבר תדעו לבקש ביטחונות טובים יותר?
כהן: "הבעיה היא לא ביטחונות אלא הצורך לתמחר את החוב. בסופו של דבר, צריך לשכוח את הכבוד והאגו, אנחנו בוחנים עסקה פיננסית, וגם אם יבוא מישהו שלדעתך לא עשה את כל המאמצים אבל נותן עסקה עם יחסי כיסוי מדהימים - מאוד ייתכן שייתנו לו אשראי. מצד שני, אל חברות שלא מתקשרות עם שוק ההון יתייחסו בהתאם. קל להגיד 'נו נו נו'. בסופו של דבר, את נושא הכבוד צריך לשים בצד ולדעת לנהל את הסיכונים".
אף אחד לא צעק
כשנשאל כהן על השקעות והנפקות שבוצעו בימי הגאות ללא קבלת ביטחונות ובמחירי שיא, אמר כהן: "באותה נקודת זמן אף אחד לא אמר שמדובר בבועות. אף אחד לא צעק, כולם רמזו, אבל אף אחד לא ידע איפה זה ייגמר".
למה לא פרסמתם עקרונות לטיפול בהסדר חוב כמו בתי השקעות אחרים?
ברוך: "כל מי שנותן אשראי קם בבוקר ורוצה כל שקל. אני לא מכיר מישהו שהחזיר 100% מהאשראי. גם הנהלות בנק לאומי ובנק הפועלים רוצות להחזיר הכל ויש להן סעיף של חובות מסופקים. העולם לא חד־ממדי. אין לנו פרופיל אחיד של עקרונות. יש קשת של עסקים ולכל אחד צריך לתפור את החליפה תחת האינטרנס של העמית. לפעמים לשפוך את התינוק עם המים זה מחיר יקר מדי".
כהן: "אני חושב שלפרסם עקרונות זו סיסמה ריקה. אנחנו צריכים לפעול פר בעיה. התפקיד שלנו זה לא להרוג חברות. העולם העסקי מזמן לנו הזדמנויות. אין תוכנית עסקית שחושבת שהחברה תפשוט רגל".
חברת הקרנות הממוזגת
אתמול הושלם המיזוג בין אקסלנס לקרנות הנאמנות של פריזמה, והפיכתה של אקסלנס קרנות נאמנות לחברה השנייה בגודלה בענף הקרנות. "אני לא שמח שזה נעשה על חורבות פריזמה, זה היה אירוע מצער, והייתי שמח אם הוא היה נחסך מהשוק, אבל זה חלקנו בהמשכיות" אמר דוד ברוך במפגש עם עיתונאים, "חברת הקרנות הממוזגת תחלק כבר מהיום הראשון דיבידנד ודמי ניהול לשני הצדדים ומראש היא מייצרת הכנסות", אמר ברוך. ואילו מאיר מזוז, "אני מתכוון להגיע לכך שאחד ועוד אחד יהיה שלוש. אנחנו הולכים לתת פייט לפסגות (השחקן הגדול בענף קרנות הנאמנות - ה"ר)", אמר מאיר מזוז, יו"ר אקסלנס נשואה קרנות נאמנות. "המטרה היא לא רק להתמודד מול המקום השלישי, אלא גם מול המקום הראשון. צריך לתת את הפייט דרך תשואות", אמר מזוז.