$
שווקי חו"ל

"מאדוף שלט בסדקים ברגולציה - וחמק מאיתנו"

פול אנדרוז, סגן נשיא הרשות המפקחת על תעשיית הפיננסיים בארה"ב, מסביר כיצד הצליח מאדוף להונות את המשקיעים - ומפרט את הלקחים מהמשבר הפיננסי

ענת ציפקין 21:5106.06.09

"ברנרד מאדוף פעל כיועץ השקעות בבית השקעות ושלט בסדקים ברגולציה. מאחר שאנו לא מפקחים על היועצים אלא על בתי השקעות, היה קשה להתחקות אחריו, והוא חמק מאיתנו" - כך סיפר ל"כלכליסט" פול אנדרוז, סגן נשיא פינרה (FINRA), הרשות המפקחת על תעשיית הפיננסיים בארצות הברית, השוהה בימים

אלה בישראל.

 

אנדרוז הגיע לישראל לרגל כנס של הארגון הבינלאומי לרשויות ערך (IOSCO) שייפתח ביום שני, ושמתקיים לראשונה בתל אביב.

  

על פינרה אנדרוז מספר: "פעילותה נוגעת כמעט לכל תחום הקשור בעסקי ניירות ערך. אנו עוסקים, בין השאר, במניעה של הלבנת הון, באיתור הונאות ובמסחר במידע פנים. בסמכותנו להשעות בתי השקעות ממסחר בניירות ערך, ולהטיל קנסות".

 

לדבריו, "אנחנו מנסים להיות קרובים עד כמה שאפשר לקהילת בתי ההשקעות והברוקרים, מפקחים על כ-5,000 בתי השקעות, ובודקים בממוצע כ-2,500 כל שנה".

 

לדוגמה, באחרונה דרשה פינרה מבית ההשקעות RD Capital להשיב כמיליון דולר ללקוחותיו, משום שגבה מהם עמלה מופרזת לרכישת איגרות חוב של ממשלת ארה"ב.

 

פינרה מתגאה במערכת BrokerCheck, המאפשרת למשקיעים לקבל מידע בחינם על הברוקר שלהם. "יש לנו מאגרי מידע מקוונים ומערכת התראות למשקיעים", מספר אנדרוז. "אנחנו מעודדים את השימוש בהם, ומתמקדים באוכלוסיות המועדות להיפגע כמו אזרחים מבוגרים - כחלק מהצורך לחנך את המשקיעים".

 

בתי ההשקעות מפחדים לקבל מכם טלפון ?

אנדרוז: "אנחנו מנסים לשתף פעולה עם קהילת בתי ההשקעות והברוקרים עד כמה שניתן. הרבה פעמים אין לנו ברירה אלא להיות קשוחים כדי לאכוף את הרגולציה. יש פירמות שדווקא אוהבות לדבר איתנו, ויש בינינו קשר פתוח ומצוין. אחרות חוששות מאוד כאשר אנחנו מתקשרים אליהן".

 

המשבר האחרון לימד את אנדרוז כמה דברים. "למדנו כמה חשוב שיתוף פעולה בינלאומי בין הרגולטורים", הוא אומר. "אנחנו חולקים אינפורמציה כי לכולנו יש תחושה משותפת שאנחנו בסירה הזו ביחד". הוא מוסיף כי "יצרנו צוות מעקב בינלאומי שנפגש ארבע פעמים בשנה, ודן בנושאים כמו מסחר במידע פנים, הלבנת כספים, הונאות בינלאומיות ועוד. אנחנו מונעים מהמקרים האלה לנדוד ממדינה אחת לשנייה".

 

אם מחליטים על שינוי רגולטורי, באיזו מהירות ניתן לאכוף אותו ?

אנדרוז: "היתרון של הרגולציה הוא שהיא ניתנת לשינוי מהיר. אם אנחנו רוצים לשנות את החוקים, יש לכך נוהל מסודר. לפעמים זה לוקח זמן, לפעמים לא. מאוד תלוי במקרה ובנסיבות".

 

אנדרוז מדגיש שפוליטיקה היא מחוץ לתחום בפינרה: "אם מבקשים מאיתנו, אנחנו מעידים בפני הקונגרס לגבי פרשיות בהן מתבקשת התייחסות שלנו. אבל אנחנו לא עובדים בממשלה, גם לא עבור הממשלה, אלא פועלים עצמאית לחלוטין".   

  

בכנס ה-IOSCO ישתתפו בין השאר יו"ר רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), מרי שפירו, יו"ר גולדמן זאקס לויד בלנקפיין, וכמובן יו"ר רשות ניירות ערך הישראלית, זהר גושן. ב־IOSCO חברות כ־180 רשויות ממאה מדינות בעולם, ומטרתו לקדם שיתוף פעולה בין הרגולטורים השונים בעולם.

 

הכנס בתל אביב מתקיים בצל המשבר העולמי אשר הטיל לעין הסערה את הגופים הרגולטוריים, המקווים למנוע הישנות מקרים כמו הונאת הפונזי של מאדוף. אנדרוז מאמין שכל המשתתפים "יביאו עמם לתל אביב את תחושת הדחיפות והצורך ללמוד אחד מהשני כדי לייצר שינוי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x